23948sdkhjf

Gammel skole omdannet til landsby

Renoverprisen 2017: I Nr. Vium har en gruppe private borgere købt den gamle skole, som nu danner ramme om byens sociale liv.

Cirka 35 km. øst for Ringkøbing ligger Nr. Vium.

De knap 700 indbyggere i Nr. Vium sogn kunne i 2008 se deres lokale skole lukke, da skolen blev lagt sammen med skolen i nabobyen Troldhede.

En gruppe lokale borgere fik efter lukningen den idé, at den gamle skolegrund skulle danne rammerne for det sociale liv i byen, så de købte grunden og lavede en plan for den fremtidige brug af arealet.

Renoverprisen 2017

Vi sætter i disse uger fokus på Renoverprisen 2017 og de nominerede projekter. Læs mere herunder:

200 projekter var indstillet - seks er klar til finalen

Nominerede til Renoverprisen

Forfalden boligejendom genskabt i Tønder
Ret skal være ret - i opdateret form
Fra nedslidt skibsværft til nyt og livligt mødested i Holbæk
Gammel skole omdannet til landsby
Formand: Ingen arkitektpris til skole i Vanløse
Flot facaderenovering i Vejle

Nominerede til Jubilæumsprisen

Ny social infrastruktur til et nedslidt boligområde ved Aarhus

Kompliceret forvandling i renoveringens superliga

108 nye ungdomsboliger i hjertet af Aalborg

Renoveringsarbejdet blev så vellykket, at det er blandt de nominerede til Renover Prisen. Formanden for nomineringsudvalget kalder projektet en solstrålehistorie.

- Det er arkitektur af fineste format. Og et eksempel på, hvordan en renovering er med til at understøtte det lokale liv. Den ligger ude hvor kragerne vender, men alligevel har renoveringen medført tilgang af børn til vuggestuen og børnehaven, siger Gøsta Knudsen.

En oase for pupillerne
Den nye "landsby" på skolegrunden er et eksempel på, hvordan bygninger via renovering kan få et helt nyt liv og en helt ny funktion. Selvom Nr. Vium som sådan ikke er en landsby, er det alligevel lykkedes at skabe et centrum for sociale aktiviteter.

Bygningerne huser blandt andet dagsinstitution, idrætsfaciliteter samt møde- og festlokaler. Derudover er det lykkedes at reducere omkostninger til opvarmning massivt via en række energivenlige tiltag i forbindelse med renoveringen.

Selv om det måske ikke ser ud af meget, så er der flere detaljer, der ifølge Gøsta Knudsen er en fryd for øjet ved nærmere eftersyn

- På afstand ser centraltypeskolen fra midten af 1960’erne noget støvet og vejrbidt ud, men kommer man tættere på, bliver den en oase for pupillerne. Indvendigt har man elegant sørget for at man stadig kan fornemme dørene ind til de gamle klasseværelser, siger Gøsta Knudsen. 

Parter bag projektet 
Bygherre: Nr. Vium Sports- og Kulturcenter 
Arkitekt: Erik Brandt Dam arkitekter ApS, Cornelius+Vöge
Ingeniør: Ingeniørgruppen Vestjylland

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266