23948sdkhjf

Boliger i Carlsberg Byen giver nyt bud på, hvordan man bygger til unge i hjemløshed

Carlsberg Byen er rammen for et specialdesignet, kommende ungdomsboligbyggeri, som skal hjælpe hjemløse unge med at bryde ud af hjemløsheden. Realdania, Københavns Kommunes Socialforvaltning, Danske Funktionærers Boligselskab og Domea.dk står bag det fælles bud, baseret på fire centrale værdier.

De skal være til at betale. De skal ikke skille sig ud fra de øvrige boliger i byggeriet. Selvom de er små, skal de fremstå moderne og i god kvalitet med eget køkken og bad. Og så skal fællesarealer og fællesrum placeres på en måde, så man kan vælge dem til, når man har lyst og overskud. 

Mere om ungdomsboligerne i Carlsberg Byen

  • Ungdomsboligmiljøet består af 96 boliger, der skal opføres i Carlsberg Byen indenfor de næste par år. Ungdomsboligerne indgår i en boligkarré, der omfatter familieboliger og et boligfællesskab for enlige forældre med børn.
  • DFB er bygherre, og Domea.dk driver byggeprocessen og den senere beboelsesproces og drift for DFB.
  • Københavns Kommunes vil, når byggeriet står færdig, anvise unge til ungdomsboligmiljøet og herunder varetage den relevante sociale bostøtte.
  • Realdania støtter med op til 4 mio. kr. som skal finansiere realiseringen af de fire designværdier med fokus på at opnå ny viden om, hvordan boligmiljøer kan understøtte en housing first-indsats og dermed overgangen fra et ungeliv i hjemløshed til et liv med fast bolig. Herudover sikrer Realdania, at projektet evalueres.
  • Projektet udarbejdes af Adept Architects og Rambøll Arkitekter
  • Projektet er godkendt som §144 forsøgsprojekt af Bolig- og Indenrigsministeriet, hvilket giver Realdania mulighed for at sikre, at alle designværdier målrettet unge på vej ud af hjemløshed realiseres i byggeriet.
  • De fire designværdier er generiske og skal inspirere andre kommende byggerier til at indarbejde boliger til en housing first-indsats.

Sådan lyder udgangspunkt for, hvordan man kan designe gode boliger til unge i hjemløshed. Boliger, som både giver de unge adgang til et socialt ungdomsfællesskab, og som giver dem de bedste forudsætninger for et godt liv ude af hjemløshed. Det skriver Realdania i en pressemeddelelse.

I ungdomsboligbyggerietskal op mod hver tiende bolig bygges særligt til unge på vej ud af hjemløshed med Danske Funktionærers Boligselskab (DFB) som bygherrer. Boligerne skal designes på en måde, så lejlighederne og fællesarealerne både fremstår som et moderne ungdomsboligmiljø og samtidig understøtter housing first - en metode til få mennesker ud af hjemløshed, som blandt andre Københavns Kommune bruger. 

Selv om der er stor evidens for, at metoden housing first virker, findes der i dag meget lidt viden om, hvordan og hvorvidt man kan designe og indrette housing first-egnede boliger, så de understøtter de unge og den sociale indsats. Og ikke mindst, hvordan man gør det på en måde, så boligerne ikke stigmatiserer de udsatte unge, men gør dem til en naturlig del af ungdomsfællesskabet.

Fakta: Housing first

Housing first er en metode, som anvendes til at få unge såvel som voksne ud af hjemløshed. Den går kort fortalt ud på at tilbyde borgerne en fast, betalelig bolig og samtidig give den sociale støtte, som borgeren har brug for. Der er stor, dansk og international evidens for, at housing first virker og får unge og voksne ud af hjemløshed.

Boligerne i Carlsberg Byen er en del af en indsats for at udvide udbuddet af betalelige boliger til unge samt for udvikle mere viden om, hvordan man bedst hjælper udsatte unge. 

- Det bliver et vigtigt skridt på vejen til at gøre os klogere på, hvordan vi kan skabe ungdomsboliger, der kan holde udsatte unge ude af hjemløshed. Forhåbentlig vil det også inspirere flere til at udvikle socialt inkluderende boligmiljøer, hvor udsatte unge både får et hjem og får de bedste rammer for at komme godt videre i livet, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Når ungdomsboligerne i Carlsberg Byen står færdige, vil de både være et hjem for op mod 100 unge - og et byggeri og en tænkning, der kan inspirere andre almene og private bygherrer, som ønsker at skabe et moderne ungdomsmiljø, der også rummer unge på vej ud af hjemløshed. 

De kommende ungdomsboliger i Carlberg Byen er godkendt som et forsøgsprojekt af Indenrigs- og Boligministeriet. Det giver Realdania mulighed for at bidrage med de nødvendige midler til at realisere alle fire designværdier målrettet unge på vej af hjemløshed.

Mere om de 4 designværdier

Designværdierne er et bud på de centrale principper, der skal til for at skabe et socialt inkluderende og tidssvarende ungdomsboligmiljø, som også er målrettet og på en naturlig måde understøtter housing first-indsatsen for unge på vej ud af hjemløshed. Designværdierne er generiske, steduafhængige - og kan omsættes forskelligt i den konkrete byggekontekst.

Designværdierne er formet i et samarbejde mellem Københavns Kommunes Socialforvaltning, boligselskabet DFB, Domea.dk og Realdania med hjælp fra en række eksperter. 

De fire designværdier:

Ligeværdigt boligmiljø 

De fleste unge vil blot være som andre unge, og det skal arkitekturen understøtte. Konkret vil det sige, at lejlighederne målrettet unge i housing first er naturligt integrerede i bebyggelsen og placeret med mindst lige så stor placeringsmæssig kvalitet som de øvrige boliger. Boligerne lejes efter normale vilkår for ungdomsboliger. 

Betalelighed

Unge i hjemløshed har en ekstraordinær lav betalingsevne. Betalelighed betyder, at lejlighederne ikke bør koste mere end 3200,- kr./mdr. (eks. varme/el). Konkret betyder designværdien, at boligerne er selvstændige og designes, så de er betalelige og dermed tilgængelige for en ung på vej ud af hjemløshed. 

Boliger med kvalitet

Housing first-boligerne skal i sig selv fremstå moderne, værdige og som en hjemlig ramme for de unge. Konkret betyder designværdien, at boligerne ikke skiller sig ud fra andre lejligheder i boligmiljøet og er integreret naturligt. Det er ikke delelejeligheder, fordi unge på vej ud af hjemløshed i højere grad har brug for ro og privatsfære til at takle sine sociale udfordringer og komme sig. Det anses også som en stor kvalitet at kunne sætte sit eget præg på lejligheden. 

Fællesskab - et naturligt tilvalg

Unge på vej ud af hjemløshed skal kunne træde ind i boligmiljøets naturlige små og større fællesskaber i sit eget tempo og skal ikke opleve at skulle undvige det. Den unge skal kunne komme til sin lejlighed uden at skulle gå igennem fællesskabsorienterede funktioner - såsom fælleskøkkener, en cafe eller lignende. Skab mange små rammer og skab kvalitet i funktionsbærende rum (fx vaskeri og byttebørs) for potentielle spontane møder og mulighed for at få et frirum uden for den private bolig.

  

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157