23948sdkhjf

Lodsejer får to måneder til at genoprette natur nær kystskrænt

En større skrænt ved Vejle Fjord er blevet ændret ulovligt, og lodsejeren skal nu tilbageføre jorden

Naturen skal genoprettes i Brejning ved Vejle Fjord, hvor en lodsejer ulovligt har fjernet 7600 kubikmeter jord samt træer fra en kystskrænt.

Det svarer til 750 lastbiler med jord, der er fjernet, mens en tredjedel af jorden er røget i vandet.

Kystdirektoratet kræver området genskabt inden 1. oktober for at undgå øget skredfare. Det fremgår af et varsel om påbud.

- Kysten er unik, fordi den er uberørt, og det kan man ikke uden videre tilbageføre til den oprindelige stand, siger kontorchef Steen Jensen fra Kystdirektoratet, som til Ritzau kalder det en voldsom ændring af terrænet.

Kystdirektoratet er myndighed, når det gælder strandbeskyttelseslinjen. Reglerne siger, at der ikke må ske terrænregulering inden for 300 meter fra strandbredden.

Grunden er ejet af virksomheden Morning Star ApS, der ejes af Henrik Hallenberg Rasmussen, som også har andre sager kørende.

Blandt andet fik han på en anden grund i nærheden tilladelse til at bygge to små fiskerhuse, men opførte i stedet en luksushytte med panoramaudsigt over Vejle Fjord. Den er allerede blevet fjernet, har Vejle Amts Folkeblad beskrevet.

Vanskelig at genetablere

Sagen begyndte, da Vejle Kommune i begyndelsen af april konstaterede et brud på en kloakledning i området.

Kommunens folk konstaterede, at entreprenørmaskiner var til stede ved skrænten, hvor et omfattende gravearbejde med tre gravemaskiner var i gang.

Forskningsinstitutionen Geus vurderer, at natur er gået tabt.

- Jordarbejdet har ødelagt et karakteristisk, aktivt landskred, hvis naturlige dynamiske ligevægt det vil være vanskeligt at genetablere, står der i en pressemeddelelse.

En tilbageførsel af jorden betyder "en periode med øget skredaktivitet", men den fremtidige skredaktivitet vil sandsynligvis "være betydeligt større, hvis man undlader at genetablere terrænet".

Det vil minimere skredfare, hvis jorden tilføres, inden efteråret for alvor sætter ind.

Hvis lodsejeren ikke efterlever påbuddet, bliver vedkommende meldt til politiet.

Ejer og entreprenør er tidligere blevet politianmeldt, da de ikke har efterlevet Vejle Kommunes påbud om at standse aktiviteten med at ændre terrænet på skrænten.

Skærpet straf

Lodsejeren har tidligere forklaret, at arbejdet på skrænten er sket efter et jordskred fra naturens side. Ejeren har tidligere over for DR og lokale medier afvist at have gjort noget forkert.

Efter det udsendte varsel om påbud er nu to uger med partshøring.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) kalder det uacceptabelt.

- Vi har skrappe regler for, hvad man må, når det kommer til vores kystlinjer, og de er ikke blevet overholdt i sagen om naturødelæggelse ved Brejning.

- Det er en meget trist sag, hvor naturværdier er gået tabt, selv om jorden bliver tilbageført. Det her sender et tydeligt signal om, at naturkriminalitet er uacceptabelt, siger han i en skriftlig kommentar.

For to uger siden besluttede Folketinget at skærpe straffen for naturkriminalitet som en del af en ny strafreform.

Bødestraffen skærpes med 100 procent, og de allergroveste tilfælde skal medføre fængselsstraf. Det skal dog først stemmes igennem Folketinget.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078