23948sdkhjf

Udfordrende brandrådgivning til DTU Nanolabs nye renrum

Alstrup Brandrådgivning sikrer den avancerede brandstrategi til DTU’s nye nanoteknologiske forskningsfaciliteter.

DTU Nanolab forsker i og giver adgang til avanceret udstyr og ekspertise inden for mikro-og nanoteknologi. I dag er der ca. 400 brugere, heriblandt forskere fra 7 af DTU’s 8 grundforskningscentre, som bruger DTU Nanolabs faciliteter. Men de eksisterende renrums maksimumkapacitet er nået. DTU Nanolab er derfor i gang med en markant udvidelse af forskningsfaciliteterne med det ambitiøse Phase 4-projekt – en investering på 345 millioner kroner i en ny bygning, som bl.a. indeholder et avanceret renrum på 700 kvm designet til at indeholde den seneste generation af udstyr til nanofabrikation.

Støv er strengt forbudt i et renrum. I dette tilfælde bygges det som et ISO 4-renrum, som er underlagt meget skrappe krav. Det betyder, at der højst må være 1.020 partikler på op til 0,3 mikron på en kubikmeter.

En bygning af denne karakter med mange brugere samlet i store åbne rum og med koncentration af gasser, kemikalier i kombination med en meget høj lufttilførsel skal udføres efter de højeste standarder indenfor brandsikkerhed. Brandtekniske løsninger i et sådant højteknologisk renrum er ikke hverdagskost i Danmark.

Vi har derfor placeret detektorerne i ventilationssystemet, så vi fanger røgen hurtigt. Det betyder faktisk, at vi detekterer branden hurtigere end normalt, men metoden er en fravigelse fra normale standarder. Steffen Alstrup Haagensen, indehaver af Alstrup Brandrådgivning

Detektorer i ventilationssystemet

"Vi er ude i løsninger, man ikke laver hver dag," siger Steffen Alstrup Haagensen, indehaver af Alstrup Brandrådgivning og certificeret brandrådgiver i brandklasse 2, 3 og 4, samt tredjepartskontrol.

Hans virksomhed har stået for brandstrategien i samarbejde med det hollandske firma DEERNS, specialister i brandtekniske installationer til renrum.

En af de største udfordringer har været det ekstremt kontrollerede luftmiljø. Store mængder filtreret luft presses ned gennem rummet – fra loft til gulv – og videre gennem et kanalsystem tilbage til filtrering og recirkulation. Det skaber et konstant nedadgående lufttryk, der holder partikler væk fra kritiske overflader og sikrer, at selv mikroskopiske forureningskilder straks fjernes. Men det betyder også, at en traditionel røgdetektering ikke virker, fordi røgen aldrig når loftet.

"Vi har derfor placeret detektorerne i ventilationssystemet, så vi fanger røgen hurtigt. Det betyder faktisk, at vi detekterer branden hurtigere end normalt, men metoden er en fravigelse fra normale standarder," forklarer Steffen Alstrup Haagensen.

Transparens og glasvægge skaber brandtekniske udfordringer

DTU ønsker, at studerende kan kigge ind i laboratoriet udefra gennem glasvægge, og det udfordrede også brandsikringen. Løsningen blev et højtryks-vandtågeanlæg i stedet for et traditionelt sprinkleranlæg.

"Vi har således arbejdet med både detekteringsstrategi og slukningseffektivitet, som kræver en anden tilgang. Det er ikke bare installationer – det er et sammenhængende sikkerhedskoncept, der tager højde for bygningens funktion og brug," siger Steffen Alstrup Haagensen.

Den nye bygning bliver et flagskib for dansk forskning – og det har også påvirket tilgangen til brandsikringen i forhold til værdisikring.

"Vi kan ikke risikere, at en brand sætter forskningen et halvt år tilbage. Derfor ligger sikkerhedsniveauet markant højere end det, bygningsreglementet kræver. Det handler ikke bare om at redde mennesker – men også om at beskytte viden, som i sig selv er uvurderlig," siger Steffen Alstrup Haagensen.

Fremtidssikring af DTU’s forskning i nanofabrikation

DTU forventer at bygningen - B346A - står færdig i 2027 og vil dermed give samarbejdspartnere, forskningsprojekter og nye initiativer adgang til de nødvendige og unikke faciliteter, der er brug for i Nordeuropa. Med de tidssvarende faciliteter sikrer DTU, at DTU Nanolab kan fremtidssikre DTU’s verdensførende forskningsinfrastruktur inden for mikro- og nanofabrikation. Vigtigst bidrager DTU til, at Danmark kan levere de nødvendige komponenter til at udvikle fremtidens teknologier. Visionen for B346A er at skabe et inspirerende og innovativt internationalt forskningsmiljø, der samler forskere, studerende og samarbejdspartnere på tværs af fag. Samtidig skal B346A blive et udstillingsvindue, hvor alle kan opleve og få viden om den nyeste nanoteknologi.

Om Alstrup Brandrådgivning

Steffen Alstrup Haagensen er certificeret brandrådgiver til alle brandklasser og tredjepartskontrol med 25 års erfaring og stor viden om brandsikring af mange forskellige typer af bygninger. Steffen Alstrup Haagensen er bedømmer af certificeringsansøgninger ved DBI Certification, hvor ansøgere til certificering i alle brandklasser søger og tildeles certificering. Han er bygningskonstruktør, Master i brandsikkerhed og har mange års erfaringer som forebyggelseschef i det kommunale beredskab og som operativ indsatsleder i beredskabet.

Kilde: Alstrup Brandrådgivning

Artiklen er en del af temaet Brand & Sikkerhed.

ALSTRUP Brandrådgivning ApS
ALSTRUP Brandrådgivning ApS
Nørrevænget 6
Danmark
CVR nummer: DK44411512

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.227