23948sdkhjf

– Certificeringsordninger er gode, men de designer ikke bygningen - det gør kompetente mennesker

Branchen efterspørger flere kompetencer og mere viden om bæredygtigt byggeri, og det vel at mærke selvom virksomheder i byggeriet allerede nu arbejder aktivt med den grønne omstilling.

Nu tager fire universiteter udfordringen op. 

Ansatte i byggebranchen får således adgang til en efteruddannelse på masterniveau inden for bæredygtigt byggeri, som DTU og Aarhus Universitet i samarbejde med Syddansk Universitet og Aalborg Universitet står bag.

– Det kræver en dyb forståelse for kompleksiteten at bygge bæredygtigt. Værktøjer som beregninger og certificeringsordninger er gode, men de designer ikke bygningen - det gør kompetente mennesker, siger studieleder på uddannelsen og lektor ved DTU Tove Lading i en uddannelse om masteruddannelsen og uddyber:

– Uddannelsen tager derfor afsæt i forsknings- og evidensbaseret viden og sammenkæder den med konkrete eksempler fra praksis hentet fra de studerendes hverdag og byggesektorens aktører.

Master i Bæredygtigt Byggeri

Master i Bæredygtigt Byggeri åbnede for ansøgninger i august 2022. Første hold starter i slutningen af januar 2023.

Masteren er en deltidsuddannelse og kan tages ved siden af et almindeligt arbejde. Undervisning, projektarbejde og opgaveløsning foregår online kombineret med lokale studiegrupper, der sammen overværer undervisningen. Uddannelsen varighed er to år, men kan strækkes over fire år, hvis man ønsker det. Det er også muligt at tage kurserne enkeltvis.

Uddannelsen tilbydes til personer med en bachelor- eller kandidatgrad og med minimum to års relevant erhvervserfaring efter endt uddannelse.

Tværfaglighed er et centralt element i uddannelsen, da det kræver kompetencer, der rækker ud over enkelte fagligheder at opføre bæredygtigt byggeri, lyder det også fra ledelsen bag uddannelsen.

Uddannelsen henvender sig hovedsageligt til bygningsingeniører, arkitekter og bygningskonstruktører med mindst to års relevant erhvervserfaring.

Der er tale om en online deltidsuddannelse, som studerende kan tage ved siden af deres fuldtidsjob.

Kræver helhedsorienterede løsninger

Ifølge Tove Lading er helhedstankegangen central for en grøn omstilling af sektoren. I dag fokuseres der typisk på enkelte faktorer som bestemte materialer, energieffektivitet eller at opnå bæredygtighedscertificeringer, men det helhedsorienterede perspektiv er afgørende, siger hun og tilføjer:

– Bæredygtigt byggeri handler ikke om at finde én smart løsning eller teknologi. Det er mere komplekst end som så. Det kræver, at man udvikler bygninger ud fra et bredt fagligt perspektiv, som medtænker alle relevante elementer i byggeprocessen.

Projektarbejde er et vigtigt element i den nye masteruddannelse, hvilket giver de studerende mulighed for at forme uddannelsen, så den matcher deres faglige baggrund og interesser.

– De studerende skal så vidt muligt arbejde med noget, der relaterer sig til deres hverdag. Uddannelsen kombinerer på den måde det bedste fra forskningen med en fleksibilitet, der giver mulighed for at rette indholdet mod praksis, siger Kasper Lynge, viceinstitutleder ved Institut for Byggeri og Bygningsdesign på Aarhus Universitet og en del af ledelsen bag masteruddannelsen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125