23948sdkhjf

Arkitekt Noah Yaffe fra Steven Holl Architects: Bygninger skal ikke kun gøre gavn lige nu og her

Arkitektur er en miljøhandling, siger en af hovedtalerne ved den kommende bæredygtige messe Building Green i Aarhus. Målet er at tænke mindst 100 år frem i tiden

Den store bæredygtighedsfest for byggebranchen, Building Green i Aarhus, nærmer sig, og i år har programmet fokus på byggeri i forhold til FNs 17 Verdensmål, miljøeffekter, det bæredygtige byrum, fremtidens boligtendenser samt innovation og teknologi.

På udstillingsområdet Innovation Village er der plads til græsrødder, iværksættere, start-ups, og studerende, det vil sige de, der med idéer og løsninger kan skabe større værdi i det bebyggede miljø og ikke mindst give modspil til og inspirere de etablerede i branchen.En af hovedtalerne i år er arkitekt Noah Yaffe, der er partner i Steven Holl Architects (SHA).

På messen i Aarhus 3.-4. april vil han afsløre en spændende tilgang til bæredygtig arkitektur og fokusere på en række Steven Holl-projekter i USA og ikke mindst tegnestuens danske flagskibsprojekt, HEART-museet i Herning.

- Arkitektur og byggeri er en miljøhandling og har miljømæssige konsekvenser, siger Noah Yaffe, hvis tegnestue er internationalt anerkendt og har vundet flere priser.

Ifølge Noah Yaffe handler bæredygtigt byggeri om integreret innovation og om at bygge til fremtiden.

Læs også: Building Green - byg genbrugeligt

- Bygninger skal ikke kun gøre gavn lige nu og her. De skal også gøre gavn for vores fremtidige børnebørn og oldebørn, og derfor skal vi tage stilling til det miljømæssige aspekt i arkitekturen, mener Noah Yaffe.

- Hos os ser vi 100 år frem i tiden. Vi vil gerne væk fra mentaliteten om at se arkitektur i et tre-års perspektiv og gøre vores konstruktioner langtidsholdbare, så vi forholder os til, hvordan vores bygninger påvirker menneskers liv over de næste 100 år, tilføjer han.

Lys værdifuldt for danskere
Blandt andet arbejder tegnestuen på at optimere lysindfaldet gennem blandt andet placeringen af vinduerne, så en bygning på en god dag ikke behøver kunstigt lys.

- Jeg har tilbragt nok tid i Danmark til at vide, at lys er meget værdifuldt for danskere, og i Herning formede vores tilgang til lys det meste af både projektet og bygningen, og vi endte med en innovativ løsning, der gav optimale lysbetingelser og energiforbrug, siger han i en pressemeddelelse forud for Building Green, der finder sted i den jyske hovedstad i dagene 3.-4. april.

Læs også: Nana er rollemodel for andre kvinder: Vinder Arkils Hæderspris

Dagslys på dagsordenen

Det er umuligt at komme udenom lys, når man taler om Steven Holl Architects. Dagslys er et af de vigtigste elementer i alle tegnestuens projekter og en integreret tilgang til lys kan også være med til at løfte de bæredygtige aspekter i bygninger, mener Noah Yaffe, der gæster Building Green i Aarhus i næste måned.

Her vil han præsentere et prisvindende amerikansk projekt The Visual Arts Building på University of Iowa, hvor netop lys har gjort en stor forskel.

Hans mission er blandt andet at vise optimisme fra USA.

- Der sker mange spændende ting i USA, og det er ikke nyt for os amerikanere, men i disse tider er det vigtigt at vise resten af verden lidt af optimismen, siger han.

Træbyggerierne er i fremmarch
Efter at have arbejdet på HEART-museet i Herning glæder Noah Yaffe sig til at komme tilbage til Danmark.

