23948sdkhjf

Arkitekter skal nytænke ikonisk bibliotek

Den danske tegnestue Schmidt Hammer Lassen skal tegne ombygningen af ”folkets bibliotek” i australske Melbourne
Biblioteker er ikke, hvad de har været. I ind- og udland forvandler tidligere tiders bogkatedraler sig til multikulturhuse, der ud over læsestof indeholder caféer, sale til teater, musik og foredrag, muligheder for digitale oplevelser og måske offentlige faciliteter, som man ser i Aarhus’ Dokk1, hvor kommunens borgerservice er rykket ind.

Bag flere af de seneste fem-ti års nyere biblioteksbyggerier finder vi den danske tegnestue Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL), der sammen med den australske virksomhed Architectus netop har vundet konkurrencen om at designe det 392 mio. kr. dyre State Library of Victoria under det såkaldte Vision 2020 Redevelopment-program i Melbourne i Australien.

Det ikoniske Victoria-statsbibliotek har valgt de danske arkitekter til at designe et stort ombygningsprojekt, der vil forvandle bygningen, så det bedre opfylder nuværende og fremtidige behov i samfundet.

”Vi vil indarbejde nytænkning i vores kulturelle projekter og udvikler sociale rum baseret på, hvordan samfundet udvikler sig, og som sætter mennesker i fokus, så de kan nyde en rigdom i atmosfære og en mangfoldighed af oplevelser”, siger arkitekt og partner Morten Schmidt, som skal lede designteamet.

Rig lokal kulturarv

Han tilføjer, at SHL vil arbejde tæt sammen med lokalsamfundet for at levere et projekt, der kombinerer elementer fra det moderne bibliotek med en imponerende lokal kulturarv, ”som åbner op til rigdommene i Statsbibliotekets samlinger – til glæde for alle victorianere og det globale bibliotekssamfund,” siger han.

Statsbiblioteket skal behandles med respekt, da det blev etableret i 1854 og dermed er Australiens ældste og travleste offentlige bibliotek.

Det tiltrækker årligt 1,8 millioner besøgende og 3,3 millioner onlinebrugere.

Det blev skabt som et ”folkets universitet” – et forum for læring og opdagelse for indbyggerne i delstaten Victoria – og biblioteket er førende i bevarelsen af kulturarv for kommende generationer.

Melbournes litterære og kulturelle arv er internationalt anerkendt, og byen er en af FN’s ”Unesco Cities of Literature”.

Rum for læring

Teamet ledes af SHL og supporteres af Andronas Conservation Architects, Irwin Consult og Steensen Varming Engineers og skal designe elementerne i Vision 2020-ombygningen, der indeholder restaurering af den historiske Queen’s Hall, genåbning af bibliotekets Russell Street-indgang samt nye rum for tidlig læring, digitale medier, iværksætteri, udstillinger og events.

Kendt land for tegnestuen

SHL bibringer et væld af erfaringer med design af prisbelønnede folkebiblioteker og kulturelle bygninger rundt omkring i verden.

”Vi søger at gøre vores projekter demokratiske, åbne og tilgængelige – tydeligt i projekter som Skandinaviens største offentlige bibliotek, Dokk1 i Aarhus”, siger Morten Schmidt.

Virksomheden har desuden også været aktiv med byen Halifax’ hovedbibliotek i Nova Scotia, Canada, Aberdeens universitetsbibliotek i Storbritannien og den verdenskendte udvidelse af Det Kongelige Bibliotek i København.

I alt 15 biblioteksdesigns i Skandinavien, Storbritannien, Nordamerika, New Zealand og Kina er det blevet til.

Visionært arbejde

”Architectus og SHL-partnerskabet kombinerer lokal erfaring med ekspertise og indsigt i verdensførende international biblioteksdesign. De er nogle af de bedste designere af offentlige biblioteksbygninger i verden, og deres arbejde på Statsbiblioteket bliver spændende og visionært – en tilføjelse til arven af stort design, der har skabt biblioteket gennem 160 år, ”siger bibliotekets adm. direktør, Kate Torney, i en pressemeddelelse.

De to virksomheder arbejder i øjeblikket på designet af Christchurchs hovedbibliotek i New Zealand, som når det står færdigt i 2018 bliver et af de første kulturelle ankerprojekter, som er skitseret i genopretningsplanen for byen efter ødelæggende jordskælv i 2010 og 2011.

Byggeriet i Melbourne begynder næste år og afsluttes i 2020.

Ombygning af Victoria Statsbibliotek
Arkitekter:
Schmidt Hammer Lassen Architects
Architectus
Andronas Conservation Architects

Ingeniører:

Irwin Consult
Steensen Varming Engineers

Bygherre:
State Library Victoria

Areal:
17.257 kvm

Konkurrence:
2016, vinder af udbud, international konkurrence

Status:
opføres 2017-2019
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109