23948sdkhjf

Stor byggecenterkæde tager dyk i rekordtungt investeringsår

Hos Bygma begræder man ikke toplinjefald i et år, der har sat rekord på investeringsfronten

Hos landets største familieejede byggecenterkæde blev der i 2023 sat ekstra tryk på investeringspedalen trods modvind i markedet. Og selvom omsætningen dykkede knapt 13 pct. sammenlignet med året forinden, og overskuddet er det laveste i fire år, erklærer koncernchef Peter H. Christiansen sig tilfreds med resultaterne i Bygma Gruppens netop offentliggjorte årsrapport.

- 2023 har været præget af svære vilkår på tværs af de markeder, vi opererer på. Økonomien generelt og i byggebranchen i særdeleshed har sat sit præg hos vores kunder, udtaler han i en pressemeddelelse.

- På trods af det har vi formået at opretholde et fornuftigt aktivitetsniveau og en tocifret milliardomsætning. Vi er desuden meget stolte af, at vi har haft muligheden for at tænke langsigtet og har øget vores investeringer, det vanskelige økonomiske klima til trods, lyder det videre fra Peter H. Christiansen.

Alt i alt omsatte Bygma Gruppen i fjor for 10,04 mia. kr., mod 11,57 mia. året forinden, mens resultatet før skat lander på 655 mio. kr., mod 818 mio. kr. i 2022.

Investerer stort i hjemmemarkedet

Med 62 forretninger i Danmark er hjemmemarkedet en vigtig hjørnesten for Bygmas aktiviteter, og netop det danske marked har også ført an i koncernens anlægsinvesteringer, der med 589 mio. kr. nåede nye højder i fjor.

BYGMA GRUPPEN A/S
Regnskabsår 2023 2022
Valuta mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 10.036,8 11.569,2
Bruttofortjeneste 2.158,8 2.487,9
Resultat før finansielle poster 538,4 870,7
Resultat før skat 654,9 818,0
Årets resultat 507,0 637,3
Balancestatus 6.798,1 6.511,4
Egenkapital 5.135,1 4.741,7
Gns. antal ansatte 2.628 2.691
Kilde: CVR

For Bygma bød året således på åbningen af nye proff- og logistikcentre i København og Svendborg, mens man i januar 2024 kunne slå dørene op i Thisted, og også i Esbjerg er et nyt proff- og logistikcenter undervejs, forventeligt med åbning i år.

- Som håndværkernes foretrukne samarbejdspartner er vores lokale forankring alfa og omega. Den tætte kontakt, vi har til kunderne ude i lokalområderne betyder, at vores medarbejdere har kendskab til de udfordringer den enkelte håndværker står med, og kan bidrage til at løse dem, udtaler Klaus Hadsbjerg, adm. direktør for Bygma A/S, der er den danske del af koncernen.

Tre vigtige områder

Udover en øget lokal tilstedeværelse peger koncernen på yderligere i tre vigtige strategiske områder, der er blevet postet penge i, nemlig bæredygtighed, digitalisering og medarbejdere.

- Bæredygtighed og digitalisering er afgørende parametre for håndværkerne og byggebranchen i dag. Derfor har vi investeret i at forbedre vores digitale løsninger, så vi fortsat kan være førende i effektiv levering af digital bæredygtighedsdokumentation til kunderne, fortæller Peter H. Christiansen, der peger på, at der også er lagt ressourcer i uddannelsen af flere lokale bæredygtighedsambassadører.

På medarbejderfronten har byggecenterkæden desuden oppet fokus på eleverne, fortæller direktøren.

- Og det bar da også frugt i 2023, hvor Bygma Otterup blev kåret til Årets Læreplads og en af deres handelselever vandt Årets Fagprøvepris. Desuden ønsker vi at bidrage til et bedre image og dermed et bedre rekrutteringsgrundlag for både byggebranchen og handelsbranchen, hvorfor vi har valgt at oprette Bygma Talentlegat, der hylder de bedste handelsstuderende i hele landet, uddyber han.

Beskedne forventninger

Der har altså været fokus på positionen og de indre linjer i et år, hvor markedet bød på svære vilkår, og nu vurderer koncernchefen, at det lysner forude.

- Vi forventer, at det danske marked stabiliserer sig i 2024. Det baserer vi på forventningen om lavere renter, flere større kommunale og statslige projekter samt et renovationsmarked, der fortsat udgør en betydelig del af boliginvesteringerne. Sidstnævnte vil også blive hjulpet på vej af energirenoveringer, som det nyligt vedtagne bygningsdirektiv fra EU også vil øge, siger Peter H. Christiansen.

Af årsrapporten kan man dog læse, at næserne ikke er sat op efter stor vækst i den familieejede byggecenterkoncern. Her spås aktiviteten at fortsætte på niveau med slutningen af 2023, og årets omsætning forventes at blive mellem 0 og 5 pct. større end den netop præsenterede, mens bundlinjen forventes at bevæge sig i modsatte retning.

”Fortsat stor konkurrence, løninflation, stigende afskrivninger til certificeret byggeri, høje renter og et forventeligt mindre afkast på værdipapirer lægger et nedadgående pres på bundlinjen,” skriver Bygmas ledelse, der forventer, at resultatet før skat lander 0-15 pct. lavere end i 2023.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109