23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Generationernes dyre afgift

Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad

Det kan blive en ganske bekostelig affære, når de familieejede virksomheder herhjemme starter overvejelserne om et generationsskifte.

Den særlige bo- og gaveafgift ved generationsskifte gør i dag, at virksomhederne skal betale 15 procent af værdierne i virksomheden til staten. Men nu lægger et flertal i Folketinget op til, at afgiften skal nedsættes til fem procent frem mod 2020.

Det skønnes, at omkring 23.000 familieejede virksomheder står over for et generationsskifte i de kommende år. Men det virker jo mærkeligt, at en virksomhed og dens ejere skal straffes for, at den vil sikre ikke bare, at virksomheden kommer sikkert videre til næste generation, men også at arbejdspladser bevares. Et manglende eller forsinket generationsskifte kan nemlig være med til at hæmme virksomhederne i deres vækstplaner og dermed skabelsen af nye arbejdspladser.

Hvorfor skiftende regeringer og folketingsflertal ikke har nedsat eller helt afskaffet afgiften noget før er direkte ubegribeligt. Seks ud af 10 ansatte i det private erhvervsliv arbejder i familieejede virksomheder, som samtidig står for mere end 70 procent af den samlede eksport. Familievirksomhederne er dermed en kæmpe vækstskaber, og når skiftende regeringer løbende har barslet med vækstpakker, er det jo et lille indgreb at fjerne afgiften for at skabe bedre vilkår for virksomhederne.

Afgiften vil selvfølgelig mangle i statskassen efterfølgende, men omvendt vil det skabe en bedre overgang til nye ejere og dermed grobund for øget vækst herhjemme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094