23948sdkhjf

Sensor-plaster skal gøre op med rust for 17 billioner kroner

Ingeniører fra Aarhus Universitet og tech-virksomheden Force er i gang med at udvikle et plaster, der ved hjælp af sensorer holde øje med rust og korrosion i stålkonstruktioner verden over.

Formålet er at udvikle en form for sensorplaster, der påsættes armeringen og støbes med ind i betonkonstruktionen. Sensoren og grænsefladeelektronikken drives ved hjælp af energihøstende teknologier for at sikre kontinuerlig overvågning af stålets tilstand, siger Jaamac Hassan Hire, der er erhvervs-ph.d.-studerende på projektet.

Rust for 17 billioner kroner
Globalt er korrosion et kæmpe problem. Det anslås at koste ca. 2,5 billioner dollars (ca. 17 billioner kr.) årligt at afhjælpe rustproblemer, og det udgør dermed omkring 3 pct. af BVP, som er hele verdens brutto-"national"-produkt.

Men på trods af store, globale udfordringer med korrosion i alverdens armerede betonkonstruktioner, er der i dag ganske få muligheder for rent faktisk at monitorere problemet.

Sensorerne, der den dag i dag benyttes til rust-monitorering, giver blot vejledende målinger, som kan være fejlbehæftede, og beror samtidig på et halvt århundrede gammel, langsom og energikrævende teknologi, der koster op mod 5.000 euro pr. målepunkt.

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Selvforsynende sensor
Data sendes fra sensoren til en central computer, hvor det bliver behandlet. Projektet, som går under navnet Digimon, ledes af lektor Farshad Moradi, Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet.

- Med projektet vil vi bruge ultralydsbølger, der genereres lokalt i en energi-selvforsynende sensor inde i betonen til at overvåge korrosion. Vi ønsker at være blandt de første - sandsynligvis de første nogensinde - til at udvikle en sådan selvforsynende korrosionssensor, tilføjer Farshad Moradi.

Projektet er støttet af Innovationsfonden som et samarbejde mellem ICELab på Aarhus Universitet og IdemoLab hos ForceTechnology.

- Vi er glade for at tage del i dette projekt. Vi arbejder med monitorering i dag, og vi ser et stort potentiale i kontinuerligt at kunne overvåge store konstruktioner - selv i barske miljøer - da det vil give os et klarere billede af deres tilstand. Digimon er et fantastisk eksempel på mobil og energieffektiv moderne teknologi, der er helt i front af den teknologiske revolution, og jeg håber, at det kan være med til at gøre konstruktioner mere sikre i fremtiden, siger Morten Wagner, afdelingsleder ved Force Technology.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125