Hun er tredje generation bag milliardkoncern: - Jeg skal ikke være en kopi af min far

Det er 80 år siden, at Anja Bach Erikssons farfar stiftede det, der i dag er Danmarks største rendyrkede anlægsentreprenør.
Men i M.J. Eriksson fejrer man ikke nødvendigvis jubilæer. Man har fokus på kerneforretningen: store anlægsprojekter som broer og jernbaner.
- Jeg er stolt af at være en del af en familie, som har skabt noget, siger Anja Bach Eriksson, bestyrelsesformand i M.J. Eriksson Holding og tredje generation i familievirksomheden:
- Når man skaber noget, gør man en forskel. Det driver i hvert fald noget af mig, og det synes jeg, vi har gjort, og det skal vi jo blive ved med.
Jeg skal jo ikke være en kopi af min far Anja Bach Eriksson, professionelt bestyrelsesmedlem
Trods de stærke familiebånd til entreprenørvirksomheden er det lykkedes Anja Bach Eriksson at forme sin egen karriere uden for byggeriet, mens hun har været involveret i forskellige roller i M.J. Eriksson, der i det seneste regnskabsår omsatte for knap tre mia. kr..
I dag er hun desuden næstformand i bestyrelsen for Huscompagniet og medlem af bestyrelserne for driftsselskabet M.J. Eriksson A/S samt LM Pihl A/S, hvor familiens holdingselskab ejer 16,5 pct. af aktierne.
- Virksomheden står et godt sted i dag, hvilket jo er en bedrift i sig selv. Jeg er stolt af, at vi har eksisteret i 80 år, for det er jo i virkeligheden meget få virksomheder, der oplever det. Ikke nødvendigvis fordi de lukker, men fordi de f.eks. bliver opkøbt. Så det synes jeg egentlig er ret vildt.
Trods indflydelsen er det alligevel nok de færreste, som kender hende. Hun er - som familievirksomheden - fløjet lidt under radaren i den brede offentlighed.
"Her dør man"
Licitationen møder Anja Bach Eriksson en smuk og solrig fredag i maj.
Hun tilbringer de fleste af sine arbejdsdage i et eksklusivt kontorfællesskab, der også huser en række andre prominente navne fra toppen af dansk erhvervsliv. Gæster mødes af en smilende receptionist, man sidder i designermøbler og tilbydes eksklusiv kaffe efter smag. Udenfor vinduerne svajer lysegrønne trækroner i Churchillparken, mens turister flokkes mod Kastellet.
Anja Bach Eriksson
Født, d. 7. november i 1974
Nuværende bestyrelsesposter:
M.J. Eriksson Holding A/S: Formand
M.J. Eriksson A/S: Bestyrelsesmedlem
HusCompagniet A/S: Næstformand
LM Pihl A/S: Bestyrelsesmedlem
VEO Technologies ApS: Bestyrelsesmedlem
Bikubenfonden: Bestyrelsesmedlem
Karriere:
Siden 2024: Professionelt bestyrelsesmedlem
2021-2024: Direktør, ATP - Langsigtet Dansk Kapital
2014-2021: EVP, M.J. Eriksson
2008-2014: Senior portefølje manager, Sampension
2003-2008: Associate, Dania Capital
2001-2003: Analytiker, Goldman Sachs, London
Uddannelse:
2021: High Performance Boards, IMD
2013, Negotiation Dynamics, INSEAD
2005, Young managers programme, INSEAD
2001: Master, Applied Economics and Finance, CBS
1999: B.Sc., International Business, CBS
Privat:
I et forhold og bosiddende i Hellerup. Mor til tre teenagere.
LinkedIN/Anja Bach Eriksson
Anja Bach Eriksson sætter sig til rette ved bordet. En blok med noter viser, at hun er forberedt på interviewet. Hun har set frem til at fortælle om virksomheden og sin egen rolle, siger hun.
Det er en rolle, som går et stykke tilbage.
