23948sdkhjf

NCC river ned og baner vejen for 800 millioners kontorhus i træ

NCC og Bygningsstyrelsen er nu ét skridt nærmere visionen om det nye kontorknudepunkt af træ i Odense. NCC’s samarbejdspartner på nedrivningsdelen, P. Olesen, er gået i gang med nedrivningsarbejdet af det eksisterende byggeri.

Kontorbyggeriet får seks etager og bliver cirka 31.000 kvm plus og 5.500 kvm kælder, en herlighed med et budget på 800 mio. kr. Et totalentreprisehold, der udover NCC tæller C.F. Møller Architects og Moe, indgik en kontrakt til 645 mio. kr. på projektet i juli sidste år.

Byggeriet vil gennemgående have fokus på bæredygtige tiltag for besparelse af CO2-udledning, miljøpåvirkning samt genbrug og genanvendelse – både i forhold til selve byggeriet og den efterfølgende drift. 

– Det er dejligt, at vi nu kan se aktivitet på byggepladsen. Vi ser positivt på visionen og de konkrete tiltag, der skal være med til at reducere projektets belastning på miljøet, heriblandt de materialer som man har valgt at genanvende i forbindelse med den nye bygning, og vi ser frem til den kommende proces med opførelsen af det nye kontorknudepunkt, siger Kristian Fuglsang Strøm, projektleder i Bygningsstyrelsen.  

Fakta: Kontorknudepunktet i Odense

Adresse: Lerchesgade 35, 5000 Odense

Bygherre: Bygningsstyrelsen

Totalentreprenør: NCC

Arkitekt: C.F. Møller Architects

Ingeniør: Moe

Størelse: 31.000 kvm, derudover 5.500 kvm kælder

Antal arbejdspladser: 1.600

Antal statsinstitutioner: Syv

Budget: 800 mio. kr.

I nedrivningsprocessen er der fokus på mulighederne for genanvendelse og genbrug af eksisterende materialer, som konstateres ikke-forurenet. I praksis drejer det sig om genanvendelse af branddøre, lamper, brandskabe, håndvaske og toiletter. 

Derudover genanvender NCC tegl og beton fra byggeriet; det eksisterende materiale knuses på stedet, og mens betonen forventes genanvendt som tilslag i vejbyggeri, vil de knuste tegl blive udlagt i bede på grunden, når byggeriet står færdigt. 

P. Olesen på opgaven

Nedrivningen af det nuværende byggeri fra 1975 på Lerchesgade betegnes som en omfattende proces i og med, at der er anvendt materialer, som indeholder stoffer som asbest og PCB. 

NCC tager ansvar for, at materialerne håndteres rigtigt og efter forskrifterne, med hensyn til medarbejdere og miljøet, og de har derfor hyret nedrivningsfirmaet P. Olesen til opgaven. 

– Når man foretager en nedrivning, skal man inden arbejdet påbegyndes, anmelde den estimerede affaldsmængde, art og forureningsgrad til de respektive myndigheder. Derefter anviser myndighederne, hvor affaldet skal deponeres. Vi genanvender naturligvis ikke forurenede materialer, siger Mette Reffstrup, miljøkoordinator i P. Olesen, i pressemeddelelsen. 

Klargøringen af byggegrunden forventes afsluttet i maj, og Bygningsstyrelsens nye kontorknudepunkt forventes at stå klar til indflytning i 2025.

Fakta omkring bortskaffelse af materialer 

  • På denne sag køres gips, rent træ, forurenet træ, jern og metal, linoleum og klinker til Norrecco i Odense.
  • Linoleum og gulvtæpper og træ med tungmetaller, køres til Norrecco i Odense.
  • Farligt affald med PCB, klorparafiner og klæb med kulbrinter, køres til specialbehandling hos Fortum Waste Solution i Odense.
  • Vinyl, sandblæsersand med PCB og tungmetaller, gips, fuger med PCB og asbest køres til Odense Nord Miljøcenter.
  • De ting der kan genbruges, kører P. Olesen til deres eget lager i Hovedgård, hvorfra det sættes til salg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156