23948sdkhjf

Til kamp mod den nedslidte boligmasse

Velux-konference i Bruxelles afslørede massive sundhedsproblemer i Europas forstæder. Og set lidt fra oven kan det virke uforståeligt at der ikke bliver gjort mere for at afhjælpe problemet

(BRUXELLES) To tredjedele af Europas boligmasse er mere end 40 år gammel. Og så kommer reparationsalderen.

En ny undersøgelse viser, at Europas forstæder udgør nøglen til at forhindre dårligt helbred forårsaget af ældre og nedslidte bygninger.

Det stod klart på en af de sidste dage i september, i et propfyldt og højloftet Automuseum i Bruxelles, på en dag, da solen strømmede ind på videnskabelige eksperter, repræsentanter fra byggeindustrien, politikere og medier.

Et bilmuseum, der udstiller alt fra de ældste Fort T-modeller til de nyeste benzinslugende Audi A8-supercars er måske et lidt underligt sted at afholde en konference, når temaet nu blandt andet er det gode (inde)klima og bæredygtighed. Men det virkede og da Velux Gruppen offentliggjorde sin 2018-udgaven af Healthy Homes Barometer - den fjerde udgave af et paneuropæisk studie, som tager pulsen på Europas bygninger samt undersøger deres effekt på beboernes helbred - blev mange klogere.

Pilen peger mod villaen

I løbet af de seneste årtier er Europas forstæder vokset 54 procent mere end byerne. I dag består de af op til 62 procent enfamilieshuse.

Risikoen for, at beboerne i et enfamilieshus oplever dårligt helbred, er op til 33 procent større end i et byggeri med flere boliger.

Investering i sunde kontorbygninger er en oplagt mulighed for virksomheder.
(Kilde: Velux Gruppen/Healthy Homes Barometer 2018)

I år satte rapporten fokus på nogle hårde realiteter, især i Europas hurtigvoksende forstæder.

Myter punkteret
I forbifarten bliver der også taget hul på en myte eller to. For i modsætning til hvad mange tror, er det faktisk forstæderne, der vokser hurtigst. Fra 1961 til 2011 har forstæderne overhalet byernes vækst med 54 procent.

Et hus i forstæderne er altså stadig drømmen for mange europæere, der jagter mere plads og højere livskvalitet.

Men forstadslandskabet domineres af enfamiliehuse, som udgør 62 procent af bebyggelserne. Dog er mange af husene gamle og fulde af fejl, og folk i disse boliger har derfor en betydeligt højere risiko for at få forringet deres helbred. For eksempel har beboere, der oplever problemer med overophedning i deres enfamilieshus, 33 procent større risiko for at opleve dårligt helbred i forhold til beboere, der bor i byggerier med flere boliger.

- Over de seneste seks årtier har væksten i Europas forstæder kraftigt overhalet væksten i byerne. Derfor er forstæder vigtige til at opnå en sundere bygningsmasse - og alligevel er vi i fare for at overse deres afgørende betydning. Det kræver handling at imødekomme befolkningernes bekymringer om sundhed og klima, men i Europas forstæder mister vi måske en gylden mulighed, siger David Briggs, adm. direktør i Velux Gruppen, der var vært for arrangementet i Automuseum i Bruxelles.

Sund investering for samfundet
Rapporten dokumenterer, at der eksisterer penge i systemet, som er beregnet til at støtte de nødvendige renoveringer. Og at der ofte er unødvendige barrierer, som kan afskrække husejere fra disse investeringer. Mens prisen for at løfte den europæiske bygningsmasse til en ordentlig standard skønnes til 295 mia. euro (2.200,7 mia. danske kr.), anslås det, at utilstrækkelige boliger koster EU 194 mia. euro hvert eneste år.

Bedre indeklima
Udenfor hjemmet tilbringer mange europæere det meste af deres tid på et kontor, og for første gang kigger Healthy Homes Barometer på indeklimaet i de europæiske kontorbygninger.

Rapporten afslører, hvordan 90 procent af virksomhedens driftsomkostninger stammer fra medarbejderne og at bedre indeklima fører til markant bedre produktivitet og trivsel på arbejdspladsen.

Rapporten byder også på forslag til, hvordan beslutningstagere, industrien og private borgere kan arbejde for at forbedre boliger og kontorer - en opgave, som er afgørende for arbejdet med at opnå FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.

- Vi skal basere vores beslutninger på velfunderede, sammenlignelige og troværdige data. Det er den eneste måde, hvorpå vi kan møde udfordringerne i vores bygningsmasse og levere resultater på energi- og klimaområdet. Energiforbruget starter i hjemmet, siger Maroš Sefcoviv, som er vicepræsident for den europæiske kommission, i rapporten.

Healthy Homes Barometer 2018 indeholder nye analyser fra EU’s Eurostat-database, udført af Ecofys. Rapporten indeholder desuden ny forskning fra Fraunhofer IBP. ///

Arkbyg var inviteret til Healty Buildings Day 2018 i Bruxelles af Velux Danmark

Læs mere fra konferencen: Vi skal lære os kunsten at tænke langsigtet

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172