Nyt netværk for kvinder i byggeriet skaber et forum til at udveksle erfaringer
Produktionschef i LM Byg, Anna Lind Esmarch, og Christine Cecilie Olsen, afdelingschef hos Holbøll, har stiftet et netværk for kvindelige entreprenører. Formålet er at skabe et forum, hvor kvinder kan dele erfaringer, drøfte udfordringer og potentialer i branchen. Missionen er ikke alene at tiltrække flere kvindelige talenter til byggeriet – men også at fastholde dem, der allerede er der.
Hvordan tiltrækker og fastholder vi kvinder i byggebranchen? Det spørgsmål bliver ofte stillet – og desværre også ofte besvaret i fora, hvor netop den omtalte gruppe er stærkt underrepræsenteret. Men hvor går man egentlig hen som kvinde, hvis man vil dele de udfordringer, man oplever i dagligdagen eller debattere hvordan vi kan ændre kulturen i den branche, vi ellers holder så meget af?
Det spørgsmål funderede Anna Lind Esmarch over – til daglig produktionschef i LM Byg. To kollegaer, der skiftede job, opfordrede hende til at starte et netværk. Det begyndte som en idé for at holde kontakten, men udviklede sig hurtigt til noget større:
– Jeg gik i gang med at stable en netværksgruppe på benene. I starten var jeg meget fokuseret på beton og tænkte, at det skulle afgrænses til os, der havde det som fagområde. Men efter en snak med Christine Cecilie Olsen fra Holbøll, blev vi enige om, at konceptet skulle udvides til at gælde alle fra formænd og opefter, fortæller Anna.
Også Christine havde arbejdet med ideen, men hverdagens travlhed nåede at sætte en stopper for realiseringen:
– Jeg havde prøvet at starte noget i 2022, men der gik hverdag i den. Så det var rigtig godt at slå hovederne sammen og holde hinanden fast på, at det her skulle op at køre, siger Christine og fortsætter:
– Vi har i fællesskab arbejdet på at udbrede kendskabet til netværket og fundet sponsorer, så vi kan arrangere flere møder. Vi har især fokus på at invitere inspirerende rollemodeller til at holde oplæg. For eksempel havde vi for nylig besøg af Anja Bach Eriksson, som leverede utrolig mange spændende indsigter og pointer.
Det er blevet bedre, men…
Men er der overhovedet brug for et kvindenetværk i dag? Vi er vel nået langt som branche? Både Anna og Christine anerkender, at der er sket fremskridt – men udgangspunktet er stadig langt fra ideelt.
– Jeg tror, at branchens problemer ofte bliver negligeret. Nogle sammenligner med fortidens skrækeksempler og konkluderer: Det er jo meget bedre nu. Og det er det også – men det betyder ikke, at alt er godt. Mange mænd har måske aldrig oplevet diskrimination, fordi de ikke har arbejdet sammen med kvinder, eller fordi de selv har opført sig ordentligt og går ud fra, at alle andre gør det samme. Og så er der dem, der skammer sig over at have set en dårlig opførsel uden at have grebet ind, fortæller Christine og tilføjer:
– Men det er vigtigt at slå fast, at netværket ikke handler om at skælde ud på branchen eller pege fingre. Vi holder meget af byggebranchen – og det er netop derfor, vi vil arbejde for at ændre de strukturelle udfordringer, som kvinder kan støde på. Vi skal spille hinanden bedre – ikke trække hinanden ned.
– Det handler heller ikke om, at vi skal stile efter en 50/50 kønsfordeling for enhver pris. Eller at vi skal udviske forskellene mellem kønnene i ligestillingens navn. Det handler helt lavpraktisk om, at vi skal have lov at være forskellige – og hvis du som kvinde har viljen og talentet, så skal du kunne skabe dig en karriere i byggebranchen uden at forældede kønsnormer spænder ben, indskyder Anna.
– Vi har fokus på kvinder i vores netværk, ja – men en mere inkluderende byggebranche gavner alle. Der er sikkert også nogle mænd eller minoriteter, som kan have svært ved at spejle sig i byggebranchens til tider rå kultur, siger Christine.
Vi skal også holde på dem vi allerede har
Målet med netværket er ikke blot at tale om udfordringerne – men også at man på sigt kan komme med konstruktive forslag til forbedringer. Netværket skal heller ikke kun hjælpe flere kvinder ind i branchen. Det skal også være med til at holde på dem, der allerede er her:
– Vi skal ikke kun skabe en branche, der kan tiltrække kvinder – vi skal også kunne fastholde dem. Jeg ser utroligt mange dygtige kollegaer, der tager 10 år hos en entreprenør og så skifter branche, så snart de får børn eller udsættes for andre livsændringer. Det peger på nogle strukturelle forhold i byggeriet, som vi bliver nødt til at tage alvorligt. Det er svært at pege på én løsning, men netop derfor er det vigtigt, at vi mødes og diskuterer det. Det er nemt at kritisere branchen, men skal vi finde konstruktive løsninger, kræver det, at vi slår hovederne sammen, siger Anna.
Fra lønforhandling til generalist versus specialist
Hvordan er netværket så blevet modtaget?
– Meget positivt. I starten skulle vi lige se hinanden an – vi er jo i praksis konkurrenter – men da folk åbnede op, gik snakken gnidningsfrit. Vi hjælper også debatten ved at fastsætte konkrete emner inden vi mødes. Sidst diskuterede vi specialister versus generalister på byggepladsen. Før det handlede det om lønforhandling – hvor vi ser, at mange kvinder har svært ved at få forhandlet sig op på niveau med deres mandlige kollegaer, fortæller Christine.
Og nogle deltagere er blot lettet over at diskutere deres arbejde med andre kvinder, som kan spejle sig i deres fælles historier og oplevelser:
– Jeg er så heldig at have nogle kvindelige kollegaer – ikke mange, men dog nogen. Men flere fra netværket har ingen. Og det er lige meget, hvilken branche man er i – det er vigtigt at kunne spejle sig i nogen, der ligner én selv, siger Anna og afslutter:
– Man har kunnet mærke, at mange har haft meget på hjerte – ting, de måske har gemt lidt væk, fordi det var kønsspecifikke emner. Netop derfor har dette forum givet dem mulighed for at åbne op og tale om både det gode og det svære i hverdagen som minoritet på arbejdspladsen.
Blå bog: Anna Lind Esmarch
Anna har altid vidst, at hun ville arbejde i byggebranchen, og valget blev cementeret med en uddannelse som bygningsingeniør. Hun har tidligere arbejdet hos bl.a. Züblin og CG Jensen og blev en del af LM Byg i 2020, hvor hun i dag er produktionschef.
Blå bog: Christine Cecilie Olsen
Christine havde oprindeligt planer om en karriere som advokat, men et sommerjob i byggebranchen ændrede kursen. For næsten 10 år siden sadlede hun om og begyndte at læse til byggekoordinator ved siden af fuldtidsarbejdet hos Holbøll. I dag er hun afdelingschef samme sted.
Om netværket
Netværket for kvindelige entreprenører er etableret med det formål at skabe et rum, hvor kvinder kan diskutere udfordringer og dele erfaringer. Nogle af møderne følges op af oplæg fra nogle af branchens stærke kvindelige rollemodeller. Netværket får økonomisk støtte fra blandt andre LM Byg og Holbøll.