- Jeg vil gerne se, hvad der sker inden for bæredygtigt byggeri i Danmark og netværke med de andre talere og deltagere på eventet. Det var meget værdifuldt for mig og virksomheden at arbejde i Danmark sidst. Vi oplever Danmark som et sted med stort fokus på bæredygtigt byggeri, og derfor er det spændende at lære af Danmark.

Et af de projekter, han kan opleve, hedder Tower of Wood (ToW), og kan som et vigtigt visionsprojekt inspirere til at tænke innovativt, når det gælder byggeri i træ.

Læs også: Hvem får råd til dyre el-biler? Skab hellere byer for mennesker

Med sin placering ved siden af ’Domen’ på Pier 2 i Aarhus vil tårnet være meget synligt.

- Og når man kommer op i højden, vil man opleve verden i et helt nyt perspektiv, hvor man samtidig kan både dufte og mærke træet på kroppen, har Stephen Willacy, stadsarkitekt i Aarhus, tidligere sagt til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Der er i dag et stigende antal projekter med fleretagers træhuse på vej rundt omkring i Danmark, men ifølge Peder Fynholm, projektleder for Nordic Network for Tall Wood Buildings, et netværk der arbejder for anvendelse af træ i fleretagers byggeri, er ToW noget særligt.

- Det specielle ved dette projekt er, at byggeriet opføres, så både branchens aktører og helt almindelige mennesker kan opleve et højhus i træ helt tæt på. Vi tror, at det kan hjælpe med at få afmystificeret nogle af de fordomme, der er, når træ skal anvendes i fleretagers byggerier, siger Peder Fynholm.

Læs også: Det har aldrig været større – mere end 130 talere på Building Green

Vejen til cirkulær økonomi
Også specialister hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll ser projektet som en oplagt mulighed for at vurdere bæredygtigheden i sådanne projekter.

I ToW-projektet arbejder rådgiverne med såkaldt life cycle engineering, det vil sige, at man folder projektets bæredygtighed og potentialer ud gennem en livscyklustilgang, der giver et bredt og veldokumenteret grundlag at vurdere projektets bæredygtighed, og som kan understøtte udviklingen mod en cirkulær økonomi i byggeriet.

- Vi er glade for, at der igen i år er stor interesse for Building Green i Aarhus fra både oplægsholdere, debattører og udstillere. Alt tyder på, at eventen, ligesom de to foregående år i Aarhus, bliver et vigtigt samlingspunkt for branchen, siger Ditte Rosenquist, projektleder for Building Green, i en pressemeddelelse. ///

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Aart vinder multisal uden fast størrelse - skal hjælpe hjemløse fra herregård til hverdag

Tre prækvalificeret til at vise vej ved Vestkysten

Første gang siden Cowi-opkøb: Arkitema vinder på 650 millioners projekt

Plus

Building Awards 2019
Building Awards-priser giver fagfolk en større stemme

Det bliver de fremsynede talenters aften, når Licitationens Building Awards 2019 uddeler priser. Som noget nyt er der også en Teknikpris til den virksomhed, der har sat de bedste installationsløsninger i spil

Plus

Building Awards 2019
Klimarobuste byer spiller hovedrolle i fremtidens grønne omstilling

Licitationen - Byggeriets Dagblads konference og prisfest Building Awards hylder i morgen klimahåndtering, bæredygtighed i byplanlægning og kampen for at gøre Danmark til en grøn supermagt

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv
Plus

Bygherre roser mulighed for flere mindre lejligheder

At forslaget til Københavns Kommuneplan 2019 lægger op til at lempe krav om boligstørrelser, får roser fra bygherre-siden og fra Lejernes Landsorganisation

Plus

Kommuneplan lægger op til alt fra mindre boliger til ny metrolinje

Processen med at få Kommuneplan 2019 på plads i København er godt i gang. Forslag med flere elementer i byggeriet har været i offentlig høring

