23948sdkhjf

Projektchef modtager Talentprisen for samarbejdsmodel

Byggebranchen er alt for konfliktfuld og konservativ, og det skader både den faglige stolthed og kvaliteten i byggerierne.

Sådan lyder det fra 35-årige Lisa Sørensen, som modtager Building Awards’ Talentpris 2020 for arbejdet med at rykke ved byggebranchen gennem en ny samarbejdsform, der i stedet er både tillidsbaseret og transparent.

Bag om årets talent

Lisa Sørensen blev i 2011 uddannet civilingeniør i arkitektur og design fra Aalborg.

I 2013 startede Lisa Sørensen som projektleder i Bygningsstyrelsen, hvor hun i dag er ansat som teamleder og projektchef.

Hun har været på udveksling hos Bygningsstyrelsens søsterstyrelse i Finland (Senaatti), og det var her, at Lisa Sørensen fik øjenene op for ”alliancemodellen”.

Lisa Sørensen har været udviklende og skabende kraft bag samarbejdsmodellen ”New Partnering”. Modellen blev oprindeligt udviklet til totalentreprisen på Arkitektskolen Aarhus, men Bygningsstyrelsen har siden udviklet modellen i en hovedentrepriseform med udgangspunkt i det nye AB-system.

Privat er Lisa Sørensen 35 år og bor i København.

Med inspiration fra en finsk alliancemodel har Lisa Sørensen været den både drivende og udviklende kraft bag Bygningsstyrelsens nye samarbejdsmodel "New Partnering".

- Jeg tror meget mere på samarbejde, åbenhed og rettidighed. På byggeprojekterne skal vi forventningsafstemme, risikostyre, prioritere i fællesskab, have klare aftaler og arbejde mod et fælles mål, og det er det, samarbejdsmodellen tager udgangspunkt i, siger Lisa Sørensen.

Den virkelige verden
I 2011 var Lisa Sørensen nyuddannet og fyldt af gå-på-mod, men et møde med den virkelige verden vendte pludselig ingeniørens billede af byggebranchen på hovedet, og Lisa Sørensen kalder i dag hende selv for ung og naiv i den situation.

Branchen var nemlig ikke spækket med den faglige stolthed, som fem år på universitetet ellers havde givet hende.

- Jeg oplevede en branche fyldt med konflikter, hvor man havde travlt med at tørre ansvaret af sine egne skuldre i stedet for at fokusere på at lave et godt, fælles projekt. Lige siden har jeg haft et brændende ønske om at samarbejde i byggebranchen, fordi jeg helt grundlæggende tror på, at det har stor effekt på kvaliteten i byggerierne, siger Lisa Sørensen.

I 2013 blev Lisa Sørensen ansat på bygherresiden i Bygningsstyrelsen, hvor der med Lisa Sørensens egne ord er indflydelsesrigt at være, og her begyndte hun at observere, hvordan der i fejlslagne projekter mangede nogle tydelige strukturelle forhold. Tingene løb af det økonomiske spor, når aftalerne ikke var tydelige, og de forskellige aktører på byggepladsen havde kun fokus på egen opgave og gevinst.

Derfor vinder Lisa Sørensen

I en meget konservativ branche er det afgørende, at bygherrer er med til at sætte nye dagsordner. Lisa har som bygherre drevet en ny model på et stort, profileret og kompliceret byggeri, hvor man er kommet i mål inden for en begrænset økonomi. Det er lykkedes at involvere helt unge tegnestuer og talenter i en konkurrencefase på AAA’s eget byggeri. Hvis branchen fortsat skal avle dygtige unge skitserende talenter, er der brug for en bane for talenterne at spille på.

Alle taler om, at byggeriets parter skal være langt bedre til at samarbejde. Det kræver engagement fra alle parter i et byggeri og ikke mindst en samarbejdsform, som virker. Her har Lisa været en drivkraft i udviklingen af den nye samarbejdsform i byggeriet, som absolut ikke er let i en ellers konservativ byggebranche. Samarbejde starter helt fra de indledende faser i et byggeri, og her er Bygningsstyrelsen og Lisa gået forrest med den nye model. Med sin tilgang til samarbejde viser Lisa Sørensen vejen for den unge generation i byggeriet. Denne type af kaptajner, som Lisa repræsenterer på bygherresiden, er der afgørende brug for i fremtidens byggebranche.

