23948sdkhjf

Forening betaler stol del af af regningen: Historiske huse skal restaureres

Den historiske Augustenborg skal restaureres, og projektet skal få byen optaget på Unescos verdensarvsliste 

Augustenborg på Als i Sønderjylland huser en unik kulturskat: En fuldendt hertugby med et slot, en slotskirke, palæer, en park og en samling beskyttede og historisk betydningsfulde huse. 

Men med årene er bygningerne blevet slidte.

Det skal der nu rettes op på, for byens huse er sat til at skulle undergå et stort restaureringsprojekt. Over de næste fem år vil cirka 80 huse i Augustenborg gennemgå en restaurering - og der er midler på op til 92 mio. kr. 

Hertugbyens Restaureringspulje

Projektet Hertugbyens Restaureringspulje er etableret i et partnerskab mellem Sønderborg kommune, A.P. Møllerfonden og den filantropiske forening Realdania om de bevaringsværdige bygninger samt i et partnerskab med Slots- og Kulturstyrelsen om de fredede bygninger. Projektet har til formål at genskabe det enestående kulturmiljø i Hertugernes Augustenborg - og samtidig styrke grundlaget for vækst af turisme, erhverv, handel og bosætning.

75 pct. i tilskud 

Restaureringen er ikke noget fjernt fremtidsprojekt. Allerede i år afsluttes fem pilotprojekter efter planen. De vil bane vejen for de følgende fire år, hvor der årligt forventes omkring 20 restaureringsprojekter.

Som led i næste fase af projektet etableres en gruppe af arkitekter, der er specialiseret i restaurering. De vil danne en rådgivningsgruppe. 

Husene i Augustenborg er privatejede, og 20 af dem allerede tilmeldt sig, rapporterer foreningen Hertugbyens Restaureringspulje.

Restaureringspuljen yder et tilskud på 75 pct. til husenes ejere. Foreningen kalder det store tilskud "usædvanligt højt" og begrunder procentsatsen med nødvendigheden af husejernes deltagelse i porjektet. 

Sønderborg Kommune planlægger at afholde en arkitektkonkurrence senere på året for genudviklingen af det historiske område. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094