23948sdkhjf

Danmarks mest moderne og sikre fængsel åbner dørene – og lukker dem hurtigt igen

Storstrøm Fængsel er det seneste skud på stammen inden for nytænkende fængselsbyggerier, hvor arkitektur og funktionalitet går hånd i hånd. Det topsikrede milliardbyggeri på Nordfalster har kapacitet til 250 indsatte, hvilket gør det til det næststørste lukkede fængsel i Danmark

DET FØRSTE SPADESTIK TIL STORSTRØM FÆNGSEL blev taget i december 2012, og her knap fem år senere står et af Danmarks største fængsler færdigt. Fængslet, der er præget af et landsby-lignende design, dækker et areal på omkring 35.000 m2 fordelt på ti bygninger – halvdelen af disse er beregnet til indsatte, mens de øvrige rummer fællesfaciliteter og opholdsrum for ansatte.

Der har naturligvis været et stort fokus på, at fængselsbyggeriet er sikret fra top til tå, men samspillet mellem arkitektur og funktionalitet har ligeledes spillet en vigtig rolle. De indsatte er eksempelvis inddelt i små bo-enheder, hvilket gør det muligt at afskærme dem fra hinanden og herved undgå uroligheder i fængslet. Kriminalforsorgen har været bygherre på projektet, og centralt i deres virke er det at sætte klienten i centrum, skabe sammenhæng på tværs og bringe mennesker sikkert videre til et liv uden kriminalitet, hvorfor samtlige elementer i byggeriet har understøttet denne tankegang.

Kriminalforsorgens anlægsenhed har i tæt samarbejde med byggeriets rådgivere været dybt involveret i projektet. Byggeriet er udført i stor- og fagentrepriser og har involveret et meget stort antal entreprenører og underleverandører. Dette har været medvirkende til en noget længere byggeproces end oprindelig planlagt. Til gengæld er budgettet overholdt, hvilket er mere undtagelsen end reglen i så store, komplekse byggerier.
– Vi er stolte over, at vi har overholdt den fastlagte økonomiske ramme og samtidig kunnet levere et fængselsbyggeri i en høj kvalitet, der fuldt ud lever op til nutidens
standarder og de mange specielle krav, der stilles til et lukket, sikret fængsel, så det både nu og i lang tid fremover vil kunne bidrage til at løse en vigtig samfundsopgave, fortæller Erik Bang, anlægschef i Kriminalforsorgen.

Klik på nedenstående links for at læse om fem af de aktører, der har sat deres præg på de nye byggeri:

God arkitektur kræver
erfaring, indsigt og
holdarbejde

LM Byg har bygget
omkring 25.000 m2
råhus


En byggeplads i
gode hænder

Standhaftige træer og unikke gårdhaver

Sikkerhed fra
top til tå

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094