23948sdkhjf

DI-direktør om overforbrug i byggeriet: Tid til at branchen mødes ansigt til ansigt

Byggeriets parter skal mødes ansigt til ansigt og få talt om de udfordringer med overforbrug, som Licitationen har afdækket, lyder det fra Anders Stouge

- Hvordan er vi endt der, hvor meget armering er godt, og meget mere armering er meget godt?

Sådan lød det fra Morten Elton Jensen, der er projektchef hos Hofor, der er én af landets største bygherrer. Spørgsmålet indkapsler ret præcist den udvikling, som Licitationen - Byggeriets Dagblad har afdækket de seneste måneder om et markant stigende materialeforbrug i byggeriet på trods af den grønne dagsorden.

Serie: Benspænd for bæredygtighed i byggeriet

Byggeriets aktører støder jævnligt på benspænd for større bæredygtighed. Benspænd i love, regler, normer men også i måden, som vi er vant til at gøre tingene og i krav om hastighed og økonomi.

Licitationen sætter i denne artikelserie fokus på disse benspænd.

Tidligere artikler i serien er samlet her.

Morten Elton Jensen er derfor også én af de inviterede oplægsholdere, når DI Byggeri og Dansk Beton sætter fokus på debatten ved en minikonference den 9. november.

- Debatten om for stort materialeforbrug i bygge- og anlægssektoren har nu stået på i et stykke tid i pressen. Det er en vigtig debat, men vi mener, at tiden er til, at bygge- og anlægssektorens parter herunder myndighederne mødes ansigt til ansigt og får talt om udfordringen, siger Anders Stouge, direktør i DI Byggeri.

Flere initiativer

Minikonferencen er blot et af flere initiativer i kølvandet på Licitationens artikelserie. Bygherreforeningen har ligeledes inviteret flere af de repræsentanter fra branchen, der i Licitationen har advaret mod tendensen med øget livrem og seler-tilgang til byggeriet, til rundbordssamtale. 

Den udskældte "DS/INF 1990", der får skyld for at have hævet sikkerhedsniveauet i byggeriet, er på dagsordenen i det ansvarlige udvalg i begyndelsen af november.

Og i DI Byggeri er man i gang med at bearbejde de indkomne svar i en spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmerne om problemets omfang. Nogle af undersøgelsens hovedresultater vil muligvis nå at være klar til at kunne blive præsenteret på konferencen, lyder det fra DI Byggeri.

Konference om overforbrug i byggeriet

DI Byggeri og Dansk Beton afholder torsdag den 9. november en minikonference under overskriften "Bruges der for mange materialer i bygge- og anlægsprojekter?"

Oplægsholdere på minikonferencen er:

  • Branchedirektør, Anders Stouge, DI Byggeri
  • Projektchef, Morten Elton Jensen, HOFOR A/S
  • Bæredygtighedschef, Poul-Erik Olsen, CG Jensen A/S
  • Adm. direktør, Ib Enevoldsen, Rambøll Danmark A/S
  • Teknisk chef, Lars Reimer, CRH Concrete A/S
  • Vicedirektør, Lise Aaen Kobberholm, Social- og Boligstyrelsen

Læs mere og tilmeld dig her på DI's hjemmeside

Anders Stouge ser frem til at indlede samarbejdet mellem byggeriets mange aktører på konferencen.

- Debatten i pressen er vigtig, men identifikation af problemet og løsninger skal findes i et samarbejde mellem de involverede parter. Det kræver, at man sætter sig sammen. Det vil vi gerne bidrage til. Men vi er også meget bevidste om, at vi alle efter konferencen har et stort arbejde foran os med at nedbringe materialeforbruget til gavn for klimaet, miljøet og økonomien i de mange projekter i bygge- og anlægssektoren, siger han.

Sagen kort

Licitationen har i en række artikler i serien "Benspænd for bæredygtighed" beskrevet, at flere i byggebranchen oplever, at byggeriets parter har iklædt sig et ekstra sæt livrem og seler på områder i byggeriet, som ifølge dem, var sikkert i forvejen.

Det beskrevne overforbrug af materialer handler især om mængden af beton og armering. Det koster på bundlinjen for bygherrer og dermed samfundet, men først om fremmest er det en kæmpe udfordring for ønsket om et mere klimavenligt byggeri.

Kilderne kommer fra både entreprenørbranchen, betonelementfabrikker samt bygherrer.

Foreningen af Rådgivende Ingeniører mener ikke, at kildernes oplevelser er udtryk for et generelt billede i branchen.

DI Byggeri har iværksat en spørgeundersøgelse blandt sine medlemmer om udfordringer i certificeringsordningen. En undersøgelse, der måske kan kaste yderligere lys over det oplevede overforbrug af materialer.

Artiklen er en del af temaet Benspænd for bæredygtighed.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125