23948sdkhjf

Gamle loftsplader bliver facaden på Aarhus højeste boligbyggeri i træ

Q-Construction står i spidsen for vinderholdet på projektet med 89 boliger

Fællesskab, bæredygtighed og upcycling er nøgleordene for et nyt træhusbyggeri med 89 spændende almene boliger i Knudrisgade i Aarhus, navngivet Knudrisrækkerne. 

Teamet Q-Konsortium med totalentreprenøren Q-Construction i spidsen har vundet konkurrenceprojekt for Boligkontoret Århus. 

Q-Konsortium består af konsortiet Q-Construction, Enkon og Frede Andersen VVS med rådgiverne Kant Arkitekte, Moe og Vega Landskab. 

Knudrisrækkerne vil bringe bæredygtigheden helt ind til midtbyen og bliver med sine fem etager Aarhus’ højeste træhus, der samtidig genbruger dele af den gamle folkeregisterbygning på en ny og markant måde. 

Fakta: Knudrisrækkerne

Anlægssum: 110 mio. kr.

Areal: 7.385 kvm / 89 boliger

Bygherre: Boligkontoret Århus

Totalentreprenør: Q-Construction

Underentreprenører: Enkon og Frede Andersen VVS

Arkitekt: Kant Arkitekter

Landskabsarkitekt: Vega Landskab

Ingeniør: Moe

- Med det unikke træ-byhus viser vi, at det faktisk godt kan lade sig gøre at bygge en bæredygtig og nyskabende ramme om en almen boligafdelings fællesskab. Et hus der både opføres og lever med et minimalt klimaaftryk og samtidig har et organisk og markant arkitektonisk udtryk. Et hus der tager ansvar, siger Morten Homann, direktør i Boligkontoret Århus, i en pressemeddelelse. 

Læs også: Duo vinder 7.000 kvm skolemodernisering

Upcycling: Loftplader bliver til levende facader
Boligkontoret Århus har en målsætning om at bygge bæredygtigt, så både opførelsen og den mangeårige drift har minimal CO2 og generel klimaaftryk. Derfor var der brug for nytænkning. 

En af måderne er, at projektet genanvender aluminiumsloftsplader og vinduer – nogle af de største CO2 syndere i det eksisterende byggeri. Disse bliver upcyclet, så de indgår som en del af de nye boligers facadeudtryk. 

Upcycling gør det dog ikke alene, så de nye boliger udføres i træ som en hybridkonstruktion, et byggesystem som teamets ingeniører Moe har en særlig erfaring indenfor. 

Fællesskab for hele området
Knudrisrækkerne skal ligge i Knudrisgade på grunden, hvor det tidligere folkeregister lå i sin tid. Og med sin centrale skal det nye hus danne rammen om fællesskab for både beboerne og nærområdet. 

- Med Knudrisrækkerne vil vi vise, at almene boliger er boliger for alle. Og at fællesskabet har de allerbedste vilkår, når man giver plads til, at mennesker kan mødes på tværs af sociale og økonomiske skel. Derfor har vi udarbejdet en varieret boligsammensætning, som kan tiltrække et bredt udsnit af beboere, forklarer partner og arkitekt i Kant Arkitekter, Sebastian Soelberg.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.221