I gamle dage var uddannelsen et 12 uger filekursus. I dag skal landets bedste faglærer kunne noget helt andet

De bedste faglærere er som svovlsiden på en tændstikæske. De får talentet hos fremtidens håndværkere til at antænde i fuld flamme. Eller som Kim Clausen siger:
- I bund og grund er det eleverne, der tager uddannelsen. Vi skal så bare guide dem i den rigtige retning.
Han er afdelingschef på Learnmark i Horsens og en del af juryen, som til Building Awards kårer årets faglærer.
Feltet består af bygningsmalerteamet på Uddannelsescenter Holstebro, Cristian Røhl og Ole Wiehl Christensen fra Tech College i Aalborg samt Alex Grøn Thorsen fra Aarhus Tech, som Kim Clausen sammen med resten af juryen alle har besøgt.
- De formår at gøre noget udover det sædvanlige, siger han.
Afdelingschefen peger på de nomineredes overskud til også at tage elevernes personlige problemer seriøst på en i forvejen presset hverdag på erhvervsskolerne.
- De er ikke bare nogle, der skal arbejde for at tjene hyren hjem. De vil gøre en forskel.
Byggeriets Faglærerpris
Byggeriets Faglærerpris er et fagligt skulderklap til en byggefaglærer eller et byggefaglærerteam, der brænder for deres fag, inspirerer og gør en helt særlig indsats for eleverne på de byggefaglige erhvervsuddannelser. Prisen uddeles af Boligfonden Kuben og Uddannelsesforbundet til en faglig ildsjæl eller en gruppe af ildsjæle.
Jury
Jens Andersen, faglærer ved Aalborg TECH og hovedbestyrelsesmedlem i Uddannelsesforbundet
Kim Clausen, afdelingschef, Learnmark Tech
Sidse Buch, direktør i Boligfonden Kuben og konsulent i BAT kartellet
Theis Carlsen, Skills-konsulent i Byggeriets uddannelser
Birgitte Johansen, sekretariatschef i Uddannelsesforbundet
Building Awards
Og de nominerede er...
Det er ikke kun på karaktererne, man kan måle, hvor dygtig en faglærer, fortæller Kim Clausen.
- Hvis eleverne er glade, har man også en god fastholdelse, siger han.
Netop dét er en af grundene til, at Alex Grøn Thorsen, der underviser i struktørfaget på Aarhus Tech, er nomineret. Han har skabt en stærk læringskultur med høj faglighed, som skaber respekt både i klasse- og på lærerværelset.
Ifølge Kim Clausen består den pædagogiske tæft hos de dygtige faglærere af en lang række elementer. En af dem er, hvordan man taler med unge mennesker.
Det har tømrer Christian Røhl og bygningsmaler Ole Wiehl Christensen bevist, at de mestrer. Derfor er de nomineret på baggrund af et stort forløb, som de to sammen har udviklet og gennemført for en ny målgruppe: Elever i 8. og 9. klasser.
En inspirerende faglærer er for Kim Clausen en, der lægger ekstra kræfter hos elever i den ene eller anden ende af spektret.
- Nogle engagerer sig ud i det at have med rigtigt dygtige elever at gøre. Her tænker jeg på skills. Andre engagerer sig mere i de lidt sværere grupper, hvor der er nogle elever, der har nogle udfordringer, som lærerne er med til at løse på bedst mulig måde, siger han.
Vinnie Isager, Ulla Førgaard Nielsen, Ingrid Thise Bang, Stephanie Langholz og Tove Rasmussen, bygningsmalerteamet på Uddannelsescenter Holstebro, har især taget sig af elever med særlige udfordringer ved blandt andet at sikre dem SPS-støtte og etablere venskabsordninger mellem eleverne. Derfor er de nomineret.
Maskintekniker
Kim Clausen kender erhvervsskolesystemet som sin egen bukselomme. I tidernes morgen blev han uddannet smed. Siden har han været faglærer på Learnmark, hvor han nu er afdelingschef.
- Dengang var jeg på et 12 ugers filekursus. Hvis jeg beder nogen file i en klods i meget mere end en time, synes de, at det er dødkedeligt.
Tiderne skifter. De unge stiller spørgsmål til tingene i dag.
- De vil udfordres på en anden måde, end vi blev dengang, siger han.
Kim Clausen er sikker på, at det er meget sværere at være faglærer i dag, end dengang han blev uddannet. Han nævner digitaliseringen, som har sat nye fag på skemaet. Han nævner skolereformer, der har rykket på tingene.
- Det er en anden gruppe af unge mennesker, der kommer i dag - på godt og ondt. Man skal være inspirerende på en anden måde for at få dem med på vognen.
Vinderen bliver kåret til årets Building Award d. 21. november på The Plant i København.
Artiklen er en del af temaet Building Awards 2024.