23948sdkhjf

Jysk milliardentreprenør gør comeback: Fordobler indtjeningen efter kraftigt dyk

Raundahl & Moesby oplever stærk efterspørgsel fra investorerne - både når det gælder boliger og erhvervsbyggeri

De seneste par år har været noget af en rutsjebanetur for Raundahl & Moesby.

I 2023 måtte totalentreprenøren med hovedsæde i Aarhus-forstaden Åbyhøj således notere et markant dyk i indtjeningen, som blev mere end halveret.

Modsat gik det i 2024, hvor resultatet før skat blev fordoblet til 59 mio. kr. Det til trods for, at omsætningen faldt med mere end 400 mio. kr. til knap 1,5 mia. kr., viser selskabets dugfriske årsrapport.

- I 2022 og ’23 var det lidt svært at få enderne til at nå sammen, fordi priserne steg, og samtidig steg renterne og dermed investorernes forventninger til afkast. Men det ser ud til, at det hul er ved at have lukket sig, siger adm. direktør Carsten Raundahl, som desuden er hovedaktionær i firmaet.

Vi kan godt acceptere, at vi tjener lidt færre penge, hvis vi til gengæld bidrager til den bæredygtige dagsorden Carsten Raundahl, adm. direktør og hovedaktionær, Raundahl & Moesby

Han henviser til, at renterne i fjor nåede toppen og dernæst gradvist begyndte at falde. Det betød, at investorerne meldte sig på banen i stadig større grad.

Særligt i anden halvdel af 2024 har entreprenøren mærket en positiv udvikling i ejendomsmarkedet.

- Vi har kunnet spore en væsentlig forøgelse af interessen blandt investorerne. Det har så gjort, at vi har fået flere aftaler i hus, og nogle er undervejs, som vi har projekteret på, siger Carsten Raundahl.

Organisationen intakt

Han fortæller, at virksomheden i det forgangne år har haft travlt med at projektere de byggerier, der blev indgået aftale om i 2023 og '24. Til gengæld blev der bygget mindre, hvilket er en del af forklaringen på, at omsætningen er faldet.

Raundahl & Moesby A/S
Regnskabsår 2024 2023
Mio. kr.
Nettoomsætning 1.464 1.885
Driftsresultat 40 32
Resultat før skat 59,6 29,9
Årets resultat 47,9 35,2
Balancestatus 953 1.379
Egenkapital 368,3 346,7
Antal ansatte, gns. 106 102
Kilde: CVR

- Det er sådan, at når vi projekterer, så omsætter vi ikke nær så meget, som når vi bygger. Men i bund og grund er aktiviteten stort set den samme hos os, siger Carsten Raundahl og fortsætter:

- Derfor har vi fastholdt vores bemanding. Også fordi vi kunne mærke, at nu steg interessen, og dermed handlede det også om at holde vores organisation intakt, så vi kunne absorbere det, når markedet nu for alvor har taget fat.

Raundahl & Moesby projekterer og bygger til såvel boliger som erhverv. Kunderne er eksempelvis pensionskasser, ejendomsudviklere og almene boligforeninger.

Ifølge direktøren er omsætningen fordelt nogenlunde ligeligt på de to segmenter, og han oplever stigende investorappetit inden for begge dele.

- Der har jo aldrig været større beskæftigelse end lige nu i Danmark. Og det er klart, at alle de ansatte skal jo have et sted at være, og derfor er der en stor efterspørgsel efter gode erhvervsejendomme, siger Carsten Raundahl.

Optur for boligbyggeri

Når det gælder boligbyggerier peger direktøren på, at huslejen har været stigende i en længere periode, ikke mindst som følge af inflationen. Men også fordi der ikke har været sat ret meget byggeri i gang de seneste par år. Dermed oplever Raundahl & Moesby nu en ret stor efterspørgsel efter nye boligbyggerier, forklarer han.

