23948sdkhjf

Tegl eller træ? Realdania søger arkitekter og ingeniører til etagebyggeri i Fredericia

Hvilke materialer skal anvendes i fremtidens CO2-venlige boligbyggerier? Dét vil Realdania By & Byg undersøge via projektet MiniCO2 etagehuse i Kanalbyen i Fredericia. Planlægningen af det første byggeri i træ i fem etager blev igangsat i starten af 2020, og nu tilføjes endnu et boligbyggeri – denne gang i tegl.

Til formålet indbydes arkitekter og ingeniører med viden om teglbyggeri, innovation, etageboliger og DGNB-systemet til at søge om prækvalifikation til projektkonkurrencen, der skal munde ud i det endelige udviklingsbyggeri.

Det skriver Realdania By & Byg i en pressemeddelelse. 

Hvor det første hus bygges med mest muligt brug af træ, bygges det andet med tegl som primært materiale. På sigt skal de to huse og dermed også materialerne sammenlignes for at blive klogere på, hvordan man fremover kan bygge med så lavt et CO2-aftryk som muligt.

Hvordan kan man bygge mere CO2-venligt? 

Forsøgsbyggeirerne i henholdsvis træ og tegl opføres som ”monomaterielle huse” – det vil sige, at henholdsvis træ og tegl benyttes som materiale i så mange af etagebyggeriets dele som muligt. Derudover bliver der udført transparente og fuldt omfattende levetidsberegninger, ligesom træ og tegl som materiale bliver vurderet ud fra en række kvalitetsparametre som for eksempel konstruktion, arkitektur, indeklima, fleksibilitet, tilgængelighed af ressourcer og byggetid. 

De to udviklingsbyggerier skal også vise nye løsninger indenfor det anvendte primære materiale. For tegls vedkommende kan nye løsninger for eksempel vise sig i arbejdet med præfabrikationer, brugen af statiske buer samt skærpede beregninger, så ”buffer”-materiale eventuelt kan reduceres. 

Da udviklingsbyggeriet handler om nybyggeri med nye materialer, vil der ikke blive brugt genbrugstegl. Til gengæld kan der være fokus på mørteltyper, som kan afrenses, således at murstenene kan adskilles og engang blive til fremtidens genbrugstegl.

Det første spadestik til træbyggeriet forventes at blive taget i efteråret 2022. Teglbyggeriet forventes at gå i jorden omkring sommeren 2023.

Materialer sammenlignes 

MiniCO2 etagehusene skal vurderes i forhold til hinanden via et fælles forsøgsdesign, der gør det muligt med C02-brillen på at teste materialernes styrker og svarheder i forhold til hinanden. Byggerierne evalueres - dels samlet, dels sektionsvist i forhold til tag, primære og sekundære bygningsdele, elevatorskakt, fundament med videre. 

– Med det nye byggeri i tegl kan vi nu sammenligne de to materialers CO2-aftryk, når de anvendes i et etageboligbyggeri med alle de funktions- og kvalitetskrav, der stilles hertil. Målet er ikke at finde en ”vinder”, men at udfolde de styrker og svagheder, hvert materiale fremviser, så vi på sigt kan anvende hvert materiale optimalt – også set i en klimakontekst, forklarer Peter Cederfeld, adm. direktør i Realdania By & Byg, i pressemeddelelsen.

Det nye udviklingsbyggeri i tegl opføres med helt samme rammevilkår og samme forsøgsdesign som etagebyggeriet i træ for at sikre så få variabler som muligt – bortset fra byggematerialet. Det bliver en mindre etageboligejendom i fem etager med fire boliger på i alt cirka 600 brutto etagekvadratmetre. Byggeriet opføres indenfor et normalt anlægsbudget – og med samme budget som søsterbyggeriet i træ. Begge byggerier skal opnå en DGNB Guld certificering for at sikre en holistisk bæredygtighedsambition.

Iværksætter projektkonkurrence

Som første skridt af det nye udviklingsbyggeri i tegl søger Realdania By & Byg arkitekter og ingeniører til en projektkonkurrence.

Konkurrencen består af en prækvalifikation af op til henholdsvis tre arkitekter og tre ingeniører. Konkurrencen for arkitekten gennemføres som en totalrådgivningskonkurrence. Arkitekten bliver totalrådgiver i teamet, mens ingeniøren bliver underrådgiver til arkitekten i det samlede team. 

Efter endt tilbudsindhentning bliver den udpegede arkitekt og ingeniør sat sammen. Målet er at sammensætte ét samlet team med de absolut bedste forudsætninger for at løse opgaven. 

Ansøgning om prækvalifikation skal lande senest 15. marts.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125