23948sdkhjf

Jette og Simon har bygget hus med velkendte materialer - og lavt klimaaftryk

Ægtepar har bygget et familiehus med velkendte og velafprøvede byggematerialer. Alligevel er det lykkedes at mindske klimaaftrykket markant 

Simon Bullinger arbejder til daglig med DGNB og rådgivning i bæredygtigt byggeri for Rockwool. Men det er ikke kun i arbejdslivet, at den grønne dagsorden fylder.

Som privat bygherre har Simon Bullinger således givet sig selv en opgave med at bygge et hus til sin familie med kendte og velafprøvede materialer - og samtidig opnå et så lavt klimaaftryk som muligt. 

Huset er nu færdigbygget, og resultaterne viser ifølge den private bygherre, at man "sagtens" kan mindske en bygnings klimaaftryk uden at gå på kompromis med hverken kvalitet, holdbarhed eller brandsikkerhed.

- Vi har bygget vores hus på en måde, som gør, at det har et lavere klimaaftryk end de fleste andre, tilsvarende huse. Det har vi opnået med de materialer, man ofte gør brug af. Og det er en vigtig viden, for jeg oplever, at det er en udbredt myte i byggebranchen, at hvis man skal mindske bygningers klimaaftryk, må man skifte de såkaldte traditionelle materialer ud med nye, siger Simon Bullinger i en pressemeddelelse.

Han tilføjer:

- Beregninger af vores hus dokumenterer, at det er en myte uden hold i virkeligheden. Vi er i høj grad lykkedes med at mindske klimaaftrykket meget ved nøje at udvælge gode, kendte standardmaterialer på markedet.

Mere end klimaaftryk

Simon og Jette Bullinger har desuden haft et fokus på cirkulær økonomi i byggeprocessen. Det betyder et valg af produkter, som er produceret af genanvendt materiale, samt at materialerne også skal kunne genanvendes i fremtiden.

- Bæredygtighed er meget mere end klimaaftryk, hvilket kravene i bygningsreglementets frivillige bæredygtighedsklasse også afspejler. Ud over at vægte det cirkulære i materialerne, har vi har derfor også haft fokus på andre forhold i relation til indeklimaet, udtaler Simon Bullinger og fortsætter:

- Resultatet er et lavt støjniveau og en god akustik. Når det bliver kombineret med et godt dagslys, behagelig temperatur og ventilation uden træk, skaber det et behageligt og sundt hjem, hvilket også bør prioriteres, når byggeriet skal i en mere bæredygtig retning.

Dokumenteret bæredygtigt

Man skal holde tungen lige i munden, når samtalen falder på bæredygtighed. Den frivillige bæredygtighedsklasse i bygningsreglementer sætter nemlig nogle krav.

Beregninger fra det rådgivende ingeniørfirma Ekolab viser, at huset er et af de mest bæredygtige enfamilieshuse, når man laver LCA-analyse ud fra kravene i den frivillige bæredygtighedsklasse.

August Sørensen, der er rådgiver hos netop Ekolab samt bæredygtighedsrådgiver på huset, peger på, at resultatet udmærker sig ved ikke blot at have et lavt CO2-aftryk, men også at VOC- og TVOC-målinger viser, at huset har opnået dokumenteret "godt og sundt indeklima". 

- Simon og hans familie ønskede at bygge et så bæredygtigt hus som overhovedet muligt ud fra kravene i bygningsreglementet og samtidig opfylde de ønsker, der var til materialevalg, komfort og visuelt udtryk. Resultatet er et af de mest bæredygtige enfamilieshuse med materialer, der er let tilgængelige, når man ser på data fra Build, siger August Sørensen.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109