23948sdkhjf

En af de største udfordringer lurer i horisonten: To unge mænd baner vejen

Byggebranchen skriger efter arbejdskraft. Her er nogle af branchens største talenter

Hvis der er én ting, byggeriet skriger efter, er det arbejdskraft. Det løser man på to måder: Hente folk fra udlandet eller uddanne unge mennesker indenfor byggeriet.

Det halter især med at uddanne unge mennesker inden for byggeriet.

Ifølge tal fra Byggeriets Uddannelser faldt tallet af lærlingeaftaler betragteligt sidste år. Lægger man et stigende aktivitetsniveau i byggeriet oven i, får man en rigtig giftig cocktail, hvor det ikke er utænkeligt, at det får konsekvenser for vores evne til at beskytte os mod blandt andet klimaforandringerne.

At tiltrække arbejdskraft fra udlandet er derfor blevet den vej, hvorpå byggeriet ansætter flest nye folk. En ny analyse udarbejdet af Danske Byggefag viser nemlig, at hver sjette ansatte i byggebranchen kommer fra udlandet.

Tallet er vokset markant.

Ifølge analysen er hele 59 pct. af alle nyansatte i branchen fra udlandet.

Historier om udnyttelse af udenlandske arbejdskraft er der mange af. Søren Sand Kirk, direktør, Danske Byggefag, har tidligere udtalt, at den uundværlige udenlandske arbejdskraft kommer med konsekvenser.

- Flere udlændinge i branchen medfører en forhøjet risiko for, at folk udsættes for farligt arbejdsmiljø, social dumping og arbejdskriminalitet, sagde han.

Forbilleder

Af og til kommer der nye folk til byggeriet, der rusker op i branchen. I januar udgav Lærlinge for Bæredygtighed en skamrost bog, som forsøger at vise, at business as usual er en rute mod afgrunden.

Ligeledes kommer der unge folk til, der viser vejen frem.

Hasan Alsofi og Mikkel Brich, der vandt Talentprisen ved Building Awards 2024, står i spidsen for 3DCP, som leverer 3D-printede byggerier til gavn for klimaet - især i udlandet.

De kan være en slags ledestjerne i en byggeverden, som Niels Techen, formand SMVdanmark, har kaldt en verden fuld af forandring og som kræver visionære løsninger.

Flere af disse forbilleder er nødvendige for at tiltrække næste generationer af byggeriets medarbejdere, og derfor vil der igen blive uddelt en pris til byggeriets største talent ved Building Awards 2025, der bliver afholdt i The Hangar på Amager. Aldersgrænsen går ved 35, og der er åbnet for nomineringer.

Kort om Talentprisen 

Talentprisen hylder et ungt talent under 35 år i bygge- og anlægsbranchen. Prisen går til én, der har udmærket sig med sin faglighed og har givet inspiration til branchen.

Nøglepunkter

  • Unge talenter: Målrettet mod individer under 35 år, som udviser ekstraordinært talent inden for bygge- og anlægsbranchen.
  • Faglig excellence: Anerkendelse af bemærkelsesværdig faglig dygtighed og kompetence.
  • Innovation og inspiration: Modtageren har bidraget med innovative løsninger og inspirerer både jævnaldrende og ældre kollegaer.
  • Passion og vilje: En kombination af personlig drivkraft og fagligt engagement, der skaber nye perspektiver i branchen.

Juryen til Talentprisen:

  • Niels Techen, formand, SMVdanmark
  • Mette Seiding, adm. direktør, JJW Arkitekter
  • Louise Pihl, direktør, Byggeriets Uddannelser
  • Line Røtting Dornan, adm. direktør, Fonden for billige boliger
  • Kristoffer Krarup, Udviklingsdirektør, ABC Rådgivende Ingeniører
  • Henrik Mielke, driftsdirektør, Pihl & Søn
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.151