23948sdkhjf

Skærerobot øger produktivitet og forbedrer arbejdsmiljø i præfabrikeret byggeri

Fynske KOBOTS designede oprindeligt sine højteknologiske skærerobotter til byggepladserne. Men nu er der kommet efterspørgsel fra producenterne af elementerne. Det med god grund.

KOBOTS Company ApS oplever lige nu interesse fra virksomheder, der producerer præ- fabrikerede elementer til byggeriet. Teknologivirksomhedens skærerobot har nemlig vist sig at være overraskende attraktiv her, fortæller KOBOTS’ adm. dir. Christina Grigoriou Dalsgaard.

”Vores skærerobot er et mobilt produkt, der kan tages med på byggepladserne og pakkes ud på ti minutter. Det bliver den i høj grad også brugt til. Men vi oplever lige nu interesse fra produktionen af præfabrikerede elementer. Det skyldes, at robotten faktisk giver store fordele her,” siger hun.

Det bekræfter Peter Therkelsen, som er projektchef i virksomheden Mobilhouse A/S.

”Vi producerer præfabrikerede moduler til vores kunder, og vores KOBOT 1230 kører op til 10 timer om dagen. Hver dag og hver time den kører, sparer vi tid i vores montage. Der er plader hele vejen rundt på vores moduler, og vi skærer i fem forskellige materialer: Gulvspånplade, Krydsfiner, Windpanel, Rockpanel og Troldtekt,” siger han.

Fynsk højteknologi

KOBOTS er en af de virksomheder, der er udsprunget af det danske robot-hotspot i Odense. Virksomheden udmærker sig ved at være ejet af dens ti ansatte.

Tanken bag produktet har hele tiden været at optimere skæreprocesserne, så den enkelte håndværker får frigivet tid til andet arbejde.

”Ideen er jo, at medarbejderen sætter skærerobotten til at arbejde via en app på sin telefon, og så udfører andre opgaver, mens den skærer. Det virker. Skærearbejdet sker dobbelt så hurtig med robotten. Vores erfaring viser, at hvis to mand bruger én robot, så er tilbagebetalingstiden på under et år,” siger hun.

Flere gode argumenter

Det er den tidsbesparelse, som en række producenter af elementer, har noteret sig og nu aktivt bruger.

”Den besparelse bliver blot større, jo flere, der bruger robotten. Den dygtige skæremester bliver endnu mere produktiv. Vi har flere eksempler på, at det kan nedsætte tilbagebetalingstiden til få måneder i elementproduktion. Samtidig bliver ressourcerne brugt bedre, da man får bedre overblik over opgaverne,” siger hun.

Og det er her, at en interessant gevinst for arbejdsmiljøet har vist sig.

”Der er et kæmpe fokus på at fjerne støv fra byggepladser og produktionsområder. Vi har konstrueret en sugekappe, der fanger stort set det hele. Det siger vores kunder er kærkomment. Det er faktisk noget det det første, man lægger mærke til, når man bruger vores skærerobot. Der er reelt ingen støv,” siger Christina Grigoriou Dalsgaard.

KOBOTS COMPANY APS

Fynsk teknologivirksomhed, som har udvik- let og sælger en skærerobot til byggeriet.

Robotten er mobil og bliver styret via en smartphone-app. Robotten skærer, mens medarbejdere udfører andre opgaver.

KOBOTS Company ApS hører hjemme i det nordlige Odense og er ejet af dens medar- bejdere.

Kilde: www.kobots.com

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094