23948sdkhjf

Alle vinder på tiltag, der sikrer fair konkurrence

Mindstelønnen bør hæves, både af hensyn til udenlandske kolleger og til de danske virksomheder, skriver 3F i dagens debat

Det var med stor fornøjelse, at jeg i går kunne læse Licitationens leder, af chefredaktør Niels H. Carstensen, hvor han slår et slag for fornuften i at hæve mindstelønnen.

Det er fornøjeligt, at vi i 3F Byggegruppe ikke længere er de eneste, der har forstået, at et løft af lønnen i bunden i overenskomsterne vil sikre og forbedre konkurrenceevnen for 80-90 procent af de seriøse danske byggevirksomheder.

Det må da give anledning til eftertanke, at så mange af de større byggerier i dag udføres af Italienske- eller andre udenlandske virksomheder. Storstrømsbroen og nyt OUH, blot for at nævne et par stykker.

Mine medlemmer i byggebranchen oplever dagligt deres egne virksomheder miste opgaver til udenlandske virksomheder som kommer til Danmark og vinder en opgave beregnet på mindstelønnen i overenskomsten.

Principper sat ud af kraft
De danske virksomheder benytter kalkulationsprogrammer, som tager udgangspunkt i priserne, der er aftalt i priskuranter og prislister. Og hvis arbejdet ikke kan udføres på akkord, så forhandles der en timeløn for opgaven med udgangspunkt i arbejdets art og den erfaring, man har for at udføre den form for opgaver. I denne forhandling er mindstelønnen aldrig et udgangspunkt, nej den tager nærmere afsæt i det sædvanlige lønniveau i virksomheden og branchen.

Det er jo helt grundlæggende principperne bag en minimallønsoverenskomst.

Principper, der er sat ud af kraft over for vores udenlandske kollegaer, der kommer til Danmark.

De udenlandske kollegaer har ikke det nødvendige kendskab til de danske priser, der reelt sætter dem i stand til at forhandle en løn i nærheden af de danske kollegaer.

De har reelt heller ingen rettigheder til at forhandle. Praksis er, at de får et "siciliansk tilbud" om en løn og om arbejdstid, og takker de nej, bliver de sendt hjem.

Hvis du nu tænker, at "så må fagforeningen hjælpe dem", så er det en næsten umulig opgave af flere årsager. Blandt andet fordi retten til at organisere sig ikke reelt eksisterer for de udstationerede medarbejdere.

Så tak endnu en gang for at gøre det klart, at også vores gode danske virksomheder i byggebranchen vil vinde på tiltag, der sikrer en fair konkurrence med de virksomheder, der søger til Danmark og det gode attraktive, velregulerede arbejdsmarked. Vi har en fælles interesse, og vi har en mulighed for at finde en god løsning for alle.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094