23948sdkhjf

Data, du skaber i dag, giver værdi for andre i morgen

At projektere i 3D- og i BIM-modeller har fungeret godt på BørneRiget, hvor vi har fået skovlen under de processer, der får alle i projektet til at koncentrere sig om 3D-modellen.

Vi kommenterer direkte i modellen og sikrer overblik og transparens. Måden, vi har involveret brugerne og projekteringsteamet, har givet sammenhæng mellem vores start af programmeringen, byggeprogrammet og hvordan, vi styrer udstyrsdatabaser undervejs. Det har givet gennemsigtighed i vores brug at data under hele projektet.

I byggebranchen er der fokus på digitalisering og potentialet, men der er et stykke vej til, at alle bruger det. Det skyldes bl.a. økonomi, og at mange ændringer dukker op undervejs. Det er vigtigt at have et stringent procesforløb helt fra starten af projekteringen og få et godt flow i en sikker dataoverførsel. Vi bliver alle hele tiden bedre til at få de digitale processer til at spille sammen.

Det er ikke særlige nøglepersoner, der skal sikre digitaliseringen. Hele projektteamet skal have digitale kompetencer, men med fagspecialisterne i centrum, så man løfter de digitale kompetencer med udgangspunkt fagligheden. Når det sker, kan vi se, at det rykker.

Åbne standarder i 3D-modellerne

Vi har fået åbne standarder skrevet ind i de nye almene betingelser AB2018. Det er et stort fremskridt, men der er stadig udfordringer med de lukkede systemer fra de store monopoler af softwarevirksomheder med markedsdominans.

Når hospitaler køber driftssystemer, er de ikke nødvendigvis særligt åbne. Det har mange bygherrer store problemer med, hvis de har en politik om at sikre data i eget hus. Hvordan gør man det, hvis man har et cloudbaseret driftssystem, der ikke er åbent?

Bygherrerne stiller stadig større krav om åbne data, også når det handler om data-protokoller, hvor styringssystemerne i huset skal være baseret på åbne standarder, så man kan håndtere dem. I forhold til digital-twin, intelligente bygninger og big data skal sensorsystemer og CTS-anlæg kunne samarbejde med bygningsmodellerne. Data skal hænge sammen.

Åbne data er godt på vej, og i Niras er vi aktive inden for linked data, hvor muligheder er store i forhold til åbne standarder.

Der er i alle hospitalsprojekterne fokus på at overføre data fra projekter til drift og vedligehold.

Skal finde det rigtige niveau

Interessen og potentialet for at måle mere i driften såsom temperaturer, skader på bygningsdele, håndtering af drift og vedligehold, er stort. Der er stadig udfordringer med at overføre data fra projekter til drift og få præcist defineret hele grundlaget. Det kræver typisk også flere ressourcer, end man fra starten regner med.

Byggeafdelingerne på hospitalerne er rigtigt godt med. Det, der måske er udfordringen for driftsafdelingerne, er at finde det rigtige niveau og få taget de næste skridt. Nogle har haft store ambitioner i lang tid, men det er svært få realiseret gevinsterne. Sænk hellere ambitionerne lidt og få noget til at fungere. Så man kan bygge videre på det.

Tidligere har der været diskussioner om big data, komplicerede klassifikationssystemer og forsøg på at kortlægge præcist hvilke data, man har brug for. Det har måske været godt nok, men de nye teknologier med linked data og distribueret datasystemer har ændret tilgangen.

Nu handler det om at have basisstrukturer på plads og være åbne for at få integreret de data, man har i andre gode systemer og sikre, at systemerne hænger godt sammen. Det vi kalder linked data. Man behøver ikke have et system, der kan det hele. Man kan godt få systemer til at arbejde bedre sammen på tværs.

Det vigtigste er at forstå, at de data, du skaber i dag, kan give værdi for andre i morgen.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141