23948sdkhjf

Geden skal være grøn i nyt fællesnordisk udbud på indkøb af læssemaskiner

| Af Torben Sigh | Tip redaktionen om en historie

København og Oslo i samarbejde med Stockholm, vil have grønne udbud af maskiner, og det første af slagsen, et udbud på læssemaskiner, er netop søsat

Nu skal geden være grøn. I hvert fald hvis man spørger Københavns og Oslos kommuner,

Som de første byer i verden går København og Oslo sammen om et fælles indkøb af klimavenlige arbejdsmaskiner for at nedsætte udledningen af CO2 og skadelige partikler. Stedfortrædende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) håber, at en ny rød regering vil gøre det muligt for kommunen også at stille krav til private entreprenører.Når gravemaskiner, fejemaskiner og gummihjulslæssere ruller ud af garagerne, belaster det både klima og luftkvalitet.

En relativt høj andel
De såkaldte "ikke-vejgående maskiner", som man kan høre brøle på byggepladser landet over, står nemlig for omkring 15 procent af den samlede lokale partikelforurening på landsplan. Og ser man på klimaregnskabet, så udledes der fra de københavnske byggepladser alene omkring 80.000 tons CO2 fra maskinerne årligt. Det svarer til den årlige udledning fra omkring 33.000 københavnere eller godt fem procent af det samlede københavnske CO2-aftryk i 2017.

En målrettet indsats på området er derfor nødvendig, hvis Københavns Kommune skal i mål med ambitionen om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.

- Vi ved, at maskinerne udleder store mængder partikler og CO2, som påvirker både klima og københavnernes livskvalitet negativt. Samarbejdet med vores nordiske naboer er derfor et vigtigt skridt i den rigtige retning. Men den grønne omstilling af vores maskinparker gør langt fra forskellen alene, da de fleste bygge- og anlægsopgaver i byen stadig løses af private entreprenører. Derfor bør en ny regering også gøre anlægsmaskiner til en del af miljøzonen. Og fra kommunens side skal vi have set på, hvad det vil koste, hvis kommunen fremover skal stille ambitiøse krav til de maskiner, der bruges, når private entreprenører hyres ind til at løse opgaver for kommunen, siger den stedfortrædende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen.

Fælles udbud
I første omgang samarbejder Oslo og København helt konkret om et fælles udbud på indkøb af såkaldte gummihjulslæssere, som netop er offentliggjort.

Man har valgt at gå med gummihjulslæsserne, da begge byer har en del af denne maskintype, som bruges i de fleste anlægsprojekter, hvor de typisk flytter store mængder jord og grus. Derudover benyttes hjullæsserne også til at løse en lang række andre kommunale opgaver som fx at feje gader eller rydde sne.

Kommunerne stiller i udbudsmaterialet krav til, at maskinerne skal være enten helt emissionsfrie, dvs. at de slet ikke udleder partikler eller CO2, eller lav-udledende som eksempelvis hybridversioner, der kører på en blanding af diesel og el. Københavns Kommune forventer, at man over en fireårig periode skal udskifte syv af sine 12 gummihjulslæssere, og at CO2-udledningen fra maskinerne kan nedsættes med op mod 80 procent, hvis de udskiftes med nye eldrevne versioner. Bliver udbuddet en succes, er planen, at der efterfølgende også bliver lavet lignende udbud med andre maskintyper.

En chance for at påvirke
At flere byer går sammen på tværs af landegrænser om et fælles indkøb af denne type klimavenlige maskiner er aldrig prøvet før.

Københavns Kommune håber, at man med udbuddet får gjort sig nogle værdifulde erfaringer, så modellen i fremtiden kan skaleres op til at omfatte endnu flere byer og dermed sikre alliancepartnerne endnu flere muskler til at kunne påvirke udviklingen af markedet for mere bæredygtige arbejdsmaskiner. Og allerede nu er der en dialog i gang med flere europæiske storbyer - bl.a. Lissabon, London og Amsterdam.

