23948sdkhjf

God arkitektur kræver erfaring, indsigt og holdarbejde

Alex Poulsen Arkitekter har sammen med NIRAS været bygherrerådgiver på Storstrøm Fængsel, og det er således dem, der har bidraget til at kridte stregerne op for fængslets tilblivelse.

Hver en sten er blevet vendt

Arkitektvirksomheden har mere end 60 års erfaring med projekter knyttet til politi, domstole og Kriminalforsorgen og har været bygherrerådgiver og projekterende på en række institutionsbyggerier og fængselsprojekter i ind- og udland - herunder på Enner Mark Fængsel, der blev indviet i 2006. Man kan derfor kalde Alex Poulsen Arkitekter for eksperter inden for fængselsbyggeri, og en sådan ekspertise er nødvendig i projekter af denne størrelsesorden og kompleksitet.
– Man er nødt til at vende hver en sten. Det er et utroligt kompliceret og vældigt stort projekt, hvor det er essentielt også at have kendskab til Kriminalforsorgens principprogram og målsætninger. I virkeligheden er det jo os, der har slået dejen op, mens nogle andre så har fået muligheden for at bage kagen, fortæller Sten Ostenfeld, projektleder og bygherrerådgiver i Alex Poulsen Arkitekter.

Mere end ternede jakker og hovedlinealer

Arbejdet på Storstrøm Fængsel har i høj grad handlet om at analysere og trevle bygherrens behov op for dernæst få det omsat til noget, som kan realiseres i praksis. Forud for fængselsbyggeriet etablerede bygherren sammen med Alex Poulsen Arkitekter en række brugergrupper, der havde til formål at afdække de aspekter, som var særlig vigtige for projektet. Disse havde blandt andet fokus på sikkerhed, besøgsfaciliteter, arbejdsmiljø for personalet og aktivering af de indsatte.
Arkitektfirmaets involvering i Storstrøm- fængslet er i øvrigt et godt eksempel på, at arkitekter i dag varetager en fundamental rolle, der handler om andet end den designmæssige del af et stort projekt.
– I ’gamle dage’ var arkitekter dem med den ternede jakke og hovedlinealen under armen, der tegnede og tegnede. Men i virkeligheden er dét at skabe god arkitektur meget mere end det. Der er økonomiske rammer, bæredygtighed, levetidsbetragtninger i forhold til materialer og her ikke mindst sikkerheden for alle involverede parter. Det kræver forventningsafstemning og holdarbejde, hvor succeskriteriet blandt andet er, at alt forløber så gnidningsfrit som muligt, forklarer Sten Ostenfeld.

FAKTA:
• Alex Poulsen Arkitekter blev grundlagt i 1944 af Alex Poulsen, som blandt andet stod bag Panoptikonbygningen I København (1952). Alex Poulsen blev i 1955 udpeget som tilsynsførende arkitekt for Justitsministeriet - en rolle som arkitektfirmaet i vidt omfang har formået at fastholde gennem efterfølgende udbud.
• Et af fokusområderne for arkitektfirmaets arbejde er at skabe optimale rammer for
mennesker, der i en periode af deres liv er marginaliserede, og har stået for adskillige projekter inden for psykiatriområdet - senest i form af et nyt lukket sengeafsnit på Psykiatrisk Center Ballerup for Region Hovedstadens Psykiatri.
• Læs mere på
www.alexpoulsen.dk
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109