Ledelsens forventning til 2025 lyder på baggrund af de indgåede aftaler på en omsætning i størrelsesordenen 1,75 mia. kr. med et resultat før skat på cirka 75 mio. kr.

Raundahl & Moesby

  • Stiftet i 2013 af Carsten Raundahl og Erik Moesby.
  • Har hovedkontor i Åbyhøj ved Aarhus og kontor i Valby ved København.
  • Hører til blandt Danmarks største totalentreprenører og har aktiviteter i hele landet inden for boliger- og erhvervsbyggeri.
  • Hovedaktionær er Carsten Raundahl og familie. Øvrige aktionærer er henholdsvis Peter Poulsen (søn af KPC-stifter Kurt Poulsen), fhv. KPC-topchef Bo Knudsen (bestyrelsesformand i Raundahl & Moesby) samt Per Falstie, som er teknisk direktør i virksomheden. 

Selv om virksomhedens resultater har været svingende de seneste år, er direktøren tilfreds med udviklingen markedsforholdene taget i betragtning.

- Jeg er egentlig glad for, at det har kunnet lade sig gøre, at vi gennem alle årene har kunnet skabe overskud, og at der stadig er en stor tilfredshed fra bygherrerne med, hvad vi laver, siger Carsten Raundahl og tilføjer:

- Det, som jeg lægger mest vægt på, er, at vi i svære tider ikke må ændre vores adfærd over for bygherrerne. Fordi det vigtigste er, at vi bygger på nogle langsigtede samarbejder med bygherren. Og hvis vi lige pludselig ændrer adfærd, når tingene bliver lidt svære, så kunne vi jo risikere at miste vores samarbejdsrelationer, og det ville være det værste, der kunne ske.

En moralsk dagsorden

Carsten Raundahl fremhæver desuden virksomhedens stærke fokus på bæredygtighed.

- Vi anerkender, at den bæredygtige dagsorden er en moralsk dagsorden og ikke nødvendigvis en økonomisk dagsorden. Det vil sige, at vi godt kan acceptere, at vi tjener lidt færre penge, hvis vi til gengæld bidrager til den bæredygtige dagsorden, siger han. 

- Det synes jeg er vigtigt, for vi er alle sammen nødt til at bidrage på en eller anden måde, hvor det ikke kun gør godt, men det også kan gøre lidt ondt, tilføjer direktøren.

Han nævner som eksempel et erhvervsbyggeri i Svenstrup i Nordjylland, som Raundahl & Moesby har udført for AP Pension. 

Projektet markerer ifølge direktøren en milepæl inden for mere bæredygtigt byggeri, fordi det - formentlig som det første i Danmark - efterlever EU-taksonomiens artikel 7.1, som er EU's definition på grønne byggeinvesteringer.

Fjerner grønt fokus

Selv om Carsten Raundahl ser lysere tider forude for byggeriet, så erkender han, at den amerikanske præsident Trumps mange voldsomme armbevægelser skaber en del usikkerhed. Også selv om hans egen virksomhed udelukkende arbejder i Danmark og køber sine materialer i Europa.

- Jeg tror ikke, der er nogen, der kan svare på, om det betyder, at renten eller priserne stiger eller falder. Jeg tænker, at det eneste vi kan gøre, er at holde et vågent øje på det og så agere i det marked, vi er i nu, siger han.

Direktøren er især bekymret for konsekvenserne i forhold til grønne tiltag i byggeriet.

- Jeg tror desværre, at det er lykkedes Trump - via den kaotiske måde at agere på - at fjerne fokus fra den bæredygtige dagsorden. Men jeg håber, at vi kommer tilbage til at koncentrere os om den dagsorden, for det er der stadigvæk brug for, siger han og tilføjer: 

- Det er jo ikke sådan, at klimakrisen venter på, at toldsatserne bliver afklaret. Og der er jeg bare bange for, at der politisk set er så meget kaos derude for øjeblikket, at man vender blikket lidt væk fra det.

Se nøgletal for:
Læs mere om: regnskab årsrapport
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078