23948sdkhjf

Eurotag efter TOR: Vi må videre

Hvis TOR havde lukket andre ind, kunne der i dag have været brancheanvisninger, som sikrede fri konkurrence, mener dagens debattør

I lyset af konkurrencemyndighedernes afgørelse vedr. TOR og Tor-godkendt føler jeg der er et behov for at præcisere vores synspunkter.

Allerførst skal vi være de første til at anerkende det dygtige stykke arbejde, TOR har udført gennem tiden. TOR har medvirket til, at der i dag laves gode SBS tagløsninger i Danmark. Vi er enige i, at vi i Danmark skal have den bedste kvalitet. Det har vi altid stået for og det vil vi blive ved med. Vi har iøvrigt bakket op om Tor-godkendt og fået vores egen SBS papper godkendt hos TOR.

Vi har gennem snart 30 år gentagne gange tilbudt TOR at udvide Tors anvisninger til også at forholde sig til APP papper, men TOR (læs Icopal og Nordic Waterproofing) har hver gang afvist vores udstrakte hånd.

Vi mener, at der på markedet i dag findes gode Gode SBS papper ligesom der findes mindre gode SBS papper. På samme måde findes der gode APP papper ligesom der findes mindre gode APP papper. Vi kunne have hjulpet Tor til at sætte en høj standard også for APP papper.

Vi kunne faktisk have hjulpet TOR til at have undgået den afgørelse Konkurrencerådet nu er kommet med. Hvis TOR havde åbnet op og lukket andre ind, kunne der i dag have været brancheanvisninger, som omhandlede både SBS papper og APP papper og som sikrede fri konkurrence.

Hvis de to danske producenter havde lyttet, og hvis de havde været en smule mere åbne, var branchen ikke i den kedelige situation som nu er opstået.

Jeg kan bidrage med lidt historisk fakta:

I de allerførste Tor anvisninger skrev man at APP papper ikke var egnet til Skandinavisk klima.

Derbigum var faktisk det første polymerprodukt på markedet i Danmark. Derbigum har været anvendt i Danmark siden midten af nittenhundrede halvfjerserne.

Til sammenligning begyndte de danske producenter at tilbyde polymer papper i slutningen af nittenhundrede firserne.

Der ligger i dag mange milioner kvadratmeter Derbigum i hele skandinavien og virkeligheden samt en række uvildige institutter bekræfter at levetiden for APP fra Derbigum er mere end 40 år.

Allerede i midten af nittenhundrehalvfemserne tilbød vi at samarbejde med Tor omkring APP papper, men fik afslag i flere omgange.

I år 2000, var de danske producenter ude i et stormvejr, da Deres tagpapper ikke overholdte gældende og helt fornuftige brandtests. Det viste sig at man med Tor´s hjælp havde fået fritaget danske producenter fra at underlægge sig brandprøvninger, med henvisning til at man havde gode erfaringer med danske papper. Da ordningen Tor godkendt blev offentliggjort, var danske papper allerede godkendte. De danske producenter havde på forunderlig vis et forspring.

Da ordning Tor godkendt blev offentlig, ansøgte vi om at få Derbigum Tor godkendt, men fik afslag med begrundelse om at APP papper ikke var omfattet af Tor 24.

Vi er af den opfattelse, at der i Danmark skal være fri konkurrence. Og vi hilser fri konkurrence velkommen. Men konkurrencen skal være på lige vilkår.

Jeg har gjort mig den ulejlighed at læse Konkurrencerådets afgørelse igennem fra ende til anden. Og jeg vil opfordre alle som interesserer sig for tagbranchen at gøre det samme. Jeg blev desværre endnu engang bekræftet i at Icopal og Nordic Waterproofing hved hjælp af Tor, har misbrugt Deres position på markedet til fordel for egne kommercielle interesser. Det har kostet os og andre markedsandele og dermed penge gennem tre årtier.

Vi har den samme opfattelse som vi hele tiden har haft:

Useriøse aktører på det danske tagmarked skal holdes nede med krav om høj kvalitet.

Vi skal i Danmark arbejde for den bedste kvalitet og langsigtede løsninger.

Og sidst men ikke mindst : Der skal være fri konkurrence.

At der har været foretaget ulovlige og markedsbegrænsende handlinger i vores branche er ærgeligt. Det gavner ingen. Og de ansvarlige personer må selv stå til regnskab for dettte.

Vi vil opfordre til man i branchen laver fælles standarder for hvordan tagløsninger skal udføres. Men de nye standarder, kan altså ikke være skrevet af personer som i dag er belastet af myndighedernes afgørelse. Det vil endnu engang sætte branche i et dårligt lys.

Eurotag Danmark A/S mener således at branchen nu må se fremad og står altid til rådighed for branchen og opfordrer til at der udarbejdes nye neutrale standarder udformet af neutrale mennesker.

Læs konkurrencerådets afgørelse her: http://www.kfst.dk/media/46145/ 20170531-afg-tagpap.pdf

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141