Hendes far, Jørgen Eriksson, var anden generation og i mange år direktør. Han drev M.J. Eriksson sammen med sin søster Birte. I dag er de to stadig aktive i virksomhedens ejerkreds. Det samme er Anja Bach Eriksson selv, hendes bror Martin Bach Eriksson samt fætteren Mikkel Eriksson Andersen.
Så langt tilbage jeg kan huske, har virksomheden fyldt i samtalerne hen over aftensmaden. Anja Bach Eriksson, professionelt bestyrelsesmedlem og 3. generation i M.J. Eriksson
- Virksomheden har altid betydet meget for mig. Så langt tilbage jeg kan huske, har virksomheden fyldt i samtalerne hen over aftensmaden. Sådan er det nok i de fleste familier, som ejer en virksomhed. Vi talte naturligvis også om alle mulige andre ting. Men det var en normal del af livet i vores familie, fortæller hun:
- Jeg tror, at jeg i en relativt tidlig alder fandt ud af, hvad jeg synes er spændende. Dermed vidste jeg ret tidligt, at erhvervslivet og det med at være en del af en større maskine virkelig tiltrækker mig. Jeg har helt naturligt syntes, det var interessant. Samtalerne om virksomheden fyldte meget, og det kunne måske ligeså godt have haft den modsatte effekt.
Anja Bach Eriksson var indimellem med sin far rundt på byggepladserne, da hun var lille, fortæller hun. Som ung arbejdede hun i virksomheden, blandt andet i sommerferier hvor hun hjalp til med oprydning eller med regnskaber.
Din far har sagt om at arbejde i M.J. Eriksson, at "her går man ikke på pension, her dør man". Det kan lyde lidt kontroversielt. Hvad tror du, han mener med det?
- At man skal holde sig i gang. Det kan man så gøre på mange måder. Men der er et klart ønske om ikke blot at sidde hjemme i sofaen, men at bidrage og være aktiv så længe, man kan.

Kultur er limen
Med så meget byggebranche i blodårerne skulle man tro, at Anja Bach Eriksson naturligt valgte en uddannelse som ingeniør eller arkitekt, men nej. Hun læste International Business på CBS og dyrkede sin anden store faglige interesse: finans.
- Jeg fik meget tidligt vakt interessen for økonomi og at drive virksomhed i bred forstand. Det interesserer mig mere end byggeri og anlæg som sådan. Forstå mig ret, men jeg synes, mange brancher er interessante.
Hvad er det spændende ved at drive virksomhed?
- Vi er tilbage til det med at skabe noget. Derudover handler det om ledelse og sikre, at alle medarbejdere løber i samme retning. At drive virksomhed er komplekst, og det fascinerer mig. Du skal løse mange opgaver, og samtidig stiller det krav om at prøve at være på forkant med udviklingen og være nysgerrig, hvilket jeg er af natur.
Hun peger på kulturen i virksomheden som noget definerede for M.J. Eriksson. En virksomhed er dannet af sin kultur, og derfor er kulturen limen, der holder det hele sammen, lyder hendes rationale.
Der er sikkert mange topledere, som vil sige, at kulturen er vigtig. Hvad betyder kultur konkret for dig?
- Det handler om de mennesker, som arbejder i virksomheden. Herunder at nye medarbejdere også passer ind fra begyndelsen. Vi forsøger ikke at forandre M.J. Eriksson fuldstændigt fra den ene dag til den anden, for så taber du en masse. Vi forsøger at sikre bevægelse, samtidig med at vi holder hånden under det, vi allerede har. Det er meget svært at sætte på formel, men det handler blandt andet om social intelligens og klar kommunikation, siger hun og noterer, at mange af de cirka 650 medarbejdere har været i koncernen i årevis.
- Det tror jeg handler om kulturen og dermed limen.
Ikke altid enige
Løber man øjnene ned over Anja Bach Erikssons CV, vil man se, at hendes karriere grundlæggende skifter mellem finans og byggeri.