Brancheforening positiv
Hos Brancheforeningen Maskinleverandørerne har man ikke set et lignende skridt før, men tager det som positivt. Formanden for Maskinleverandørerne, Palle Kjærsgaard siger til Licitationen Byggeriets Dagblad:

- Jeg ser det som positivt at de offentlige indkøb prioriterer CO2-neutrale indkøb. Der tales meget og handles oftest mindre. Men når en by som København melder ud og handler derefter har det stor betydning, for os som maskinleverandører, og også som tryk på de producenter vi repræsenterer, siger han og tilføjer:

- At samarbejdet omkring indkøb bliver koordineret med Stockholm og Oslo, lægger blot ekstra tyngde bag. Det at udvikle CO2 neutrale maskiner er dyrt, og derfor er signalet stærkt at de store nordiske hovedstæder står sammen. Som brancheforeningen Maskinleverandørerne må vi så arbejde for at det bliver en reel miljø fordel, og ikke bare ord. Udviklingen af nye motor teknologier har allerede reduceret NoX og partikeludledning markant. Så når nu baren hæves yderligere, kan vi jo starte med kendte teknologier, for de er blevet langt renere end de tidligere har været, siger han.

Det nye nordiske samarbejde

Om samarbejdet
Indkøbssamarbejdet er en del af den internationale klimaalliance ”Carbon Neutral Cities Alliance”, som er et samarbejde mellem 20 storbyer med ambitiøse klimamålsætninger.
I første omgang gennemføres det fælles udbud på hjullæssere af København, Oslo og Stockholm, da de har søgt Carbon Neutral Cities Alliance til at gennemføre projektet. Flere af de andre byer i Carbon Neutral Cities Alliance følger dog projektet tæt, og der vil når udbuddet er gennemført være en afrapportering til disse.

Om udbuddet
København og Oslo har netop offentliggjort det første fælles udbud på gummihjulslæssere som en del af indkøbssamarbejdet. Der stilles krav til at gummihjulslæsserne skal være enten helt emissionsfrie eller lav-udledende. Derudover stilles der også krav til maskinerne støjniveau. Københavns Kommune forventer, at man over en fireårig periode skal udskifte syv af sine 12 gummihjulslæssere.
Som udgangspunkt er stykprisen for emissionsfrie og lavudledende maskiner i dag mellem 40 og 250 procent dyrere end traditionelle dieselmaskiner. Succeskriteriet for udbuddet er at de klimavenlige arbejdsmaskiner, der indkøbes, maksimalt må være fem procent dyrere end de typiske dieselmaskiner.
Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Mange byggefirmaer døjer med indbrud i biler

Næsten halvdelen af virksomhederne i byggebranchen har haft ubudne gæster i varebilerne det seneste år

Plus

Tømrer fandt tyve med gps

Miljøstyrelsen: Bygning skal altid gennemgås inden renovering og nedrivning

Find fejlene indefra

Dataindsamling i stor stil verden over

Nyhedsbrev

34.211 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Regnvand forsinkes med japansk muskelkraft

Vestjysk Kloak & Anlæg ApS løser speciel opgave, hvor opsamling af store regnmængder skaber et rekreativt område

Online Avis Arkiv

Stort kloakfirma fortsætter jyske opkøb

FKSSlamson køber østjysk kloakfirma og opruster inden for tv-inspektion

Maskinimport med lave overskudsgrader

På trods af gode tider og masser af aktivitet er det så som så med indtjeningen hos de store maskinimportører. To regnskaber taler for sig selv

Maskinimportør med et plus i horisonten

Hos Caterpillar-importøren Pon Equipment A/S er der ganske vist stadig et lille minus foran årets resultat, men det er stærkt forbedret i forhold til de foregående år

