23948sdkhjf

Havde fire totalentreprenører på banen - nu udskydes campusbyggeri mindst tre år

Professionshøjskole i Næstved må slå bremsen i. Høje renter og inflation plager projekt

Inflation, høje renter og stigende byggepriser rammer professionshøjskolen Absalons planlagte stationsnære campus til 1.200 studerende i Næstved. Uddannelsesinstitutionens bestyrelse har besluttet at udskyde projektet, så byggeriet i udgangspunktet først starter i 2026 i stedet for til næste år, meddeler Absalon i en pressemeddelelse.

– Da vi planlagde det nye campus i Næstved, så verden helt anderledes ud. Der er sket mange ting siden, som har ramt vidt og bredt, og det rammer altså også Absalon, konstaterer professionshøjskoledirektør Kristian Ørnsholt og uddyber:

– Den stigende inflation har sendt byggepriserne i vejret. Samtidig er renterne steget, så finansieringen af hele projektet også bliver væsentlig højere, end vi oprindeligt har budgetteret med. Så som mange andre store byggeprojekter lige for tiden, ser vi os desværre nødsaget til at udvise rettidig omhu og slå bremsen i.

Tanken med Campus Næstved er at samle alle uddannelser til unge og voksne på ét sted tæt på stationsområdet centralt i byen. Den centrale placering skal desuduen gøre bymidten og stationsområdet til et mere attraktivt sted for borgere, studerende og erhvervsdrivende.

Ansøgertal presser også økonomien

Campus Næstved skulle efter seneste plan have stået klar i 2025 med 8.100 kvm undervisningsfaciliteter, administration og fællesarealer med plads til 1.200 studerende og 80 ansatte.

Nu må professionshøjskolen blive i de nuværende lokaler en lille håndfuld længere. Og det lever op til kravene, understreger Kristian Ørnsholt.

– Men vi kan som andre uddannelsesinstitutioner i øjeblikket også se, at vores antal af ansøgere desværre er faldende. Det presser også økonomien bag projektet. Aktuelt er det en helt særlig situation i Danmark og i verden, og den er vi nødt til at forholde os til lige nu, selvom vi fortsat har en ambition om, at få bygget et nyt og attraktivt campus til de studerende i Næstved, siger han.

Fire i spil til totalentreprisen

Som Licitationen – Byggeriets Dagblad kunne berette tilbage i maj, var processen omkring uddannelsesbyggeriet så langt fremme, at fire hold var prækvalificeret til totalentreprisen.

– Indledende tilbud skal afleveres medio september og herefter forhandlinger samt endelige tilbud således at den endelige vinder forventes udpeget i december 2022, oplyste Tora Fridell fra Emcon A/S, der er bygherrerådgiver på projektet, dengang.

De prækvalicerede til det nye campus i Næstved var:

  • C. G. Jensen med underrådgivere BBP Arkitekter og OJ Ingeniører
  • C. C. Contractor med underrådgivere Cubo Arkitekter, AFRY ingeniører og Marianne Levinsen Landskab
  • Hansson og Knudsen med Aarsleff og underrådgivere Skala Architecture, Mikkelsen A/S og Rambøll Danmark
  • Züblin med underrådgiver Nordic – Office of Architecture, WE Architecture og AI Arkitekter & Ingeniører

Udskudt tidligere

Absalons bestyrelse har allerede tidligere udsat byggeriet af Campus Næstved. Hvor planen tidligere hed studiestart på den nye campus i sommeren 2024, blev projektet i sommeren 2021 udskudt et år:

– Desværre er projektet ramt af de nationale investeringsrammer på uddannelsesområdet, som allerede er overskredet i 2021 og 2022. Derfor har Uddannelses- og Forskningsministeriet henstillet til os, at vi udskyder projektet, forklarede Kristian Ørnsholt, professionshøjskoledirektør for Absalon, dengang.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172