Bygherre kendte til asbest på hospitalsbyggeri, da de sendte håndværkere ind på byggepladsen
Selvom Center for Ejendomme under Region Hovedstaden kendte til fund af asbest på byggepladsen for den store renovering af Herlev Hospital, blev håndværkere alligevel sat i gang med arbejdet.
Det skriver Information.
Renoveringen af hovedstadshospitalet begyndte i sommeren 2024, men kort forinden havde en miljørapport både påvist fund af asbest, bly og pcb, der er et miljøfarligt giftstof. Asbesten blev fundet i skillevægsplader, som håndværkerne skulle afmontere i forbindelse med renoveringerne af badeværelserne.
Efterfølgende har byggepladsen været lukket som følge af asbestfundet, men hele sagshåndteringen møder skarp kritik.
Både fra flere håndværkere på byggepladsen, der beretter om en generel utilstrækkelig håndtering asbest, men også fra faglig front.
Til Information fortæller professor ved Institut for Folkesundhed - Miljø, Arbejde og Sundhed på Aarhus Universitet Torben Sigsgaard, at sagen er et "skoleeksempel" på, hvordan man som bygherre ikke skal gøre, hvis der bliver fundet asbest på byggepladsen.
- Hvis der konstateres asbest i de undersøgelser, man altid skal lave forud for et projekt som dette, skal der lægges en plan for, hvordan det håndteres, så man ikke kontaminerer både omgivelser og medarbejdere, siger Torben Sigsgaard.
I et skriftligt svar til mediet skriver vicedirektør i Center for Ejendomme, Lillian Rasch Madsen, at de i udgangspunktet har "levet op til vores ansvar", men erkender i samme ombæring, at det ikke er foregået efter bogen.
- Det er velkendt, at der er asbest i flere af bygningsdelene på Herlev Hospital, så derfor har vi sammen med entreprenøren en stor opgave om at sikre, at alle procedurer bliver fulgt i hurtigt tempo. Det er de ikke i dette tilfælde – og det er vi rigtig kede af, skriver Lillian Rasch Madsen.
Hvad er asbest?
Asbest blev forbudt i Danmark i 1980'erne, men der findes fortsat en masse asbest i forskellige bygninger. Man skal være meget forsigtig, når der skal fjernes materiale - eksempelvis tagplader - der indeholder asbest.
Hvis man har indåndet meget asbeststøv (asbestfibre), kan det med tiden føre til, at vævet i lungerne bliver omdannet til arvæv (fibrose). Denne lungesygdom kalder man asbestose.
For det meste går der 15-25 år, fra man bliver udsat for asbest, til sygdommen opstår. Udover at give asbestose kan asbest medvirke til, at man udvikler andre sygdomme i lungerne som eksempelvis lungekræft og lungehindekræft.
Kilde: Sundhedsstyrelsen & Sundhed.dk