Volvo holder stabilt højt niveau

Men de kommende år kan se udfordrende ud for maskinbranchen, mener den danske Volvo-direktør

Entreprenørmaskiner bliver mere miljøvenlige

Rotationslæsser, eldrift og telematik fylder hos JCB

Der er pres på udviklingsafdelingen hos engelske JCB. Forsommerens internationale præsentation bød på flere nyheder og opdateringer

Stemmestyret byggerobot skærer plader på kommando

Den stemmestyrede byggerobot Amigo kan spare håndværkere for tid og besvær. Nu har et garvet robotpar investeret i foretagendet

Statsrevisorer kritiserer regler om revisionspligt

Der har ikke været styr på konsekvenserne af at mindre firmaer fik mulighed for at fravælge revision af regnskaberne

Plus

Flyvende start til Kingos miljøvirksomhed

Nedrivningsvirksomheden Kingo Karlsen har udskilt recycling-aktiviteter i et nyt selskab

Grand Opening for Yanmars danske samlingspunkt

Pavillonby på Rigshospitalet nedtaget med udrykningsfart

Stenrive får ny epoke hos Sønderup

Hustruen passer udlejningen af entreprenørgrej

Mens indehaver Kristian Utoft passer jobbet som produktionschef i en nærliggende virksomhed, er det hustruen Ida, der styrer udlejningen fra landstedet ved Brande

Sydfynsk udlejersucces på larvefødder

Hos Robert Hansen Maskinudlejning A/S ude på landet lidt nord for Svendborg er stort set alt disponibelt maskineri udlejet. Det kan også ses i regnskabet. Firmaet har haft et godt år

Plus

Aarsleff-selskaber overrasker positivt

Plus

90.000 virksomheder risikerer tvangsopløsning

Se hvem der er kommet i Kraks Blå Bog

207 personer har fundet vej ind i den nyeste udgave af opslagsværket - et par håndfulde fra områder omkring byggeriet

Proppen på den fynske motorvej fjernes

Der er travlhed på den fynske motorvej, der nu udvides med to spor. M. J. Eriksson skal lave 12 kilometer af udvidelsen

Letbane kan køre trygt på kloakledning

Klar til dyrskue-turné

Flertal bag aftale om tidligere pension

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Varme sommerdage kræver kølig beskyttelses beklædning

Støjafskærmning med letvægts louvres

Mobil aircondition med WIFI og naturligt kølemiddel

Let og enkelt at dokumentere jeres arbejdsmiljø over for kunder og myndigheder

Symbolpolitikken skal fjernes - også fra skatteområdet

Vi er eksperter i transportankre til betonindustrien

Køb løftegrej, løfteåg, taljer og spil, stålwire, lastsikring m.m. døgnet rundt på fyns-kran.dk

Omlastestation sparer kommune for ca. 1 mio. kroner årligt

Drift af elforsyningsanlæg - afholdelsesgaranti

Fremtidssikring af Blokland

Nyansættelse hos NPI

Elmodan skal levere fundament til bygning i Norge

Bladt Industries bliver leverandør til den første fuldskala offshore vindmøllepark i USA

Driftsprincippet er den afgørende faktor - TÜV Süd

Ny, brugervenlig version af standarden for brandsikring af ventilationsanlæg

Spændende opgave i hus; Nyt testcenter til Hempel

Ole Gregers Jensen fejrer 25 års jubilæum hos EL:CON

Olie/luft køler Type OAC fra KTR

Skou Gruppen fremtidssikrer 226 almene boliger i Rødovre

Ny talevarslingsspecialist hos Høyrup & Clemmensens Sikringsafdeling

Nemt overblik over alle myndighedskrav med Akustikguiden

Certificeret rådgiver i bæredygtighed

Lindab leverer porte til 15.000 m2 svensk byggeprojekt

Areco Pandeplader i tidløst design

Portalkraner og svingkraner til marinen

Send til en kollega

0.344