23948sdkhjf

Indhug i ordrebøgerne - installationsbranchen ramt af corona

Den delvise nedlukning af Danmark på grund af coronakrisen kan aflæses direkte i ordrebøgerne hos landets el- og vvs-installationsvirksomheder. Det viser det netop offentliggjorte konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik, ifølge Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal. 

Selvom størstedelen af virksomhedernes besvarelser er indsamlet før pressemødet, hvor statsminister Mette Frederiksen annoncerede en delvis nedlukning af landet, kan man både for el-og vvs- og blikkenslagervirksomhederne se de første tegn på, at kunderne er holdt op med at ringe. 

– Tallene forandrer sig hurtigt. Manglen på efterspørgsel bliver betragtet som en produktionsbegrænsning hos 13 pct. af el-installationsvirksomhederne og hos 16 pct. af vvs- og blikkenslagervirksomhederne i marts – i februar var disse tal på henholdsvis 11 og 12 pct., siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne. 

De kommende uger ventes udviklingen at blive mere markant. 

– Der er ingen tvivl om, at april-tallene vil være langt mere påvirkede. Undersøgelsen fra Danmarks Statistik er sendt ud til virksomhederne på et tidspunkt, hvor den fulde effekt af regeringens tiltag mod COVID-19 endnu ikke var kendt, siger Maria Schougaard Berntsen og tiføjer: 

– Derudover får flere virksomheder også problemer med at fortsætte arbejdet i takt med at flere og flere restriktioner kommer til, hvilket i sidste ende kan tvinge virksomhederne til fyringer. 

Også for bygge- og anlægsbranchen som helhed kan man direkte aflæse konsekvenserne af coronavirussen i virksomhedernes forventninger til omsætningen og beskæftigelsen. Det samlede konjunkturbarometer var på minus 2 inden det tidligere omtalte pressemøde med statsministeren, mens det faldt til minus 7 efterfølgende.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109