23948sdkhjf

Sneplovene og saltsprederne står stille

Der er ikke meget gang i vinteraktiviteterne, og det giver mindre at lave på værkstederne. Men nogle steder kan de grønne anlægsaktiviteter og vedligeholdelsesarbejder fortsætte vinteren igennem

Kalenderen siger vinter, men det er så som så med de lave temperaturer, sneglatte veje og frost. I stedet har vi adskillige plusgrader, og enkelte steder er landmændene gået i gang med vårsæden i markerne. Hvorvidt det er klimaforandringer, eller det er en enlig svale, skal vi ikke her forholde os til, men et faktum er, at sneplovene står stille, og saltsprederne har kun ganske sporadisk noget at lave. Og det betyder blandt andet, at værkstederne, som ellers nu ville have travlt med at reparere og vedligeholde vintergrejet, ikke har så meget at lave på den front. Efterspørgslen på nyt vintergrej er også behersket.

Også i virksomhederne kan den milde vinter mærkes, og det er ikke kun negativt. Sådan er det blandt andre hos Kai Bech A/S i Holstebro, der under normale omstændigheder har en masse snekørsel:- Ja sådan ser det jo ikke ud i år. Der er jo ikke meget vinter over det, og det er ganske få gange, vi har saltet, hvilket sker, hvis temperaturen nærmer sig frysepunktet, siger afdelingsleder Jesper Sørensen, fra entreprenørfirmaet i Holstebro. Han leder vinterafdelingen, men har til trods for den milde vinter, alligevel nok at se til:

- Faktisk er det jo sådan, at vi netop på grund af den milde vinter, i stedet for at rydde sne, kan arbejde med de opgaver, vi ellers skulle vente meget længere hen på året med at komme i gang med. Det gælder eksempelvis anlæg af fortove, rensning af grøfter og en række andre opgaver, som normalt ligger stille i vinterperioden, siger han til Licitationen Byggeriets Dagblad.

- Men vores sneplove og andet vintergrej, står og venter, tilføjer han, og tilføjer at den samlede arbejdsaktivitet stort set er kompenseret af at der er andet at lave. Firmaet trækker nemlig folk ind til at køre snerydning og saltning fra andre dele af organisation, når vinteren sætter ind. På den måde holdes aktiviteten oppe, både når vinteren er der, og når den ikke er der.

- Den værste situation ville være, hvis der kom hård frost uden sne. Det ville være en dum situation, for så kan vi kun salte, og ikke rigtigt have andre aktiviteter i gang, siger han.

Læs også: Vestjysk brobygger vil arbejde over hele landet


Hos den danske producent af saltspredere Epoke A/S, erkender salgschef John Overgaard Jensen, at det ser lidt sløjt ud med vinteren.

- Der er selvfølgelig ikke lige så travlt på værkstedet med at reparere og servicere saltspredere, som der ville have været, hvis det var en fuldskala vinter med frostgrader, siger han til Licitationen Byggeriets Dagblad. Han mener dog, baseret på erfaring, at vinteren kan nå at komme endnu.

- Det er da rigtigt, at vi ikke har helt så meget at lave på værkstedet, men det betyder jo ikke at vi går rundt og triller tommelfingre, for vi opererer jo på mange andre markeder, og på det danske marked arbejder vi allerede nu på de kommende udbud fra kommunerne, så vi keder os ikke, selvom det er plusgrader udenfor, siger han, og mener at det med den milde vinter alligevel skal tages med et "gran salt".

"De salter i Nordjylland", kom det optimistisk i en sms fra John Overgaard Jensen om aftenen efter telefonsamtalen.

Læs også: Midt-vestjysk entreprenør har haft specielt år


I firmaet A. Flensborg i Herning, har man hele den grønne sektor, og herunder også grej til vinterbekæmpelse. Men heller ikke her fylder vinteren meget i år.

- Det kan jeg ikke benægte, siger direktør Bjarne Sørensen til Licitationen Byggeriets Dagblad. Han kom til som direktør i februar 2019, men har også oplevet en stille vinterperiode indtil nu i hvert fald:

- Men selvom vi ikke har så meget arbejde på vintermaskinerne, så er vi lidt kompenseret af vedligeholdelse på vore automovers, dvs. de selvkørende plæneklippere, som er til vinteropbevaring hos os, og de skal serviceres og være klar til den kommende sæson, siger han.

Firmaet har haft et lidt tungt år i 2019, og ser frem til et bedre 2020.

- Hvis det bliver ved med at være mildt, så kan vi måske komme tidligere i gang med forårsaktiviteterne, og det betyder jo også noget, siger han.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.203