Brandsikkerhed skal tage hensyn til den menneskelige faktor
I Danmark er vi rigtig gode til regler og lovgivning, også når det gælder brandsikkerhed. Men rundt omkring i landets institutioner og virksomheder er der stor forskel på, hvordan den teoretiske brandsikkerhed omsættes til virkelighed. Det oplever Thorbjørn Celler, der er projekt- og udviklingschef i Dansk Brand & Beredskabsrådgivning, når han er rundt og besigtige og rådgive på området. “Vi vil gerne hjælpe med at skifte fokus, for brandsikkerhed handler om mere end aktiv og passiv brandsikring. Man skal vide, hvordan mennesker opfører sig og forstå deres hverdag og deres vaner, ellers bliver man bare ved med at kompromittere brandsikkerheden."
Regler og rapporter er ikke nok
Dansk Brand & Beredskabsrådgivning hjælper bl.a. kunder med at implementere nye lovkrav om egenkontroller, og for Thorbjørn Celler er det ikke så underligt, at man i virksomhederne ikke har brandsikkerheden som top of mind. “Deres bevidsthed handler måske om den daglige drift eller normeringen. Vores mission er at få brandsikkerheden til at leve i folks bevidsthed. Regler og rapporter er ikke nok. Vi kan hjælpe kunderne med at omsætte reglerne til virkeligheden ved at arbejde dem i øjenhøjde, dér hvor de er. På den måde kan vi stille og roligt nudge dem til at være ambassadører for brandsikkerhed selv. Jeg vil i virkeligheden helst have, at de ikke har brug for mig.”
Det handler om at få brandsikkerheden til at leve i folks bevidsthed. Vi kan hjælpe kunderne med at omsætte reglerne til virkeligheden ved at arbejde dem i øjenhøjde, dér hvor de er. Thorbjørn Celler, projekt- og udviklingschef
Ønsker sig mere menneskelighed i lovgivningen
Personligt har Thorbjørn Celler 25 års erfaring som brandinspektør og har i sin tid både fungeret som bl.a. operativ indsatsleder ved brandvæsnet og foretaget en lang række brandsyn som brandmyndighed. “Jeg ser rigtig mange brud på brandsikkerheden derude. Jeg kunne godt ønske mig et større fokus på menneskelighed i lovgivningen, for det er tit dér fejlene opstår. Hvis nogen sætter en Knudsen-kile til 1 kr. i branddøren for at holde den åben, så kan værdier til millioner gå op i flammer på kort tid. At kombinere de gældende brandregler med en specifik plan, som virker i det daglige ude i den virkelige verden, det er helt afgørende.”
Skab overblik med en DKV-plan
Den konkrete plan er en drift-, kontrol- og vedligeholdelsesplan (DKV-plan), der kan hjælpe med at systematisere, hvad man skal kontrollere, hvor ofte man skal gøre det, og hvem der har fået opgaven. På den måde kan både ledere og medarbejdere være trygge ved brandsikkerheden. Det er netop en erfaring, som Michael Andersen har gjort sig. Han er servicechef på det private Plejecenter Antvorskov i Slagelse og har for nyligt sørget for, at stedet lever op til alle krav fra brandmyndighederne. “Der er meget arbejde forbundet med, at brandsikkerheden er i top. Men det giver tryghed i forhold til beboere og personale, at vi overholder alle forpligtelser.” Michael Andersen har selv taget en del kurser, men at læse, forstå og omsætte reglerne i byggereglementet til praktik er en stor mundfuld, så derfor søgte han hjælp hos Dansk Brand & Beredskabsrådgivning. “Nu ved vi, hvad vi skal se efter ved månedskontrol, tre måneder, hvert halve år, og vi ved, hvad vi selv kan, og hvad vi skal have hjælp fra andre til,” siger Michael Andersen.
DANSK BRAND & BEREDSKABSRÅDGIVNING
Dansk Brand & Beredskabsrådgivning rådgiver kommuner, virksomheder og institutioner landet over omkring brandsikkerhed, lovkrav og egenkontroller. Virksomhedens team har en grundig erfaring fra brandverdenen og har som mission at hjælpe kunderne med at få brandsikkerheden til at leve og rent faktisk gøre det den skal, nemlig sikre værdier og menneskers sikkerhed.
Se mere på www.dkbrand.dk