23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Er du også ramt af prispres og kamp om at undgå ansvar

Arbejdsmarkedets parter er klar til overenskomstforhandlingerne, hvor aftaler indgås mellem arbejdsmarkedets parter - og altså helt uden statslig indblanding.

Det er Den Danske Model, og den skal vi værne om. Det falder uden for OK-forhandlingerne at give den syge udbuds- og konkurrencekultur i byggeriet et grundigt eftersyn.Men det vanvittige og enøjede fokus på prisen i bygge- og anlægsbranchen smadrer enhver mulighed for at tænke kreativt og bruge mennesker og maskiner mere effektivt.

Det medfører en usund kultur, hvor det gælder om at få sendt ansvars-aben videre.

Måske kunne de bedste principper fra Den Danske Model danne grundlag for et nyt udbuds- og aftalegrundlag mellem bygherrer og entreprenører, så ansvars-aben kan blive sendt på pension.

For de rigide udbudsregler, hvor der er meget fokus på pris og mindre på metodeudvikling, hæmmer branchen.

Sammenholdt med de små indtjeningsmarginaler giver det en evig kamp om at skubbe aben videre - fra entreprenør til entreprenør og fra bygherre tilbage til rådgivere og entreprenører.

Branchen har forsøgt at introducere mere involverende udbudsformer. Det er kun lykkedes i beskedent omfang. Men entreprenørerne og bygherrerne burde få mulighed for at udnytte potentialerne ved at få adgang til andre samarbejdsformer og udbudsformer end dem, som myndighederne/staten udstikker. Så kunne parterne selv stå for aftalerne. Præcis som man gør ved OK-forhandlinger.

Artiklen er en del af temaet Licitationen Mener.

Kommenter på artiklen (1)
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.141