23948sdkhjf

Landinspektør godkendte ulovligt byggeri. Flemming overvejer anmeldelse

En ekspert giver naboer ret i, at landinspektør burde have påpeget problemer ved skandalebyggeri

Byggeriet er nogle steder to meter for højt, fordi der i strid med lokalplanen er lavet alt for omfattende terrænregulering.

Der blev også i strid med lokalplanen fjernet et højt og fem meter bredt beplantningsbælte, der skulle beskytte naboerne.

Der var overskridelse af kirkebyggelinjen, bebyggelsesprocenten, og kommunen lavede aldrig en helhedsvurdering af byggeriet, samt undlod at inddrage naboerne, da byggetilladelsen blev givet.

Men så må man da kunne regne med vurderingen fra en akkrediteret landinspektør?

Men trods en stribe overskridelser af byggeriet i Jasminparken i Sønder Tranders syd for Aalborg, fik byggeriet også grønt lys af et landinspektørfirma, som ellers burde kontrollere, at bl.a. lokalplaner, byggelovning og diverse servitutter er overholdt.

Det møder nu kritik.

Naboerne sidder med følelsen af, at de er blevet trampet ned fra alle sider i sagen, der er blevet kaldt en af de største byggeskandaler i Aalborg.

- Det er da rystende, at et akkrediteret landinspektørfirma slet ikke hæfter sig, at så mange bestemmelser er overtrådt, siger nærmeste nabo Flemming Sørensen, der har fået betydelige indbliksgener fra det ulovlige byggeri.

IBS-attest sagde god for byggeriet

Naboerne til de 69 lejligheder i Jasminparken, klagede allerede over byggeriet inden det var gået i gang, men trods to helt klare afgørelser fra Planklagenævnet, hvor naboerne fik medhold, blev Jasminparken bygget færdigt, og Aalborg Kommune kæmper nu stadig med at finde ud af, hvordan byggeriet skal lovliggøres.

Nordjyske er kommet i besiddelse af en såkaldt IBS-attest, hvor landinspektørfirmaet LE34 vurderede byggeriet.

Oftest bliver en IBS-attest lavet, inden byggeriet går i gang, men attesten for Jasminparken er først lavet i januar 2023, hvor byggeriet var godt i gang, og halvandet år efter, at der var givet byggetilladelse.

Landinspektørfirmaet LE34 kalder selv på firmaets hjemmeside en IBS-attest for et "forsikringspapir", der skal sikre, at byggelovning, lokalplaner og servitutter er overholdt.

IBS-attesten for Jasminparken indikerer, at alt er i den skønneste orden, og der er ingen bemærkninger om for eksempel forhold, der kræver dispensationer fra lokalplanen.

I IBS-attesten står der således, at byggeriet "ikke ses at være i strid med bestemmelser i lokalplaner eller byggelovgivning".

Blot et par måneder senere afgør Planklagenævnet i sin første afgørelse, at byggeriet er ulovligt, fordi det bl.a. strider mod lokalplanens bestemmelser om terrænregulering.

Alligevel får bygherren grønt lys for at fortsætte byggeriet.

Fejl på fejl

Nordjyske har vist IBS- attesten til juridisk ekspert i offentlig planlægning på Aalborg Universitet, Carsten Munk-Hansen, der også har kendskab til byggesagen:

- Det er en fejl, at kommunen har givet byggetilladelse uden at træffe afgørelse om, hvorvidt den kan meddele dispensation efter lokalplanen, og om den vil meddele dispensation, hvis det er tilfældet, samt at undlade forudgående nabohøring.

- Det er en selvstændig fejl, at et landinspektørfirma udsteder en IBS-attest uden at gøre bemærkning om, at byggeriet strider mod bestemmelser i lokalplanen, siger Carsten Munk-Hansen, der tilføjer, at en IBS-attest er et vigtigt dokument, der kan være ansvarspådragende.

Landinspektør melder hus forbi

Nordjyske har forelagt kritikken for den ansvarlige landinspektør Johnni Føns Jensen:

"Vi har udarbejdet IBS-attesten i overensstemmelse med tinglyste servitutter på ejendommen og iht. byggetilladelsen. IBS-attesten er udstedt på baggrund af projekttegningerne i byggesagen, som kommunen har godkendt", skriver Johnni Føns Jensen i et skriftligt svar til Nordjyske.

Han henviser til, at det ifølge lokalplanen er tilladt at regulere terrænet det nødvendige, så regnvand kan ledes til regnvandsbassinet.

Men Planklagenævnet afgør både i 2023 og i endnu en afgørelse i 2024, at terrænreguleringen under selve byggeriet - nogle steder mere end to meter - er alt for voldsom.

Skal I ikke egenhændigt kontrollere og vurdere, om byggeriet overholder bestemmelserne i lokalplanen om bl.a. terrænregulering?

- Vurdering af terrænreguleringens omfang er ikke en del af vores opgave i en IBS-attest. Det er kommunen som byggemyndighed, anfører Johnni Føns Jensen.

Det giver imidlertid ikke mening, at landinspektøren primært læner sig op ad byggetilladelsen og kommunens afgørelser, fastslår Carsten Munk-Hansen:

- Formålet med IBS-attesten er jo netop også at kontrollere, at kommunen har truffet rigtige afgørelser i byggesagen, siger Carsten Munk-Hansen.

Nabo Flemming Sørensen føler, at naboerne er ladt i stikken af både kommune, bygherre og også landinspektørfirma.

- Det her må være et skoleeksempel på, hvor hårdt man kan blive trådt på som naboer til et stort byggeprojekt, og hvor alle demokratiske rettigheder er sat ud af spil, siger Flemming Sørensen.

Naboerne afventer fortsat, hvordan Aalborg Kommune har tænkt sig at lovliggøre byggeriet, der fortsat kun har en midlertidig ibrugtagningstilladelse.

Tre muligheder for at lovliggøre byggeriet

  • Der bliver nu formentlig tre valgmuligheder for at lovliggøre byggeriet, hvilket også fremgår af en aktindsigt i sagen.
  • Den ene og mest vidtgående er en fysisk lovliggørelse med krav om, at dele af byggeriet bliver revet ned.
  • I den anden ende af skalaen kan politikerne beslutte en retslig lovliggørelse af byggeriet ved at give dispensationer.
  • Der kan også blive tale om en mellemløsning, som indebærer en kombination af fysisk lovliggørelse og dispensationer.

Ifølge Rådmand i By og Land, Jan Thaysen (V), får politikerne en redegørelse om sagen i august.

Han har tidligere udtalt til Nordjyske, at der skal findes en løsning, så naboerne genvinder tilliden til det kommunale system.

Der er foreløbig givet en administrativ dispensation fra Kirkebyggelinjen, og der arbejdes på at reetablere et afskærmende beplantningsbælte over mod byggeriet.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109