- Der er enormt mange voldgiftssager i Danmark, og det kommer ingen til gode. Jeg var overrasket over, hvordan branchen har bevæget sig ud i en retning, hvor overskudsmarginerne er små, og hvor det er svært at tjene penge - og hvis man skal, så skal man tage revolvermetoder i brug. Det tror jeg bare ikke, at vi kommer nogen vegne med, siger hun.

Gode erfaringer i Aarhus
Derfor begyndte Lisa Sørensen at tegne stregerne for en samarbejdsmodel, hvor tillid, fælles mål, ordentlighed og skarp aftaleoverholdelse er nøgleord.

- Det er vigtigt at få implementeret nogle fælles værktøjer fra start, og at alle aktørers interesser kommer frem i lyset. Vi arbejder meget med at kortlægge interesserne og bruge dem som en naturlig del af samarbejdet, så vi er i stand til at prioritere pengene på den rette måde og få skåret det uvæsentlige fra, siger Lisa Sørensen.

Modellen står lige nu sin første store prøve på byggeriet af den nye arkitektskole i Aarhus, og selvom det - med Lisa Sørensens egne ord - ikke har været en dans på roser, så er hun overbevist om, at processen og modellen har båret frugt for alle parter i byggeriet.

- Jeg oplever, at der er meget få uenigheder, og at vi hele tiden har fokus på kvaliteten til trods for vores begrænsede budget. Antallet af fejl og mangler er skåret betragteligt ned, fordi vi har taget det i opløbet, siger hun og tilføjer:

- Der er kommet en stærk kultur på pladsen, hvor teamet for eksempel også er gode til at spørge håndværkerne til råds, når vi har en problemstilling. Mange løsninger er udviklet i fællesskab med producenter, leverandører og håndværkere. Det skaber en enorm høj kvalitet, og så er det meget tilfredsstillende at opleve den faglige stolthed og det hjerteblod, der er hele vejen rundt om bordet og ude på pladsen.

Branchen er i bevægelse
Når man spørger ind til, hvad Lisa Sørensen er drevet af, så er det hendes passion for at skabe bedre og mere interessante, kvalitetsfyldte byggerier.

Og måden at opnå det på kan altså kun ske gennem åben dialog, god økonomistyring og et fælles mål, mener projektchefen.

- Man skal bruge pengene rigtigt, være bedre til at samarbejde og have projektet i centrum i stedet for egne interesser. Byggebranchen er enormt standpunktsbaseret, så det kræver en kulturændring, siger hun.

For selvom Lisa Sørensen oplever, at branchen har rykket sig siden dengang i 2011, så er der stadig lang vej endnu.

- Vi slås rigtig meget, men ingen tjener penge på det. Det skaber på ingen måde værdi for projekterne. Jeg fornemmer dog lige nu et paradigmeskifte, siger hun og uddyber:

- Flere og flere efterspørger den her måde at arbejde på. Siden vi lancerede modellen, har jeg oplevet stor interesse fra andre bygherre og andre brancher, og jeg oplever, at markedet er mere modent nu. På arkitektskolen i Aarhus har vi fået langt mere kvalitet for pengene, end vi nogensinde har turde håbe på, så vi kan jo også se gevinsten, siger hun.

Lisa Sørensen er derfor også både stolt og glad for, at hun er vinderen af Building Awards Talentpris 2020. For det betyder, at hun ikke kun taler for døve ører.

- Det (prisen, red.) er på en eller anden måde kulminationen på det, jeg har brændt for og kæmpet for. Det giver mig en tro på, at byggebranchen bevæger sig i en god retning, siger hun.

- Jeg vil gerne takke min ambitiøse, professionelle og støttende arbejdsplads og ikke mindst mine fantastiske dygtige samarbejdspartnere, som inspirerer mig hver dag. Endeligt vil jeg gerne give et cadeau til mine medkonkurrenter. Jeg er stolt over at være udvalgt blandt sådan et stærkt felt og glædes over, at vi har den faglige stolthed og fokus på samarbejde tilfælles.

Se mere om messen Artiklen er en del af temaet Building Awards 2020.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156