23948sdkhjf

10 etagers trætårn slår rødder på Aarhus Ø

Et nyt tårn af træ i Aarhus skal viser vejen for fleretagers bygninger i træ i Danmark.

Tower of Wood (ToW) hedder det spektakulære projekt, som bliver 10 etager og 32 meter. 

Det er Teknologisk Institut, NCC, Rambøll og Carlo Volf, som har sat sig for at bygge ToW - i tæt samarbejde med Aarhus Kommune og Østjysk Brandvæsen.

Det nye tårn er tænkt som et skridt på vejen til at gøre træ til et naturligt valg, når der skal bygges i højden og give byggebranchen ”hands on”-erfaring med fleretagers træbyggeri. 

Hør om trætårnet for første gang på Building Green

Nøgleaktører fra ToW præsenterer projektet i en række indlæg på Building Green i Aarhus til april.

Sidste år var træbyggeri i højderne også på plakaten. Dengang blandt andet med en paneldebat.

Building Green Aarhus afholdes i år den 3. og 4. april i Centralværkstedet i Aarhus.

- Tower of Wood er et vigtigt visionsprojekt, som kan inspirere til at tænke innovativt, når det gælder byggeri i træ. Med sin placering ved siden af ’Domen’ på Pier 2 vil tårnet være meget synligt. Og når man kommer op i højden, vil man opleve verden i et helt nyt perspektiv, hvor man samtidig kan både dufte og mærke træet på kroppen, forklarer Stephen Willacy, stadsarkitekt i Aarhus.

Både for branchefolk og for folket
Aarhus er også hjemsted for et andet markant, dansk træbyggeri, Al2Boligs afdeling 128 med 40 boliger opført i forstaden Lisbjerg

Og der er i dag et stigende antal projekter med fleretagers træhuse på vej rundt omkring i Danmark, men ifølge Peder Fynholm, projektleder for Nordic Network for Tall Wood Buildings, et netværk der aktivt arbejder for anvendelse af træ i fleretagers byggeri, er ToW noget særligt. 

- Det specielle ved dette projekt er, at byggeriet opføres, så både branchens aktører og helt almindelige mennesker kan opleve et højhus i træ helt tæt på. Vi tror, at det kan hjælpe med at få afmystificeret nogle af de fordomme, der er, når træ skal anvendes i fleretagers byggerier, siger Peder Fynholm. 

En mulighed for at vurdere bæredygtighed i træbyggeri
Gitte Gylling Hammershøj Olesen, chefspecialist i Rambøll ser projektet som en oplagt mulighed for at vurdere bæredygtigheden i sådanne projekter: 

- I ToW-projektet arbejder vi med et Life Cycle Engineering-mindset. Det vil sige, at vi folder projektets bæredygtighed og potentialer ud gennem en livscyklustilgang, hvor det er balancen mellem en lang række aspekter og indikatorer, der vægtes. Det giver os et bredt og veldokumenteret grundlag at vurdere projektets bæredygtighed ud fra og understøtter i høj grad udviklingen mod en cirkulær økonomi i byggeriet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.131