23948sdkhjf

Overtog husbyggers rækkehusforretning: Har gang i 650 boliger

Milton Huse og Niams fælles rækkehus- og ejendomsselskab er kommet godt fra land. Etableringen har dog kostet på bundlinjen, og først i 2025 forventer direktøren at indfri den erklærede målsætning

650 boliger. Så mange har rækkehus- og ejendomskoncernen Kronhusene igangsat projektering og byggeriet af syv måneder efter etableringen.

- Vi er kommet godt i gang og har haft rygende travlt efter etableringen sidste år, fortæller adm. direktør Christian Toft.

Han tilføjer, at koncernens igangværende boliger er fordelt på 10 projekter. Det største tæller 136 lejeboliger, som i nær fremtid står klar i Kalundborg. Størstedelen af porteføljen der bygges nu, er række- eller dobbelthuse i ét plan, men der bygges også rækkehuse i to plan flere steder.

Kronhusene kort fortalt

Kronhusene er et joint venture med husbyggerfirmaet Milton Huse og den svensk ejendomsinvestor Niam som bagmænd.

Ejerskabet i koncernens øverste selskab, K/S Kronhusene, er fordelt med 25 pct. hos typehusfirmaet og 75 pct. hos Niam. Kronhusene dækker foruden K/S Kronhusene, også over Kronhusene Udvikling, som står for byggeri og udvikling , samt en række projektselskaber.

Ved etableringen overførte Milton Huse sine udviklings- og byggeaktiviteter inden for rækkehuse, herunder cirka 30 medarbejdere.

Christian Toft udgør sammen med økonomidirektør Michael Hvid direktionen i Kronhusene. De var tidligere henholdsvis juridisk direktør/advokat og økonomidirektør hos netop Milton Huse.

Mange "bobler"

Status over selskabets først syv måneder er også, at de hundredvis af boliger, som er i støbeskeen, befinder sig på vidt forskellige stadier. På opgavelisten har der i firmaets første tid været både færdigprojektering af en række projekter, ligesom byggerier er sat i gang rundt om i landet.

- Vi har gang i en del mere, så der ligger mange ”bobler”, hvor vi er i gang, men der mangler lidt før, vi trykker på grøn og kører, tilføjer Christian Toft.

Opstarten har derfor været forbundet med så mange omkostninger, at K/S Kronhusenes første årsrapport, der dækker perioden 31. maj - 31. december 2023, viser et minus på 44.151 kr. Og det finder ledelsen for ”utilfredsstillende”.

På balancedagen, 31. december 2023, var egenkapitalen på 367,5 mio. kr., og det tal ventes at vokse over de kommende år i takt med, at porteføljen vokser.

Motoren i minus

Koncernens ”byggemotor”, Kronhusene Udvikling A/S, har specialiserer sig i opførsel og udvikling af rækkehusprojekter – kompetencerne overtaget fra Milton Huses.

Her viser opstartsåret et minus på 9,5 mio. kr., hvilket med Christian Tofts ord er ”som forventet” og skal ses lyset af koncernens samlede strategi om at udvikle, bygge og eje egne rækkehusprojekter

- Vi følger den strategi, der er lagt, og vi holder vores budgetter, siger han.

- Overordnet set er vi ikke så overskudsfikseret på kort sigt, da vi skal udvikle, bygge og drifte ejendomme, siger Christian Toft.

Kostede moderselskab dyrt

Milton Huse, som har flyttet sine rækkehusaktiviteter over i Kronhusene, er tydeligt mærket af ændringen.

Typehusfirmaet 2023-regnskab viste således, at omsætningen var faldet fra 2,7 mia. kr. i 2022 til 733 mio. kr.

Efter afskeden med rækkehusene fortsætter Milton Huse med at sælge og bygge parcelhuse til private. I år ventes ifølge 2023-regnskabet, at sikre fremgang i omsætningen til niveauet 850-1.000 mio. kr. Samtidigt forventer typehusfirmaet, at driftsresultatet forbedres til 30-34 mio. kr.

Byggemotoren kom ud af 2023 med et driftsresultat (EBITDA) på minus 8,1 mio. kr. I år ventes det at blive erstattet med et plus omkring 5 mio. kr., i takt med at omsætningen stiger som følge af vækst i ordrebog og pipeline.

På sigt skal der også være en ”markedskonform fortjeneste” i Kronhusene Udvikling.

- Når der kommer mere omsætning fra udvikling og byggeri, så kommer det med op, lyder det fra Christian Toft.

Der er dog noget vej mod det erklærede mål om - på sigt - kontinuerligt at bygge 500 nye rækkehuse om året.

Motoren skal fintunes

I det igangværende regnskabsår vurderer direktøren, at opstarten stadig vil tynge i regnskabet, men at man ”gerne skulle få 200 boliger og lidt til” i drift. 

Når alt er gjort op efter 2025, skulle selskabet dog gerne være i mål med de 500 boliger.

Nu er selskabet stadig ved at bygge og fintune motoren. Det indebærer, at der skal flere til end de nuværende 36 medarbejdere.

- Jo mere vi accelererer, jo mere skal vi tilpasse organisationen, påpeger Christian Toft.

Hans beregninger lyder, at der skal være omkring 40 ansatte for at kunne præstere målet om 500 boliger årligt.

Vi har gang i en del mere, så der ligger mange ”bobler”, hvor vi er i gang, men der mangler lidt før, vi trykker på grøn og kører Christian Toft, adm. direktør, Kronhusene

Kornhusene har ikke håndværkere ansat, men får alt udført af underentreprenører. Derimod har selskabet alle andre kompetencer samlet på kontoret i østjyske Løsning, lige fra byggeledere over tegnestue til teknisk afdeling samt egen ekspert i DGNB, og hvad der ellers kræves for at dække sig ind.

Godt marked at købe jord

Boligprojekterne skal optimalt set placeres ved landets største vækstbyer, så der arbejdes løbende på at føje ny byggejord til porteføljen for at sikre basis for den ønskede høje byggeaktivitet.

Kronhusene har derfor ”har meget stor appetit på byggejord”, og over de første syv måneder er der købt flere nye grunde. Senest er også ansat to medarbejdere, der udelukkende skal identificere og indkøbe mere kvalitetsbyggejord.

Og det nuværende marked er gunstigt set fra kontoret i Løsning:

- Vi oplever, at flere ikke kommer i mål med jordhandler, fordi købere ikke har fundet investorer og lignende. Det lever vi godt af, siger han og henviser til, at man med Niams pengetank i ryggen har kapital og en horisont, der kan være på flere år, hvis projektet er det rette.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125