23948sdkhjf

Energiscreeninger sikrer dynamisk samspil mellem anlæg

Det betaler sig for kommunerne at få foretaget en energiscreening, der kan optimere driften af anlæg og installationer i bygningerne. Hos Nordic Facility Solution ApS tilbyder de energiscreeninger, der sikrer et dynamisk samspil mellem de eksisterende anlæg, så de performer optimalt, reducerer CO2 og udgifter til strøm.

Det nytter jo ikke noget, at kommunerne sætter solceller på taget og investerer i andre energibesparende tiltag, hvis anlæg og tekniske installationer i bygningerne ikke performer optimalt.

”Vi udfører energiscreeninger, der kortlægger de tekniske anlæg og installationer. Her kommer vi helt til bunds og finder kilden til både kendte og ukendte udfordringer i driften. Vi sammenholder data fra fx BMS-anlæg, køle- varmeanlæg, hvor vi sammenligner data energi- og flowmålere, vandforbrug osv. En af de store syndere hos kommunerne, når det kommer til energiforbrug og dermed udledning af CO2, er ventilationsløsninger, der ikke driftes optimalt,” fortæller Mikkel Behrendtsen, seniorchefrådgiver hos Nordic Facility Solution ApS, der arbejder med energioptimering, hvilket dækker alt fra forbedringer af anlæg samt installationer, til gennemgang af aftaler og faktura.

Vi udfører energiscreeninger, der kortlægger de tekniske anlæg og installationer. Her kommer vi helt til bunds og finder kilden til både kendte og ukendte udfordringer i driften. Mikkel Behrendtsen, seniorchefrådgiver hos Nordic Facility Solution ApS

Det handler kort sagt om besparelser og effektivitet. Eksperterne i energioptimering har blandt andet udført energiscreeninger på Københavns Professionshøjskole, præsenteret energiscreening hos udvalgte sjællandske kommuner og arbejder lige nu med BMS-anlæg på Nyt Hospital Nordsjælland.

Det er netop i screeningen, at hele billedet træder frem. Nordic Facility Solutions udarbejder en rapport baseret på de mange data, så kommunerne har et oplyst grundlag, når de skal træffe beslutninger om energioptimeringer.

Krav om at reducere energiforbruget

BR18 stiller krav til, at bygningsautomatik skal bidrage til at reducere energiforbruget. Bygningsautomatik skal derfor være designet og installeret, så det optimerer bygningens energiforbrug i forhold til varme, ventilation, køling og belysning. Kravene i BR18 ligger godt i tråd med Energieffektivitetsdirektivet (EED) fra EU, der træder i kraft 1. oktober 2025. Direktivet, der gælder bygninger over 250 m2, forpligter kommunerne til at implementere energieffektiviserende tiltag i de 3% af den offentlige bygningsmasse, der performer lavest.

Baggrunden for direktivet er, at medlemslandene skal spare 1,9% af det offentlige energiforbrug årligt.

Udfordringer i ældre bygninger

Kommunerne råder over omkring 30 mio. m2 bygningsmasse og deriblandt mange ældre bygninger med ældre anlæg og installationer.

”Når vi udfører energiscreeninger, finder vi ofte ældre anlæg, som ikke performer optimalt. Helt lavpraktisk kan det være vandkvaliteten på anlægget, som ikke er optimal; ældre ventiler, der med fordel kan udskiftes, eller isolering på klimaskærme som kan forbedres,” siger Jacob Grandt, seniorrådgiver hos Nordic Facility Solution ApS og uddyber:

”Det er dog ikke kun ældre anlæg, som giver udfordringer. Mange anlæg af nyere dato er ikke indreguleret korrekt, Ved at indkøre og planlægge vedligehold af et anlæg er der meget at hente på energioptimering.”

Kom godt i gang

Hos Nordic Facility Solution ApS opfordrer de kommunerne til at komme i gang med energiscreeningerne, inden direktivet fra EU træder i kraft i oktober.

Artiklen er en del af temaet Kommuner i Vækst.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141