23948sdkhjf

Vi bygger for stort: - Det er en nødvendig, men svær samtale

Danmarks arealer er en knap ressource, og byspredningen sker i en stadig mere intens kamp om pladsen. Det duer ikke, advarer Concito

Danmark er et af de mest bebyggede lande i Europa. Allerede i dag er 14 pct. af det danske areal bebygget, og stadig mere areal går til boliger og veje. 

Ifølge tænketanken Concito er Danmarks arealer en knap ressource, som vi er nødt til at forvalte klogere i fremtiden.

Interesseorganisationen står bag en ny analyse, der beskriver den aktuelle udvikling af det byggede miljø med fokus på arealanvendelsen, og Danmarks arealer er under pres, lyder det i en pressemeddelelse. 

Hvert år inddrages 2.700 hektar land til nye boligområder, veje og erhvervsbyggerier. Dette udgør en væsentlig udfordring for landets begrænsede plads.

- Danmark er et af de mest bebyggede lande i Europa, og det har vi hidtil kunne håndtere. Men nu kigger vi ind i en fremtid, hvor mange nye behov kommer til og kræver areal, udtaler Peter Andreas Norn, programchef i Concito.

Mere end Bornholm

Ifølge rapporten vil det voksende bebyggede miljø i 2050 have lagt beslag på et areal større end Bornholm, hvis den nuværende udvikling fortsætter. Dette sker på bekostning af plads til natur, biodiversitet, fødevareproduktion og vedvarende energi.

- Vi kan godt begrænse byspredningen, men det kræver, at vi tænker nyt. Diskussionen om vores arealforbrug til boliger er en nødvendig, men svær samtale, for mange forbinder en stor bolig med det gode liv, siger Peter Andreas Norn.

Concito peger på fem mulige indsatser for at begrænse byspredningen, herunder regulering af byzone, økonomiske incitamenter til øget byfortætning og optimering af eksisterende boligområder. 

Rapporten understreger vigtigheden af at prioritere arealerne klogt for at imødekomme fremtidens behov for klimatilpasning og bæredygtig udvikling.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14