23948sdkhjf

Meningsfyldt og udfordrende: Byggebranchen melder sig klar til at hjælpe Ukraine

Genopbygningsopgaven er ifølge teknisk direktør i rådgivergiganten Cowi den største i Europa siden 2. Verdenskrig

Det er en kæmpe genopbygningsopgave, der venter i Ukraine. Krigen har trukket nærmest uoverskuelige spor af ødelagt infrastruktur og bygninger efter sig.

Flere danske virksomheder står dog klar til at hjælpe. 

30 af dem deltager lige nu i messen Rebuild Ukraine i Warszawa i Polen. Og flere af dem er fra bygge- og anlægsbranchen. Det er virksomheder som Aarsleff, Cowi og Velux. 

- For det første er vi her for at lytte og blive klogere, Jesper Karup Pedersen, teknisk direktør i Cowi:

- Der er repræsentanter fra adskillige kommuner og regioner i Ukraine, som fortæller om deres investerings- og genopbygningsplaner. Selvom vi følger situationen tæt – og det gør vi, for vi har stadig projekter i Ukraine – så kan vi stadig blive klogere, fordi behovet for genopbygning ændrer sig løbende.

Han er selv til stede i Warszawa og forklarer, at Cowi "kan noget, som der er brug for", når det gælder genopbygningen. 

- Det vil vi selvfølgelig gerne fortælle om. Men hvordan vi konkret kommer til at hjælpe afhænger helt af Ukraine og de internationale donerer, siger direktøren. 

Havnebyen Mykolajiv i det sydlige Ukraine bliver udgangspunktet for den danske genopbygning, men ambitionerne rækker også ud over det. Byen, der længe har haft en stærk tradition for skibsbygning, var blandt de første, der blev angrebet, da Rusland indledte invasionen for et år siden.

Hos Aarsleff oplyser adm. direktør, Jesper Kristian Jacobsen, i et skriftligt svar, at de gennem flere år har udført opgaver relateret til for eksempel drikke- og spildevandsforsyning i Ukraine. 

- Det er helt grundlæggende infrastruktur, som har betydning for både forsyningssikkerheden men også sundheden. I Ukraine er store dele af ledningsnettet nu ødelagt og skal genopbygges. Det arbejde er Aarsleff naturligvis interesseret i at bidrage til, lyder det fra Jesper Kristian Jacobsen.

En meningsfuld opgave

Cowi har arbejdet i Ukraine siden 1995. Virksomheden er ikke etableret med et kontor i dag, men det kan der meget vel blive lavet om på. 

- Vi tænker alvorligt på at etablere os efter krigens afslutning, siger Jesper Karup Pedersen. 

Han peger på flere årsager til, at de gerne vil deltage i genopbygningen:

- Skal jeg fremhæve én, så er det på en og samme tid en fagligt udfordrende og meningsfuld opgave. De løsninger, der skal til, er yderst komplekse. 

Selve opgaven betegner han som "den største i Europa siden 2. verdenskrig".

- Det er en genopbygningsopgave, som handler om ikke bare at genopbygge til det, der var, men genopbygge til en mere grøn og bedre fremtid for de mennesker, der bor der. 

Det er en genopbygningsopgave, som handler om ikke bare at genopbygge til det, der var, men genopbygge til en mere grøn og bedre fremtid for de mennesker, der bor der. Jesper Karup Pedersen, teknisk direktør i Cowi

Han fremhæver her Ukraines status som EU-kandidatland, hvilket blandt andet stiller krav til, hvordan der bygges. 

Allerede nu er der byer, som ifølge Jesper Karup Pedersen ønsker at få lavet masterplaner for udviklingen – ikke mindst for at kunne vise over for befolkningen, at man netop har planer, der rækker ud over det, der var, hvilket ifølge Cowi-direktøren er med til at ”holde moralen oppe”.

Hvor stor en rolle håber I at komme til at spille?

- Vi håber da at komme til at spille en stor og betydelig rolle. Men opgaven er så stor, at vi ikke kan løse den alene. Det kan Danmark eller EU heller ikke. Det er en opgave, der kræver, alle hjælper til, siger han. 

En vej at gå

Når genopbygningen går i gang venter ikke mindst en masse arbejde med nedrivning. Den danske nedriverbranche er ikke repræsenteret på messen i Polen. 

Hos Søndergaard A/S, der er blandt de store i branchen, har man - som tingene er nu - ikke gjort sig tanker eller ambitioner om at deltage i opgaven. Fokus er på hjemmemarkedet, fortæller adm. direktør Mads Søndergaard. 

- Lige nu er det ikke tænkt ind i strategien, men jeg synes, det kunne være en spændende, sjov og ikke mindst givende opgave at være med til at løfte, siger han.

Lige som Jesper Karup Pedersen fremhæver han, at genopbygningen ikke er en opgave, der er til at løse som enkeltvirksomhed. Mads Søndergaard ser derimod mere perspektiv i, at nedriverbranchen eller den danske byggebranche mere bredt går sammen.

- Der er ikke nogen tvivl om, at de ressourcer, branchen har, dem er der brug for.

- Personligt ville jeg nok have mere mod på det, hvis vi havde mere erfaring fra opgaver andre steder, siger han og påpeger desuden visse forbehold i forhold til at gå ind i arbejdet – herunder ikke mindst sikkerhedsmæssige.

Men emnet er et, han vil tage op internt, lyder det. 

Han fortæller videre, at der er flere måder at byde ind på. Det kan være med mandskab, materialer og/eller ledelseskompetencer.

- Jeg synes, alle har et vist ansvar for at tilegne sig viden og se åbent på muligheder for at hjælpe, men jeg tror også, at det er nogle helt store aktører, der skal tage lead på det.

Genopbygningen af Ukraine

I marts 2022 talte Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij til Folketinget. Her opfordrede han Danmark til at hjælpe med genopbygningen af Ukraine med udgangspunkt i havnebyen Mykolajiv.

I juni sidste år nedsatte den daværende regering sammen med dansk erhvervsliv og fagbevægelsen et partnerskab med det formål at se på, hvordan danske virksomheder kan bidrage.

Statsminister Mette Frederiksen (S) besøgte i januar 2023 byen sammen med Volodymyr Zelenskij - også forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) var med i Ukraine.

I de her dage deltager Danmark i messen Rebuild Ukraine. Ifølge viceadm. direktør i Dansk Industri, Thomas Bustrup, er den danske stand den næststørste. Over for Ritzau oplyser han, at kun Tyskland er mødt med flere virksomheder. Danmark deltager med 30.

    

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094