Nu skal Scandi Byg fremstille 200 moduler: - Et byggeri af denne kaliber kræver enormt meget tillid
I starten af året løftede ejendomsselskabet Home.Earth og modulproducenten Scandi Byg sløret for et nyt samarbejde om byggeriet af 158 boliger i Nærheden ved Hedehusene.
Nu er kontrakten så underskrevet, og produktionen af de godt 200 moduler går snart i gang. Samtidig er Home.Earth klar til at afsløre den økonomiske model for byggeriet, der blandt andet byder på overskudsdeling med beboerne.
Ifølge Kasper Guldager, medstifter af Home.Earth, vil man sætte nye grænser for cirkularitet, social bæredygtighed og CO2-aftryk og gøre boligerne i Nærheden til et eksempelbyggeri:
- Vi er sat i verden for at lave boliger med en planetær og social bundlinje, hvilket betyder, at vi arbejder hen mod boligbyggerier, der ikke blot opfylder gældende lovkrav for klimaaftryk, men som skal ligge under de faktiske grænser, som vores planet kan bære, for at vi ikke tærer på jordens ressourcer, siger Kasper Guldager i en pressemeddelelse og uddyber:
- Etagebyggeriet Nærheden får et klimaaftryk på under seks CO2-ækvivalenter per kvm per år – altså under halvdelen af grænsen for klimaaftryk i bygningsreglementet.
Via samarbejdet med Scandi Byg kan parterne ifølge Kasper Guldager desuden køre med fuld transparens på alle materialer i byggeriet, der bliver eksponeret indvendigt for at sikre et sundt indeklima.
Første gang med så lavt klimaaftryk
Hos Scandi Byg peger man også på de særlige gevinster ved samarbejdet, som går ud over klimaaftryk og den sociale bæredygtighed:
- Og det er første gang, at vi bygger et seks etager højt boligbyggeri, der formår at have så lavt et klimaaftryk, siger Torben Bloch Nielsen, adm. direktør hos Scandi Byg og fortsætter:
- Uden et tæt samarbejde med Home.Earth kunne det slet ikke lade sig gøre, for et byggeri af denne kaliber kræver enormt meget tillid og gennemsigtighed.
Et sted mellem leje og eje
Med modulbyggeriet går Home.Earth også nye veje for at leve op til egne krav til den sociale bundlinje. Derfor har ejendomsselskabet udviklet en ny model for lejeboliger, der sigter mod social bæredygtighed i et udfordret lejemarked.
- Vi introducerer nu en tredje vej, som hverken er den klassiske ejerbolig eller lejebolig for at bidrage til et mere inkluderende og rummeligt boligmarked, forklarer Kasper Guldager med henvisning til, at lejeboligerne i København har nået et niveau, hvor mange ikke kan være med.
- Beboerne i Nærheden vil blandt andet få del i en økonomisk overskudsdeling, for det er nødvendigt at se på alle bæredygtige bundlinjer i fremtidens boligbyggeri og ikke kun de ressourcebesparende tiltag, siger Kasper Guldager.