23948sdkhjf

Årligt eftersyn er nødvendigt for at vedligeholde passiv brandsikring

Passiv brandsikring er en afgørende faktor for en bygnings samlede brandsikkerhed. Korrekt udført brandsikring er ikke kun et krav i Bygningsreglementet 2018 (BR18), men også en vigtig sikkerhedsforanstaltning, som kan redde liv og beskytte værdier. Hos BS Brandsikring ApS lyder budskabet, at det årlige eftersyn er et væsentligt element i at sikre, at brandsikringen fungerer efter hensigten.

At sikre bygningers brandsikkerhed er en opgave, der kræver samarbejde mellem entreprenører, bygningsejere og brandsikringsspecialister. Passiv brandsikring er ikke en engangsopgave, men en vedvarende proces, der kræver løbende opfølgning. Et årligt eftersyn er derfor ikke kun en formel kontrol, men en vigtig sikkerhedsforanstaltning, der beskytter både bygningen og dens brugere. ”Ved at prioritere kvalitet, nøjagtighed og dokumentation kan vi som branche sikre, at bygninger lever op til de højeste standarder for brandsikkerhed – både nu og i fremtiden. Det årlige eftersyn skal sikre, at bygningens passive brandsikringsforanstaltninger fortsat lever op til kravene i BR18,” forklarer Benjamin Falkentoft, der er partner hos BS Brandsikring ApS, som er totalleverandør af effektiv passiv brandsikring. 

Hvad indeholder et årligt eftersyn?
Eftersynet indebærer blandt andet kontrol af brandtætninger og installationer for at sikre, at samlinger og gennemføringer stadig er intakte, og at korrekt materiale er anvendt. Kontrol af brandadskillelser for at sikre at brandsektions- og brandcelleadskillelser ikke er beskadiget eller svækket af senere ændringer i bygningen. Kontrol af brand- og flugtvejsdøre, hvilket indebærer inspektion af, at selvlukkende mekanismer fungerer korrekt, at døre ikke er blevet blokeret eller justeret forkert. Eftersynet indeholder også dokumentation, der sikrer, at materialer, godkendelser og tidligere eftersyn er ajourført og tilgængelig. 

Hvem har ansvaret for årlige eftersyn?
Ifølge BR18 ligger ansvaret for, at de årlige eftersyn udføres hos bygningsejeren, der skal sikre, at brandsikringsforanstaltningerne løbende vedligeholdes og kontrolleres, og at dokumentationen opretholdes. Mange bygningsejere vælger at uddelegere eftersynene til certificerede specialister eller entreprenører som fx BS Brandsikring ApS. Det er dog vigtigt at understrege, at det juridiske ansvar forbliver hos bygningsejeren, selv når arbejdet udføres af eksterne parter. I større bygningsanlæg kan en drift-, kontrol- og vedligeholdelsesplan (DKV-plan) være en effektiv måde at organisere arbejdet på. ”Manglende eftersyn kan have alvorlige konsekvenser – ikke kun for brandsikkerheden, men også i relation til forsikringsdækning. Forsikringsselskaber kan afvise krav, hvis der ikke er dokumentation for korrekt vedligeholdelse, eller hvis fejl ikke er blevet rettet i tide. Derfor er det afgørende, at alle parter forstår deres roller og ansvar i processen,” siger Benjamin Falkentoft. 

En digital tilgang til årlige eftersyn
BS Brandsikring ApS arbejder med en digitaliseret tilgang til årlige eftersyn for at sikre en effektiv og præcis proces. ”Ved at digitalisere dokumentationen kan vi nemt holde styr på tidligere eftersyn, rapportere mangler i realtid og sikre, at al information er tilgængelig for både bygningsejere og relevante myndigheder,” fortæller Benjamin Falkentoft. Fordelene ved den digitaliserede tilgang er, at data samles et sted, hvilket er effektivt, skaber transparens og præcision samt sikrer den langsigtede vedligeholdelse, så bygningen forbliver compliant.

Læs mere på www.brandsikring.dk

FAKTA

BS Brandsikring ApS er totalleverandør af effektiv passiv brandsikring til rådgivere, entreprenører og virksomheder. BS Brandsikring ApS er specialister i at beskytte virksomheder og bygninger mod brand og røgspredning samt at nedbringe forsikringspræmier.

Artiklen er en del af temaet Brand & Sikkerhed.

Brandsikring Danmark ApS
Brandsikring Danmark ApS
Maltvej 11
Danmark
CVR nummer: DK40688862

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219