23948sdkhjf

Hvert år rammes 20.000 bygninger af brande – kan vi lære at forhindre det?

Hvert år forårsager brande enorme ødelæggelser i Danmark. Over 20.000 bygningsbrande bliver registreret årligt, hvilket fører til betydelige økonomiske tab og stor utryghed blandt de ramte. I 2021 blev der udbetalt hele 3,2 milliarder kroner i erstatninger for brandskader, og selvom dette beløb faldt til 1,9 milliarder kroner i 2023, er problemet stadig stort.

Disse tal understreger behovet for en national indsats for at forstå, hvordan brande opstår, og hvordan de kan forebygges. Ofte kan brandårsagen ikke fastslås, og denne manglende viden forhindrer effektiv læring og forebyggelse. Mens politiet undersøger dødsbrande og mistænkelige hændelser grundigt, forbliver mange andre brande uanalyserede, hvilket efterlader et hul i forståelsen af, hvordan vi bedst kan beskytte både mennesker og ejendom. Med mere end 20.000 bygningsbrande om året er det klart, at der er et akut behov for forbedret forebyggelse. En styrket indsats kan blandt andet føre til: 

1. Identifikation af farlige produkter: Ved systematisk at analysere årsagerne til brande kan risikofyldte produkter og byggemetoder identificeres og fjernes fra markedet. 

2. Bedre vedligeholdelsespraksis: Indsigter i slitage og tekniske fejl kan føre til mere effektiv vedligeholdelse af installationer og maskiner og dermed færre brande. 

3. Målrettet adfærdsoplysning: Hvis adfærdsmønstre viser sig at være en væsentlig faktor, kan informationskampagner reducere risikoadfærd markant. 

Viden om brande skal indsamles
Forsikring & Pension (F&P) har foreslået oprettelsen af en national Brandkommission, som skal systematisere data om store skader. Kommissionen kan forankres i Beredskabsstyrelsen og samarbejde med aktører som Social- og boligstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen for at samle viden på tværs af sektorer. 

Forsikring & Pension foreslår også:
1. Supplerende undersøgelser fra forsikringsselskaber: Politiets efterforskning af brande skal suppleres med yderligere analyser fra forsikringsselskaber, så årsager til brande kan kortlægges mere præcist. 

2. Deling af erfaringer: Resultater fra politiets og Dansk Brand- og sikrings Instituts undersøgelser skal gøres tilgængelige for en bredere kreds og indgå i en central database, som kan bruges til at udvikle forebyggelsesstrategier. 

3. Informationskampagner: Indsigt i brandfarlige produkter, materialer og adfærd kan bruges til at målrette oplysning til både private og erhvervsliv for at reducere risikoen for fremtidige brande. Brande er ikke kun en økonomisk byrde – de påvirker også menneskers livskvalitet og skaber utryghed. Derfor bør en national indsats være højt prioriteret. En Brandkommission, som systematisk indsamler og deler viden, vil være en vigtig brik i arbejdet med at skabe en mere brandsikker fremtid, lyder det fra Forsikring & Pension.

Artiklen er en del af temaet Brand & Sikkerhed.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083