23948sdkhjf

Licitationen mener: Barsel bør være en individuel sag for landets familier

Danske børnefamilier kan se frem til en markant anderledes virkelighed, når familien beriges med en lille ny Victor eller Anna.

For fremover øremærkes 11 ugers barselsorlov til både mor og far, så fædrene tvinges til at tage barsel. Hvis ikke de benytter sig af de 11 ugers barsel, kan de nemlig ikke overføres til moderen.

Det er resultatet af den aftale, som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening har indgået, og som nu skal stemmes igennem i Folketinget. Aftalen kommer efter et EU-direktiv har pålagt EU-landene at øremærke ni ugers orlov til begge forældre.

I ligestillingens navn giver forslaget jo faktisk god mening. For det vil uden tvivl få flere mænd til at hellige sig sit nyfødte barn, når 11 uger bliver øremærket fædrene.

Men den nye aftale kan jo i realiteten blive en forringelse af danske familiers barsel, hvis ikke faderen - eller moderen for den sags skyld - vælger at bruge den øremærkede barsel. For den kan ikke overføres til moderen eller faderen. Det er heller ikke alle familier, som har råd til, at en af parterne ryger på dagpenge i 11 uger, i og med at ikke alle er sikret løn under barsel, hvilket kan være et argument for at droppe øremærket barsel.

En større del af den yngre generation af mænd har indset, at barsel er givet godt ud, og det burde være op til de enkelte familier selv at tilrettelægge sin barsel og ikke en statslig opgave. De nye regler kan i stedet betyde en ringere barselsperiode, og det er ingen tjent med. Hverken barn eller forældre.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093