23948sdkhjf

Kære virksomheder: Sæt det lange lys på og hold døren åben for lærlinge

Trods usikre tider er det vigtigt og nødvendigt, at virksomhederne fortsætter med at tage lærlinge ind, fastslår dagens debattører

Der er brug for flere faglærte i de kommende år. Det budskab udsendes fra Herodes til Pilatus. Flere faglærte til den grønne omstilling, flere faglærte til erstatning for dem der går på pension og flere faglærte for at sikre et lige og rigt Danmark.

Antallet af lærepladser er traditionelt stærkt påvirket af aktuelle og kortvarige forandringer i konjunkturerne. Den store byggeaktivitet de seneste år har medvirket til, at antallet af lærlinge i byggebranchen har været i en positiv udvikling. En udvikling, der er nødvendig for at få flere faglærte. Samtidig har det også betydet, at mange flere lærlinge end tidligere har prøvet virkeligheden af på byggepladserne i stedet for at være i skolepraktik. Så langt så godt.

I bygge- og anlægsbranchen sker der i denne periode forskydninger, og usikkerheden er steget. Det plejer desværre at have den konsekvens, at færre virksomheder tager lærlinge og derfor et fald i antallet af lærepladser. Under finanskrisen så vi, at antallet af lærepladser styrtdykkede. Det var et massivt svigt af den del af ungdommen, der drømte om at blive faglærte. I Danmark har vi tradition for, at en erhvervsuddannelse både er på skolen, men at det helt unikke er, at man også kommer ud og prøver sin faglighed i virkeligheden.

Manglen på lærepladser bidrog også til manglen på kvalificeret arbejdskraft, som vi ellers ser ind i på arbejdsmarkedet til skade for hele vores samfund. Vi kan ane, at antallet af lærepladser i byggeriet er på vej ned, og antallet af lærlinge, der mangler en læreplads i byggeriet, er stigende. Det er en skadelig tendens, og en udvikling vi har brug for at overvinde, hvis vi i fællesskab skal nå vores mål om flere faglærte.

Mange stærke kræfter arbejder på at ændre de unges uddannelsesvalg for at øge tilgangen til erhvervsuddannelserne. Den nye regering har det som en topprioritet. Men at vende udviklingen er en stor kulturændring, der tager tid og mange kræfter. En grundforudsætning for, at det skal lykkes er, at der er de nødvendige lærepladser til rådighed. Ellers bliver indsatsen omsonst og vil mislykkes.

Derfor er svaret ikke, at virksomhederne stopper med at tage lærlinge i usikre tider, men derimod at de øger andelen af lærlinge i virksomheden. Mange virksomheder har en konkret målsætning om lærlingeandelen. Svaret er at hæve andelen af lærlinge. Således målet eksempelvis ikke er 8 pct. lærlinge men 14 pct. Et valg, der bidrager til, at vi har tilstrækkeligt med faglærte til morgendagens opgaver. Et valg, der bidrager og styrker udviklingen i Danmark. Det er et enkelt valg og måske ikke det lette valg. De rette valg er sjældent de letteste.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125