Hendes første job var i Goldman Sachs, hvor hun arbejdede med analyser af byggebranchen. Derefter var hun mere end 12 år i kapitalforvaltning. I november 2014 trådte hun så ind i ledelsen af familievirksomheden, hvor hun havde forskellige roller fra drift til forretningsudvikling, før hun syv år senere igen skiftede byggebranchen ud med finans og et job som direktør i ATP.
Jeg er opdraget med at gøre sig umage. Så hvis jeg skal være medejer, skal jeg også vide, hvad virksomheden går ud på. Anja Bach Eriksson, professionelt bestyrelsesmedlem og 3. generation i M.J. Eriksson
- Omkring på det tidspunkt, hvor jeg trådte ind i ledelsen af M.J. Eriksson, fik jeg en større bevidsthed om, at jeg ville blive medejer af virksomheden. At virksomheden er en del af vores familie, og at det bliver den ved med at være. Vi har ingen interesse i at sælge, siger hun:
- Jeg er opdraget med at gøre sig umage. Så hvis jeg skal være medejer, skal jeg også vide, hvad virksomheden går ud på. Det finder du kun ud af ved at sidde med det. Desuden ville jeg bare rigtig gerne på det tidspunkt.
Hvad fandt du så ud af?
- Jamen, tusinde ting. Det er jo igen hyper komplekst. Men én af de ting, jeg lærte, var vigtigheden af kulturen.
Når nu chefen var din far, kunne du så godt komme og sige, at I skulle noget andet?
- Vi har da haft masser af uenigheder, svarer hun:
- Når du er født ind i en virksomhed, hvis man kan kalde det sådan, kan du vælge udelukkende at gå familievejen. Så er der en vis risiko for at stå i skyggen - i mit tilfælde af min far. Den vej valgte jeg ikke. Jeg hviler i mig selv og har altid tilstræbt at lære noget fra mange forskellige steder. Dermed har jeg også min egen vinkel på tingene. Jeg skal jo ikke være en kopi af min far, men være mig selv, og det kunne jeg sagtens.
Bread and butter
M.J. Eriksson har godt styr på økonomien: solide driftsoverskud og en egenkapital, der nærmer sig en mia. kr. Grundlæggende har man været dygtig til at tjene penge, så spørgsmålet er, hvad familien og virksomhedens fokus bliver fremover?
- Først og fremmest er vi glade for det fokus, vi har, og vi er heldige med at være i et marked, der vokser. Det er vores bread and butter, og det skal der ikke røres ved.

Koncernen er stort set udelukkende fokuseret på anlægsopgaver og bevæger sig helst ikke højere end til knæene.
Anja Bach Eriksson griner.
- Vi kan godt støbe et fundament, men når du nogenlunde rammer knæhøjde, bygger vi ikke højere end det. Det er vores metier, og der skal vi blive.
Men - for sådan ét er der jo ofte - familien og den øvrige ledelse er lige nu midt i en strategiproces, der skal definere, hvad der skal ske i den kommende strategiperiode. Hvilken retning processen bevæger sig, hverken kan eller vil hun løfte sløret for, men man skal mere forvente evolution end revolution.
- Det, jeg kan sige, er, at vi bygger kritisk infrastruktur, og vi vil gerne fortsætte med at være dem, som bygger Danmark, som vi ofte siger. Det mener vi faktisk, siger hun bestemt.
Og hvad så med næste generation?
M.J. Eriksson blev stiftet af hendes farfar, mens hendes far har drevet butikken i mange årtier, og Anja Bach Eriksson selv er bestyrelsesformand i familiens holdingselskab.
Samtidig er hun mor til to større børn på 17 år og en på 13 år.
- Fuldstændig ligesom jeg selv, skal mine børn have lov til at vælge lige, hvad de vil. Det er sådan, man bliver et glad menneske. Jeg vil være meget ked af at lægge min hånd på deres skuldre. Det er mit job at være deres mor, ikke så meget andet, siger Anja Bach Eriksson.