Udgravninger skal foregå i Danmarks ældste bykerne: - Det kilder i maven ved tanken
Det er rart at have sit eget værktøj, når man som privatperson vil fikse skavanker på sit hus. Det må på samme være rart at have arkæologer ansat, når man vil i gang med et stort byggeprojekt.
I særdeleshed når det skal ske i en af de ældste bykerner i Danmark.
Moesgaard Museum er så heldig at have sit eget personale til at udføre de arkæologiske udgravninger, som skal foregå, hvis museet får tilladelse og finansiering til at opføre et helt nyt vikingemuseum.
- Vi kan udnytte ressourcerne optimalt, må man sige, siger arkæolog Lars Krants Larsen med et smil og husker tilbage på dengang, Moesgaard Museum byggede en ny udstillingsbygning.
Her gravede museets arkæologer også forud for byggeriet. Men uden at finde levn fra fortiden.
- Mange entreprenører grinede og sagde, det var mærkeligt, hvordan der altid blev fundet spændende ting, når de skulle bygge. Men når vi selv skulle bygge, så blev der ikke fundet noget.
Aarhus er speciel
Det er endnu ikke sikkert, vikingemuseet bliver til noget, men der er god opbakning. Stadsarkitekten var med til at præsentere projektet, og det har siden fået opbakning af flere ledende politikere, der vil sætte 8,3 mio. kr. af til bl.a. arkitektkonkurrence og arkæologiske undersøgelser.
Projektet er estimeret til at koste 500-600 mio. kr. Det indebærer et nyt, internationalt vikingemuseum på 3.700 kvm både over og under jorden.
Lars Krants Larsen arbejder som arkæolog på Moesgaard Museum og vil være en af dem, som skal stå for de arkæologiske udgravninger. Det skal potentielt foregå i den absolutte midte af Aarhus. På Bispetorvet ved siden af domkirken.
- Det kilder i maven ved tanken om at grave sådan et sted, siger Lars Krants Larsen.
Aarhus er en af Danmarks ældste byer, men skiller sig for alvor ud ved, at bymidten altid har haft samme placering. I alle andre gamle byer, også i Danmarks ældste by, Ribe, har bymidten rykket sig.
- Men der er anderledes i Aarhus. Når man går rundt i gaderne i Aarhus, så går man direkte oven på den by, som blev grundlagt omkring år 800. Det er faktisk meget specielt og gør også, at det er et meget spændende sted at grave, siger arkæologen.
Det er tilmed en helt unik mulighed for arkæologerne.
Håber at finde vikingernes huse
Når udgravninger foregår i midten af de store byer, er det ofte små arkæologiske felter. Det skyldes, at der sjældent er plads til at opføre store bygninger. Men Bispetorvet skiller sig ud ved at være et stort, åbent område, og det kan give arkæologerne et større areal at grave i.
- Det kan forhåbentlig afsløre nogle sammenhænge, som kan være svære at se, når vi har med små felter at gøre.
Han håber særligt på at finde grubehuse, som er delvist, nedgravede huse. De var typiske for vikingetiden. Hvis en eller flere af disse bliver fundet i jorden, kan de give et indblik i, hvordan den tidligste by er organiseret. Lige nu ved man ikke, om byen allerede fra starten var matrikuleret, så købmænd og andre velhavende familier havde deres egen grund i Aarhus.
Det har man tidligere fundet i forbindelse med en renovering af selve Bispetorvet, men ikke i stort nok omfang til, det var muligt at få et fyldestgørende indblik i, hvordan vikingerne har levet.
- Jeg håber, der dukker nogle flere op af dem. Og ligesom sidste gang håber jeg, grubehusene er brændt, da vi på den måde ser rummene, som de blev forladt, da ilden brød ud. Vi fandt alle mulige spændende ting, som man normalt aldrig finder, siger Lars Krants Larsen.
Organiske materialer
Der blev fundet flettede kurve til væggene. Én havde korn i, og i en anden blev der blev fundet økser, en bronzenøgle og nogle af de tidligste danske mønter, der er lavet i Aarhus af en engelsk møntmester.
- Vi kan også håbe på at finde organiske materiale, som vi normalt heller ikke finder. Der kan være skind, pels eller læder, som normalt forsvinder med tiden. Men hvis husene er brændt, bliver tingene forseglet og bevaret alligevel.
Hvis politikerne giver tilladelsen, kan Moesgaard Museum allerede gå i gang med de arkæologiske udgravninger til efteråret. Aarhus Kommune vurderer, at museet kan stå færdigt om syv til ni år, hvis projektet realiseres.