23948sdkhjf

Entreprenør tager automatik på prøve

Entreprenøren M.J. Eriksson får Liebherr gravemaskiner med automatik på prøve. Virksomheden vil teste, om det giver gevinst

M.J. Eriksson satser benhårdt på at skabe effektivitet og får nu som den første aktør i verden fire Liebherr gravemaskiner udstyret med Trimble’s automatik. Løsningen får stik, bom og skovl til at arbejde helt af sig selv. Maskinføreren skal blot styre hastigheden på gravearbejdet.

Det fortæller firmaet Sitech i en pressemeddelelse.

Anlægsentreprenøren M.J. Eriksson A/S er dermed den første til at få automatik monteret på sine Liebherr gravemaskiner. De skal operere med Trimble Earthworks maskinstyring med automatik.

Løsningen er leveret og monteret på gravemaskinerne af Sitech med base i Horsens. Sitech er eneforhandler af Trimble’s produkter i Danmark. For Trimble er Danmark globalt set testland for automatik på Liebherr gravemaskiner. Sitech har i samarbejde med Trimble’s ingeniører arbejdet på at få automatikken på plads.

Store forventninger
- Vi laver denne test i samarbejde med Sitech og Trimble. Nu bliver det spændende at se, hvor meget effektivitet vi kan skabe med automatikløsningen. Jeg har selv en forventning om, at vi kan opnå en tidsbesparelse på 20-25 procent pr. projekt, siger Thomas Holm i pressemeddelelsen. Han har ansvaret for indkøb og drift af maskinstyringssystemer hos M.J. Eriksson.

Han påpeger, at automatikken - ud over selve tidsbesparelsen - også vil påvirke det samlede regnskab for bl.a. slidtage på maskiner, brændstofforbrug, CO2-udledning, maskinførerens arbejdsmiljø og ikke mindst, materialeforbrug. Afretningen af eksempelvis en skråning bliver udført nøjagtigt i første omgang, og entreprenøren slipper derfor for at skulle efterfylde med jord.

Sidste år testede M.J. Eriksson automatik-funktionen sammen med Sitech i en anden betatest. Her viste resultatet, at gravearbejdet på en konkret opgave blev udført 41 procent hurtigere og 75 procent mere præcist.

Entreprenøren har været på indkøb hos Johs. Møller Maskiner A/S og har købt fire Liebherr gravemaskiner. Det drejer sig om to stk. 24 tons (924) og to stk. 36 tons (936) - alle på bælter og alle leveret i M.J. Eriksson hvide og blå firmafarver. De to 924’er er derudover monteret med autotilt.

To af gravemaskinerne er allerede i aktion. De to sidste er ved at få finjusteret softwaren.

Erfarne maskinførere
Der er koblet erfarne maskinførere på de fire gravemaskiner. Automatikken sikrer, at stik-, bom- og skovlfunktion bevæger sig automatisk i den rette højde jævnfør 3D-designet. Maskinføreren skal faktisk kun tage sig af hastigheden på gravearbejdet.

Når alle fire maskiner er klar til aktion, vil de køre de følgende steder. Den ene 924’er i Viborg, hvor der skal graves grøfter som et led i et afvandingsprojekt. På Fyn arbejder den ene 936’er med et traditionelt og blandet byggemodningsprojekt. På Sjælland arbejder den anden 924’er i Frederikssund med kloakarbejde, mens den anden 936’er beskæftiger sig med opgravning af forurenet jord i forbindelse med et byggemodningsprojekt i Hillerød.

- Nu går vi i gang med at indsamle informationer, så vi får klarhed over den samlede besparelse og forbedring af effektiviteten. Ved at analysere de indsamlede data kan vi enkelt og tydeligt se, hvad vi får ud af automatikken. Det samme gælder med tilbagebetalingstiden på den merinvestering, automatikken koster, siger Thomas Holm.
Sigh

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156