23948sdkhjf

Se billederne: Roskilde Festival og Cobe bag ny højskole i betonfabrik

Fredag åbnede musikfestivalen Roskilde Festival sin højskole. Samtidig blev det dagen for den første nybyggede almene højskole i 50 år, fremgår det af en pressemeddelelse.

Det er arkitektvirksomhederne COBE og MVRDV fra Holland, der står bag den nye højskole, der er i Roskildes kreative bydel Musicons Hal 10, der tidligere fungerede som fabrik til Unicons produktion af beton.

Her har elever og lærere nu fået rammerne til undervisning og kreative projekter i den 5.578 m2 store højskole, der bygger på idealerne bag Roskilde Festival, som er præget af det frivillige engagement, et humanitært fokus og skaberkraft.

- Som tidligere højskoleelev har det været en helt særlig opgave at transformere en gammel betonfabrik om til en højskole, der skal forme fremtidens generationer af elever, siger Dan Stubbergaard, arkitekt og grundlægger af Cobe. 

Nyt og gammelt i et 
Med projektet har Cobe og MVRDV renoveret og åbnet den gamle fabrikshal op med store vinduer samtidig med, at de eksisterende betondragere og søjler er bibeholdt rå som levn fra den gamle produktionshal.

Læs også: Cobe trodser corona og satser globalt

Hallen, der oprindeligt var ét stort rum, er blevet fyldt med 16 store bokse i forskellige farver og materialer inspireret af festivalens farverige univers.

De indeholder forskellige funktioner, som værksteder til skolens kunstneriske fag, tribuner, musikstudier, dansesal, faglokaler, lærerværelse og foredragssal med plads til 150 personer. Hver boks er udformet som sit eget særlige rum, der giver de bedst mulige rammer til at udfolde sig inden for de forskellige fagligheder.

Alle bokse henvender sig mod skolens store fællesrum midt i den gamle produktionshal med otte meter til loftet. Her findes også skolens fællesfaciliteter såsom spisesal og festlokaler. Boksene er stablet i to etager og forskudte, således der opstår spændende og intime rumligheder, hvor højskolens fællesskab udvikles og forstærkes i ’mellemrummet’. 

- Ved at åbne den op og tilføje en række nye bokse inde i den gamle struktur, får bygningen nyt liv. En udtjent industribygning er blevet en spirende hub for kreativitet og fællesskab, siger Dan Stubbergaard.

Læs også: Assens sætter tre i spil til byens nye kulturelle mødested

Jacob van Rijs, partner og grundlægger af MVRDV, tilføjer:

- Vores design er som skolen selv, inspireret af Roskilde Festival. Det handler om musik, kunst, aktivisme - men mest af alt om frihed. Festivalen kombinerer det ”at have det fedt” med innovation på en uformel måde, som giver en speciel stemning, hvilket vi ønskede at vise i indretningen af skolen, siger han.

Roskilde Festival Højskole er en vigtig del af udviklingen af Musicon, hvor ambitionen er at skabe en levende og kreativ bydel.

Ud over højskolen indeholder projektet også boliger til både elever og lærere. Elevboligerne er placeret foran højskolen i to separate bygninger og består af en række stablede moduler beklædt med sinus- og trapez-metalplader med en klar reference til områdets historie som industrielt produktionsområde.

Hver elevblok er på fire etager og bundet sammen af et udvendigt gangsystem. Fra boligerne har skolens elever udsigt til naboen Ragnarock Museum med den guldbeklædte aluminumsfacade på den ene side og Rabalder Parkens skateområde på den anden side.

Cobe og MVRDV vandt konkurrencen for området kaldet ROCKmagneten i 2011, som ud over Roskilde Festival Højskole også inkluderer Ragnarock – Museum for Pop, Rock og Ungdomskultur, Roskildegruppens hovedsæde samt en helhedsplan for omdannelse af det omkringliggende område.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.157