Der skal være liv efter kl 18 i ny Lyngby-bydel

Midtjysk dobbeltjob til vestjyske arkitekter

Dorthe Mandrup vinder 300 km nord for Polarcirklen       

Plus

Building Green - byg genbrugeligt

Københavnske arkitekter vinder overdækket byrum ved Per Kirkeby-værk

Arkitekterne fra Plan1 henter opgave hos Københavns Kommune

Disse entreprenører skal bygge Københavns nye psykiatrihospital

Plus

Building Green hylder fremtidens by

Den bæredygtige messe Building Green åbnede i går i København. Det skete med emner som sundhed, nye fællesskaber og kunsten at generobre verdens byer, så de igen bliver for mennesker

Pluskontoret vinder daginstitution ved Aarhus

Plus

Byggebranchen: Vær varsom med omstridt paragraf

Plus

74.500 ældre boliger trænger til modernisering

Boligminister Kaare Dybvad lægger vægt på energi og indeklima i revision af boligreguleringslovens paragraf om moderniseringer, der udløser huslejeforhøjelser

Plus

Nybagte arkitekter: Vi vil have ordentlige arbejdsvilkår

En lidenskab for arkitektfaget og ikke lønnen er det, der driver unge arkitekter og arkitektstuderende. - Med beskedne lønkrav gør arkitekter sig selv mindre værd end nødvendigt, mener rektoren på Arkitektskolen Aarhus

Plus

Ingeniører vinder lønkapløbet over arkitekter

De store ingeniørvirksomheders opkøb af arkitekter kan stabilisere lønudviklingen og gøre arkitektbranchen mindre konjunkturfølsom

Plus

Topchef vender tilbage med penge og en plan

Dansk tegnestue vinder i Zürich – slår schweizerne på deres egen hjemmebane

Plus

Museum 60 meter under jorden nærmer sig rådgivere

Samlet kommer museet i og omkring atombunkeren i Rold Skov til at koste knap 75 mio. kr.

Arkitekturfans sanser dansk vand

Den danske Pavillon på arkitekturbiennalen i Venedig stiller skarpt på menneskets ’forbundethed’ med naturen

arkbyg
Forsinkelser var besværet værd

arkbyg
KLUMMEN: Med landskabsarkitekten for bordenden

Robotproducent allierer sig med stjernearkitekt

LICITATIONEN MENER: Ingen skal uddanne sig til ledighed

Finalister til landskabspris er fundet

Plus

Erhvervsorganisationer: Det bliver dyrere at være virksomhed

Plus

Borgmester er lydhør over for ekspertanbefalinger om Vinge

Plus

Fire norske nedslag

Mere liv på havnen: Struer har fundet vinderhold

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Bytømreren vinder licitation på sag ved Hotel Oasia

3 priser blev uddelt til Building Green

Mød Bo Rønhard - Ny salgskonsulent i Nordjylland

Manuelle taljer fra TOHO hos Carl Stahl A/S

Cembrit lancerer ny facadeplade med 3D-effekt

Sådan undgår du Dødens Gab

Kender i fordelene ved vacuum løftesystemer?

Fjernundervisning

Graffiti renset fuldstændigt af banen

Nyt arkitekttegnet friplejehjem i Frederikssund

Privathospital + GROHE = Skræddersyet patientoplevelse

Næste generations modulsystem

Bliv udstiller på EL & TEKNIK 2020

Hvordan fungerer adiabatisk køling?

Mangler du en destrueringstank til din kones farlige fælder?

CLAMPEX ® Spændelementer fra KTR

Hvad skal din båd til vinter?

NYHED: Nyeste generation af pladeopdelingsanlæg

Midtjysk Albyg støtter Team Rynkeby 2020

Verdens største lakseanlæg får lækker kontorstemning

Ny viden og erfaringsdeling er vigtig

Commissioning og performancetest

Laserskæring op til 6000 x 2000 mm hos Ollerup Maskinfabrik (Slagelse)

JFP Murer & Tømrer tager første spadestik til endnu en total

Nomo tilbyder Lejereparation

Send til en kollega

0.328